Oranje Dames Zaal zonder Mosch en Sterk richting EK en WK

De Oranje Dames Zaal moeten in de voorbereiding op het EK en WK van volgend jaar twee gewaardeerde krachten missen. Bondscoach Kristiaan Timman heeft deze week definitief een streep moeten zetten door de namen van verdedigers Gabrielle Mosch en Mascha Sterk.

De afwezigheid van Mosch is een nieuwe domper voor de Oranje Dames, die toch al te maken hebben met het nodige fysieke ongemak. De solide verdediger van Kampong brak eind vorige week haar rechterenkel bij een onschuldige actie in een oefenwedstrijd van haar club.

Vier weken in het gips

‘Ik stapte ongelukkig op de stick van mijn tegenstander, waarbij mijn enkel naar binnen klapte’, licht Mosch toe. ‘Eerst kon ik er nog gewoon op lopen, maar uit onderzoek bleek dat er een verticaal breukje zat in het enkelgewricht. Ik loop nu vier weken in het gips, waardoor ik sowieso het EK niet kan halen. Ik richt me nu volledig op de herstart van de Hoofdklasse op het veld.’

De 21-jarige Mosch was tijdens de afgelopen drie titeltoernooien een vertrouwd gezicht en betrouwbare kracht in de defensie van de Oranje Dames Zaal. Ze kwam op het EK 2018 in Praag, het WK 2018 in Berlijn en het EK 2020 in Minsk in totaal tot achttien wedstrijden, waarin ze twee keer scoorde. Op die toernooien haalde Oranje de finale, maar bleek zilver uiteindelijk het hoogst haalbare.

Gabrielle Mosch aan de bal bij een van de trainingen van de Oranje Dames Zaal in sporthal Olympos. Foto: Bart Scheulderman

Ook geen EK en WK voor Sterk

Enkele dagen voor het slechte nieuws van Mosch kreeg bondscoach Timman ook al een definitieve afmelding van Mascha Sterk. De 24-jarige rechterverdediger van SCHC, die op het EK 2020 in Minsk verdienstelijk debuteerde als zaalinternational, herstelt al maanden van een coronabesmetting. Ze geraakt niet op tijd fit om het traject richting EK en WK te voltooien.

Het afhaken van Mosch en Sterk doet een flink beroep op de creativiteit van Timman en zijn assistent Steven van Tijn om tot een sterke toernooiselectie te komen. Van de tien veldspeelsters die tijdens het laatste toernooi – het EK in Minsk – actief waren, zijn er eigenlijk nog maar vier beschikbaar. Dat zijn Lisa Post en de routiniers Donja Zwinkels, Mila Muyselaar en Lisanne de Lange.

Van Elin van Erk (herstellend van een hersenschudding) en Lieke van Wijk (knie) is nog altijd niet met zekerheid te zeggen of ze op tijd fit zijn voor beide titeltoernooien. Verder krijgen de speelsters van Jong Oranje voorlopig rust. Dat betekent onder meer dat middenvelder Noor de Baat, één van de uitblinkers tijdens de laatste twee zaaltoernooien, definitief géén overstap maakt naar de zaalselectie. En aanvaller Margot van Hecking Colenbrander was eerder al geen optie vanwege een zware knieblessure. Ook zij maakte twee jaar geleden in Minsk deel uit van een sterk Oranje.

Twee nieuwe gezichten in de groep

In de huidige trainingsgroep heeft Maartje Krekelaar bij Timman aangegeven dat ze niet beschikbaar is voor het EK en WK. De middenvelder van Den Bosch geeft de voorkeur aan een lange winterbreak in Argentinië, waar de familie van haar vriend Joaquin Menini woont. Timman heeft de trainingsgroep nu verder aangevuld met Emma Reijnen (Den Bosch) en Anke Sanders (HDM).

De Oranje Dames spelen donderdag in Almere hun tweede oefenwedstrijd in de korte, intensieve voorbereiding op de titeltoernooien van 2022. Tegenstander op die dag is Oekraïne, dat dinsdag ook al tegenover Oranje stond. Toen won Nederland dik, in een wedstrijd van zes keer tien minuten: 11-2.

Maartje Krekelaar tijdens de training van de Oranje Dames. Rechts kijkt assistent-bondscoach Steven van Tijn toe. Foto: Bart Scheulderman


2 Reacties

  1. Sjang Fijen

    Tja, aardig wat mutaties hierboven opgesomd. Ik verwacht dat Oranje voldoende kwaliteit heeft dit probleem te tacklen. Dat Maartje Kreekelaar tijdelijk naar het zonnige Argentinie verkast, daar kan ik haar geen ongelijk in geven. Ik hoop op zon voor haar en een leuke periode met haar vriend en toekomstige schoonfamilie . Maartje kennende zal dat wel lukken. Wij gaan haar eerst missen als de competitie weer herstart en zij Argentinie maar niet kan verlaten , Dat duurt nog wel even. Hoe dan ook Kreekie, veel plezier in het zonnige Argentinie, en komgezond thuis met een bruin koppie en veel meer kennis van de Spaande taal, en.... een boel leuke ervaringen. wij, je vader incluisj blijven hier maar een beetje kou kleunen. Groet aan allen van Sjang. Fijne Kerstdagen en een een spannend en sportief 2022, Speciale wens naar Eva de Goede en haar familie. Arme Takkie. Bij alles, blijft de prangende vraag, wie gaat straks de Oranje dames bij de WK en twee jaar later bij de OS coachen. Jos Verstappen even bellen, die weet voor een schierr onmogelijke opgave wel een antwoord. Houdoe en bedankt............Sjang

  2. robvisser

    @Sjang Fijen De situatie bij de Oranje dames is momenteel moeilijk in te schatten en de rol van Annan evenmin. Misschien houdt ze de eer aan zichzelf? Ik verwacht niet dat de KNHB haar al voor het WK ontslaat, tenzij de bewijslast erg groot is. Er is in ieder geval wel een ervaren coach achter de hand: Jamilon Mülders.


Wat vind jij? Praat mee...