Oranje Dames Zaal winnen op EK ook met 9-klapper van Tsjechië

Ook de tweede poulewedstrijd op het EK Indoor hebben de Oranje Dames Zaal met overmacht gewonnen. Tsjechië werd met 9-1 aan de kant gezet. Daardoor is Oranje al verzekerd van een plaats in de halve finale, wat de uitslag van de laatste poulewedstrijd tegen België morgen ook wordt.

Na een mooie combinatie kwam Nederland al in de tweede minuut op voorsprong tegen Tsjechië. Vera Vorstenbosch zette Lieke Hulsen vrij op de kop cirkel, en zij pushte hard raak. De Tsjechen bewezen echter vrijwel direct hoe gevaarlijk ze kunnen zijn: na een splijtende pass door het midden kon Anna Kolorova tippen, maar Heerbaart stond goed in de weg. Niet veel later was het aan Nederlandse kant wederom raak, door Lisanne de Lange. Heerbaart moest vervolgens redding bieden op een inzet van Barbora Haklova, en meteen daarna was het Kiki van Wijk die na een snelle uitbraak doel trof: 3-0 in 6 minuten tijd.

Spanning terug in de wedstrijd

Adela Biznova bracht even later de spanning terug in het duel door een strafcorner te benutten. Echt spannend werd het echter niet, want Donja Zwinkels pushte slechts 1 minuut later eerst nog op de paal, maar  in de rebound in de goal: 4-1. Tsjechië kreeg middels een strafcorner de kans om aansluiting te vinden, maar Van den Assem wist knap te redden op de lijn, als moest ze wel een strafbal toestaan. Die werd echter door Barbora Haklova op de paal gepusht.

Oranje zakte toen wat in. Er werden meer overtredingen gemaakt en de aanval werd minder gezocht. Een Nederlandse strafcorner had niet het gewenste resultaat, maar even later kon Donja Zwinkels haar tweede van de wedstrijd maken. Een push op goal van Kiki van Wijk eindigde op het lichaam van een Tsjechische, waardoor Lieke van Wijk mocht aanleggen voor een strafbal. Die vloog net naast. Lisanne de Lange omspeelde net voor rust knap de keepster bepaalde de ruststand op 6-1.

Vloog uit de startblokken

Net als aan het begin van de wedstrijd vloog Oranje ook na rust uit de startblokken. Heerbaart moest eerst nog redding bieden op een inzet van Anna Kolorova, maar vervolgens scoorde Vera Vorstenbosch in de 24e minuut met een geplaatste backhand hoog in de touwen. Kiki van Wijk trof doel in de 26e minuut en nog geen minuut later passeerde Lieke van Wijk de Tsjechische doelvrouw. Dat zorgde voor een 9-1 stand, met nog 13 minuten op de klok.

Moeite met fysieke Tsjechen

Een mooie rush door het midden van Frederique Matla werd niet beloond met een goal. Heerbaart voorkwam even later opnieuw een tegengoal uit een strafcorner. In de laatste minuten liet Oranje niet meer haar beste spel zien. De Tsjechen werden wat fysieker in de laatste 10 minuten en daar leek Oranje moeite mee te hebben. De Tsjechische dames wisten alleen niet te scoren, waardoor de eindstand een bewonderenswaardige 9-1 voor Oranje bleef.