Oranje rekent af met Tsjechië in kwartfinale WK Zaal (8-3)

De Oranje Dames Zaal kwamen in de kwartfinale tegen Tsjechië op een comfortabele voorsprong in de eerste helft. Maar dat een voorsprong in het zaalhockey vrijwel nooit comfortabel bleek na de rust: Tsjechië scoorde twee keer achter elkaar en was weer terug in de wedstrijd. Oranje boog de alles-of-niets poging van Tsjechië (veldspeelster voor een keeper) in hun voordeel om: 8-3. Vanavond om 19.30 speelt Oranje de halve finale tegen Oekraïne. 

De kwartfinale: een knock-out wedstrijd. ‘Slechts’ een kwartfinale, maar misschien wel de spannendste van het hele toernooi: verlies je deze, dan gooi je meteen je hele toernooi in de prullenbak, hoe goed je in de poulefase ook gepresteerd hebt. Oranje is regerend wereldkampioen, en heeft dus wat te verliezen. Tsjechië eindigde als vierde in poule B en was daarom de tegenstander van de Oranje Dames, die als eerste eindigden. Op papier de zwakste tegenstander dus, al heeft Tsjechië wel een zaalhockeytraditie en is de ploeg zeker niet te onderschatten.

Waar Mila Muyselaar zei dat de Tsjechen tijdens het EK meer aanvallend speelden, was daar nu in ieder geval in de beginfase geen sprake van. Oranje had een paar kleine kansjes, maar vanuit moeilijke hoeken en met alle Tsjechen in de cirkel. De grootste kans was uiteindelijk voor Tsjechië zelf. Tijdens een snelle uitbraak kreeg Barbora Haklova de bal voor het intikken, maar zij maaide compleet over de bal heen. Donja Zwinkels was vervolgens met een listig hoog backhand dichtbij, maar doelvrouw Barbora Cechakovaredde.

Van Erk werkt hard en scoort twee keer

Na acht minuten spelen was het Kiki van Wijk die de eerste strafcorner versierde voor Oranje. Pien van Nes ging klaarstaan op kop cirkel, maar Oranje ging voor de variant en Van Nes passte door naar Gabriëlle Mosch. Die tekende voor haar eerste goal van dit toernooi en zette Nederland op voorsprong. Niet veel later verdubbelde Elin van Erk de score. Kiki van Wijk priegelde zich knap tussen drie Tsjechen door, leek zelf te gaan maar passte op het laatste moment toch Van Erk in, die prima afrondde. De Tsjechen hoopten vervolgens de aansluitingstreffer te maken, maar die werd afgekeurd vanwege een overtreding op Lieke van Wijk even daarvoor. Van Erk mocht daarna haar tweede van de wedstrijd bijschrijven, opnieuw op aangeven van Van Wijk.

Eind van de eerste helft werd Nederland wat gemakzuchtig. Een strafcorner werd niet goed aangegeven door Veen en liep op niets uit. De Oranje-speelsters liepen zich vaker vast, wat de Tsjechen de kans gaf er af en toe uit te komen. Heerbaart verrichtte een paar reddingen, maar op slag van rust vergrootte Oranje de voorsprong nog. Een nu wel goed aangegeven en gestopte strafcorner gaf Pien van Nes de kans genadeloos uit te halen: 4-0.

Donja Zwinkels, Marijn Veen en Fabienne Roosen. Foto: Willem Vernes

Tsjechen terug in de wedstrijd

Een 4-0 voorsprong lijkt comfortabel, maar dat dat in het zaalhockey nooit het geval is bleek in de tweede helft. Even na rust kwamen de Tsjechen tot scoren. Een aanval van Nederland trof geen doel en vervolgens konden de Tsjechen counteren. Renata Capouchova tikte binnen. Daar bleef het niet bij. Niet veel later pushte Barbora Haklova hoog over de uitkomende Heerbaart heen in de touwen: 4-2.

Tsjechië was weer volledig terug in de wedstrijd. Het werd spannend. Een corner van Van Nes werd er uitgelopen door keepster Cechakova en vervolgens kreeg Oranje meteen een – overigens gemakkelijk gegeven – corner tegen. Die werd eruit gehaald door de verdediging en de tweede daaropvolgende corner redde Heerbaart knap.

Alles of niets

De Tsjechen roken dat er iets te halen viel en gingen met 7 minuten op de klok hoge druk spelen. Maar hij viel juist aan de andere kant: Fabienne Roosen onderschepte een bal en bracht Noor de Baat in stelling. De Tsjechische keepster zat er nog aan, maar de bal rolde toch de goal in: 5-2.

Tsjechië deed een alles of niets poging door de keepster eruit te halen. Dat leverde kansjes op. De Tsjechen brachten het verschil weer terug naar twee: een strafcornervariant werd hard binnen gepusht door Katerina Lacina. Vervolgens was het echter aan Nederland. Van Erk haalde een strafcorner die Van Nes binnen pushte: 6-3. De buit was binnen, met nog iets meer dan een minuut op de klok. Maar wie dacht dat Oranje het rustig uit ging spelen had het mis. Fraaie acties van Veen en Van Wijk leverden in de laatste minuut nog de 7-3 en 8-3 op.

De teleurgestelde coach van Tsjechië. Foto: Willem Vernes


Wat vind jij? Praat mee...