Oranje Dames Zaal slagen met glans voor laatste EK-test

De Oranje Dames Zaal zijn klaar voor het EK. Woensdagmiddag sloot de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman de laatste oefenwedstrijd af met een klinkende zege op België, een andere EK-deelnemer. Oranje was met liefst 8-1 te sterk.

In het Sports Palace in Minsk, waar vrijdag het EK van start gaat, ging de strijd in de eerste twee kwarten nog enigszins gelijk op. Een rake push van Donja Zwinkels zorgde op het scorebord voor het enige verschil tussen beide ploegen (1-0). België, de nummer veertien van de wereldranglijst, stond goed en kansen waren schaars voor Oranje. Aan de andere kant hoefde keeper Alexandra Heerbaart ook maar twee keer in actie te komen, telkens bij een strafcorner.

Oranje komt op stoom

Na rust trapte Oranje het gaspedaal verder in en speelde ze de Belgische defensie met snelle en precieze passing steeds vaker kapot. Lisanne de Lange, opnieuw Zwinkels en Noor de Baat tilden de score in een paar oogwenken naar 4-0. Oranje bleef de tegenstander opjagen en kon de Belgische organisatie in het laatste kwart verder aan gort spelen.

In die fase van de wedstrijd ontpopte De Lange zich met twee fraaie assists als een van de uitblinkers, terwijl ook Zwinkels haar teamgenoten voorin uitstekend kon bedienen. Uiteindelijk verdubbelden Lisa Post, Lieke van Wijk (uit een strafcorner) en De Baat (met twee goals) de Oranje-productie. Tussendoor benutte Vanessa Blockmans één van de spaarzame Belgische kansjes (8-1).

Blik op de enorme tribune in het Sports Palace van Minsk, dat plaats biedt aan 3.300 toeschouwers.

Botsing Van Hecking Colenbrander

De test met de Belgen kende voor Margot van Hecking Colenbrander nog een pijnlijk slot. Letterlijk in de laatste seconde van de wedstrijd kwam de aanvaller bij een poging tot scoren hard ten val op haar rechterzij, na half ingrijpen van de Belgische goalie Morgane Spaey. Een halfuur na de wedstrijd had ze nóg last van haar ademhaling. Gelukkig heeft de 20-jarige toernooidebutant nog één dag rust voordat vrijdag het EK in Minsk losbarst.

Terwijl Oranje en België hun laatste oefenwedstrijd spelen, zijn vrijwilligers langs de lijn druk bezig de sporthal in Minsk speelklaar te krijgen voor vrijdag.


Wat vind jij? Praat mee...