Oranje Dames Zaal winnen openingsduel EK overtuigend van Polen

De Oranje Dames Zaal hebben de eerste poulewedstrijd op het EK Indoor tegen Polen met 9-0 gewonnen. Nederland was vanaf minuut 1 de bovenliggende partij.

Nederland startte in de openingswedstrijd tegen Polen meteen fel. Al na 2 minuten tikte Lieke Hulsen binnen. Even daarna kwam Kiki van Wijk in kansrijke positie, maar de hoek was te lastig om de voorsprong te vergroten. Polen liet zich ver terug zakken en probeerde er met counters uit te komen. Amelia Katerla kon na een snelle uitbraak afvuren op Alexandra Heerbaart, maar die redde knap.

Oogstrelende actie

Na een snelle uitbraak kon Marijn Veen in de achtste minuut de stand uitbreiden. Meteen daarna vergrootte Hulsen de stand verder: na een oogstrelende actie buitenom zag de goalie van Polen Marta Kucharska de bal in de touwen verdwijnen: 3-0. Na een kwartier op de klok was het wederom Hulsen die afrondde, op aangeven van Donja Zwinkels. Meteen daarna versierde Nederland een strafbal na een Poolse overtreding op de doellijn. Lieke van Wijk aarzelde niet en pushte hard raak in de linkerhoek. Polen kwam er in de eerste helft nauwelijks aan te pas. Vera Vorstenbosch breidde voor rust de stand nog verder uit. De aanvoerster draaide mooi om keepster Kucharska heen en bepaalde de ruststand op 6-0.

Na rust

Meteen na rust gaf Oranje nogmaals gas. Ireen van den Assem pushte hard een strafcorner binnen en vergrootte de stand zo naar 7-0. Amelia Katerla kwam vervolgens in kansrijke positie voor Polen, maar stuitte op Heerbaart. Aan de andere kant scoorde Frederique Matla uit de rebound. Nederland haalde Heerbaart er vervolgens uit en ging met Vorstenbosch als vliegende keep spelen, waarna even later keepster Julia Remmerswaal in het veld kwam. Een prachtige reeks combinaties leidde de 9-0 voor Oranje in voor Lisanne de Lange in de 30e minuut.

In de laatste minuten deed Oranje het wat rustiger aan. Een strafcorner van Van den Assem werd eruit gehouden, en even later kwam ook een strafcornervariant van Oranje niet lekker uit de verf. Polen kwam er niet meer aan te pas.