Oranje Dames Zaal verslaan Duitsland, plaatsen zich voor finale

Oranje won op het EK Indoor in Minsk met 5-2 van Duitsland en plaatste zich zo ten koste van onze Oosterburen voor de finale. Lieke van Wijk was met 3 benutte strafballen ‘Woman of the match’.

Oranje zocht direct de aanval tegen Duitsland, maar de ballen van achteruit kwamen in de eerste paar minuten nog niet goed aan bij de voorhoede. Via Kiki van Wijk versierde Nederland de eerste strafcorner van de wedstrijd. Frederique Matla stuitte echter op doelvrouw Julia Ciupka en even later mikte Lieke van Wijk uit een volgende strafcorner net naast. Door de hoge druk van Duitsland kwam er vervolgens ruimte voor de voorhoede van Nederland. Donja Zwinkels probeerde met een geplaatst lobje keepster Ciupke te slim af te zijn, maar de bal belandde op de lat. Een miscommunicatie tussen Lieke van Wijk en Lieke Hulsen leidde vervolgens de 1-0 in voor Duitsland: Julia Dudorov scoorde uit een snelle uitbraak. In de 12e minuut scoorde Oranje na een aantal kansen de gelijkmaker. Mila Muyselaar, de enige Oranjespeelster die tot dan toe nog niet tot scoren kwam dit EK, maakte de goal uit een strafcorner.

Hoge druk

Het spel golfde vervolgens snel op en neer: beide ploegen zetten hoge druk. Twee minuten voor rust kwam Oranje op voorsprong via een snoeiharde strafbal van Lieke van Wijk. Maar de Duitse dames zorgden ook voor gevaar. Heerbaart moest 2 keer in actie komen op inzetten van Silja Lorenzen. Het liep goed af voor Oranje, waardoor de ploeg met een krappe voorsprong van 2-1 de rust in ging.

Na rust

Bij de start van de tweede helft was de organisatie eventjes ver te zoeken bij Oranje, maar na een paar minuten pakten de dames weer de controle. Een snelle uitbraak van Nederland had in de 28ste minuut een strafcorner tot gevolg. Op de lijn kwam de bal op het masker van de Duitse lijnstop , waardoor Lieke van Wijk opnieuw mocht aanleggen voor een strafbal: goal. Na snelle combinaties van Oranje kreeg Frederique Matla de kans om aan te leggen, maar zij mikte net naast de Duitse goal.

Aansluitingstreffer

Met nog 9 minuten op de klok kreeg Duitsland een strafcorner die knap werd binnengepusht door Roda Muller-Wieland: 3-2. Nog geen minuut later belandde een Nederlandse strafcorner opnieuw op het lijf van de Duitse lijnstop, waardoor Lieke van Wijk de bal wederom op de stip mocht leggen. Ook dit keer faalde ze niet en maakte ze haar derde van de wedstrijd: 4-2.

Slotoffensief

Duitsland wisselde vervolgens keepster Ciupke in voor een veldspeelster, maar het was Oranje dat daarvan kon profiteren: Donja Zwinkels scoorde. Maar Duitsland werd steeds gevaarlijker met 6 speelsters. Heerbaart kopte, met meer geluk dan wijsheid, een inzet van Julia Dudorov uit de goal en moest niet veel later opnieuw redding bieden. De minuten tikten weg, maar echt gevaarlijk kon Duitsland nauwelijks meer worden: Nederland bewaarde de rust en hield het achterin dicht. In de laatste seconden kon Oranje de stand nog mooier maken, maar de strafcorner kwam niet goed uit de verf. 5-2 winst, en dus een finaleplaats voor de Oranje Dames zaal op het EK Indoor in Minsk.