Oranje Dames Zaal winnen in matig duel van België

De Oranje Dames Zaal hebben hun laatste poulewedstrijd op het EK Indoor in Minsk met 5-1 gewonnen van België. Overtuigend was het niet, wat de Oranje Dames Zaal met name in de eerste helft lieten zien. Slordigheidjes hier en daar en niet de felheid waarmee gisteren Polen en Tsjechië werden verslagen. Desondanks gaat Oranje als poulewinnaar de halve finale in. Wie ze daarin zullen treffen wordt later vandaag duidelijk.

Oranje startte tegen België met Vera Vorstenbosch als vliegende keepster. Meestal een ingreep die als slotoffensief bij een achterstand gebruikt wordt. In de eerste minuut werd er al een strafcorner versierd door Nederland, maar keepster Elodie Picard verkleinde haar goal goed. België vroeg vrijwel direct een time-out aan, waarschijnlijk waren ze niet bedacht op het feit dat Oranje met 6 speelsters zou beginnen. Na een voorzet van Frederique Matla kon Lieke Hulsen intikken in de derde minuut. Even later mikte ze net naast. Na 5 minuten kwam keepster Alexandra Heerbaart weer in het veld en na 8 minuten spelen kon Kiki van Wijk uit de kluts de bal binnenwerken: 2-0.

Onnodig spannend

Nederland had overwicht, maar wist weinig uitgespeelde kansen te creëren tegen het ver inzakkende België. Lieke van Wijk pushte nog een strafcorner keihard op de paal, en even later moest Picard redding bieden op een inzet van Marijn Veen. Frederique Matla kwam nog in kansrijke positie, maar kon geen kracht achter de bal krijgen. Dan een strafcorner voor België, die op de lijn op een voet belandde. Een strafbal dus, maar Tiphaine Duquesne stuitte op doelvrouw Heerbaart.

Zo maakte Nederland het toch nog onnodig spannend tegen België, dat nog geen wedstrijd won dit EK en onder andere de 40-jarige oudgediende Stephanie Dessart nog in de gelederen heeft. Even later kreeg ook Laurine Delforge de kans om af te vuren, maar wederom stond Heerbaart een Belgische treffer in de weg. Aan de andere kant bood Regulski redding op een inzet van Donja Zwinkels. Oranje ging de rust in met een magere 2-0 voorsprong.

Snoeiharde strafcorner

Net na rust werd Frederique Matla in de Belgische cirkel zo hard aangepakt dat scheidsrechter Liudmila Aleinikoviene een strafbal aan Nederland toekende. Lieke van Wijk twijfelde niet en pushte hard raak in de hoek: 3-0. Op aangeven van Donja Zwinkels tikte Lieke Hulsen binnen, maar de bal was hoog er werd afgekeurd. Een paar minuten later scoorde Zwinkels zelf uit een mooie combinatie.

Een strafcorner die kort daarop volgde werd snoeihard binnengepusht door Lieke van Wijk. Keepster Regulski had bal waarschijnlijk niet eens gezien: 5-0. Nadat Perrine Motte scoorde uit een strafcorner leek het geloof bij de Belgische dames terug te komen. Een slotoffensief van onze Zuiderburen in de laatste 3 minuten haalde echter weinig meer uit.