Oranje komt snelle achterstand te boven en wint van Polen

In de vierde WK-poulewedstrijd kwamen de Oranje Dames Zaal vrijwel direct op achterstand door een strafcornergoal van Oranje-Rood-speelster en aanvoerder van Polen Marlena Rybacha. Rybacha scoorde uiteindelijk een hattrick, maar Oranje maakte er net eentje meer en won met 3-4. Rybacha: ‘We kregen drie strafcorners en scoorden ze alledrie. Wat dat betreft ben ik blij, maar ik ben natuurlijk teleurgesteld dat we hebben verloren.’ 

Het was even wakker worden voor Oranje. Amelia Katerla kon even na de afslag meteen opstomen en kwam oog in oog met Alexandra Heerbaart. Die redde wel, maar daaruit kwam ook een strafcorner. Die werd direct in het dak gepusht door Poolse aanvoerder Marlena Rybacha, die op het veld bij Oranje-Rood speelt. Diezelfde Rybacha hield een paar minuten later een inzet van haar OR-teamgenoot Donja Zwinkels, die de keepster al omspeeld had, van de lijn. Dat was meteen de beste kans voor Oranje in de beginfase.

Lieke van Wijk scoort alweer haar vijfde dit WK

Bijna halverwege de eerste helft werd Marijn Veen bediend door captain Mila Muyselaar. Veens inzet trof geen doel, maar ze haalde er wel een strafcorner uit. Die werd feilloos binnen gesleept door Lieke van Wijk: 1-1. Alweer haar vijfde dit WK. Het spel zakte vervolgens wat in, waarna Oranje een hogere press ging spelen. De controle was in Nederlandse handen, maar de inzetten van Marijn Veen, Noor de Baat en Elin van Erk werden er allemaal uitgehouden door Poolse goalie Dominika Nowicka. Op slag van rust versierde Fabienne Roosen nog een strafcorner. Schutters Van Wijk en Van Nes zaten op de bank, maar Mila Muyselaar bleek het ook te kunnen – al zag de Poolse keepster er niet heel goed uit – en maakte de 1-2 voor Oranje.

Kiki van Wijk scoort en raakt geblesseerd

Na rust vergrootte Nederland na een paar minuten de voorsprong. Kiki van Wijk werd vrijgespeeld en plaatste de bal mooi in de kruising: 1-3. Diezelfde Van Wijk kreeg een paar minuten later opnieuw een grote kans. Haar hoge inzet werd hoog teruggeslagen door de Poolse keepster, recht op Van Wijk haar wenkbrauw. Die ging naar de grond en moest eraf. Het ziet er echter naar uit dat ze morgen weer kan spelen. ‘Ik moet even gelijmd’, zei ze na de wedstrijd met een zak ijs op haar wenkbrauw.

Hattrick voor Rybacha

Een strafcorner voor Polen betekende de aansluitingstreffer. Het was opnieuw raak voor Marlena Rybacha: 2-3. Met nog zes minuten op de klok kreeg Nederland een, enigszins dubieuze, strafcorner. Polen liep tot twee keer toe te vroeg uit. Pien van Nes bleef rustig en deed wat ze moest doen: ze pushte laag en hard tegen de plank: 2-4.

Polen haalde vervolgens de keepster eruit de laatste vier minuten en probeerde zo meer druk te creëren op Nederland. Het leverde een strafcorner op met nog iets meer dan een minuut op de klok. Rybacha, op dat moment vliegende keep, ging weer klaar staan. En scoorde haar derde van de wedstrijd: 3-4. Verder kwam Polen echter niet, wat voor Nederland de vierde winst op rij betekent. Morgen wacht om 13.00 de laatste poulewedstrijd, tegen de Verenigde Staten.


Wat vind jij? Praat mee...