Ploeterend Oranje ontsnapt aan puntenverlies tegen Turkije

De Oranje Dames zijn donderdag ook hun derde wedstrijd op het EK Zaal in Hamburg zonder noemenswaardige kleerscheuren doorgekomen. In de eerste zaalwedstrijd ooit tegen Turkije werd het 3-2 voor de ploeg van bondscoach Kristiaan Timman, die puntenverlies tegen de nummer achttien van de wereld ternauwernood kon voorkomen.

De Oranje-meiden hadden woensdagmiddag een nare smaak overgehouden aan de tweede groepswedstrijd tegen Tsjechië (3-0 zege). Die ploeg trok zich zo ver terug op eigen helft, dat het lastig was om gaten te vinden in de opgetrokken muur. Tegen Turkije, dat deze week voor het eerst een titeltoernooi op het hoogste niveau speelt, was het donderdagmiddag van hetzelfde laken een pak.

Oranje hanteerde in de eerste twintig minuten een veel te laag baltempo om de teruggetrokken Turkse vrouwen uit hun organisatie te spelen. Ongetwijfeld wilde de ploeg van bondscoach Yasin Yukseler een tweede monsternederlaag voorkomen, na de 11-2 dreun tegen Duitsland op de openingsdag.

De strafcorner van Lieke van Wijk tegen Turkije tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Rake corner Van Wijk

Toch kon Nederland een 0-2 voorsprong nemen tegen het statische Turkije: Lieke van Wijk scoorde in de vierde minuut voor het eerst dit toernooi uit een strafcorner en Pam Imhof profiteerde met een intikker van een uitstekende steal van Elin van Erk.

Het Oranje-kamp had wellicht gehoopt dat die 0-2 een opmaat zou zijn voor meer doelpunten, maar twee minuten na de goal van Imhof was het juist Turkije dat ineens toesloeg: een diepe pass (via de balk) van linksachter Sinem Yalçin werd verkeerd beoordeeld door Mabel Brands. Dat gaf aanvaller Fatma Songül Gültekin de kans vrij uit te halen en de uitgekomen Oranje-keeper Julia Remmerswaal te passeren.

Eerste tegengoals

Het was na 96 minuten hockeyen pas het eerste tegendoelpunt voor Oranje op dit EK. Remmerswaal – die zoals vooraf was afgesproken Alexandra Heerbaart mocht aflossen onder de lat – had in de minuten voorafgaand aan die tegentreffer slechts één keer de bal geraakt. Dat zei alles over de verhoudingen binnen de lijnen.

Julia Remmerswaal na het doelpunt van Turkije tijdens het EK Zaal in Hamburg. Foto: Willem Vernes

Verdedigend kwam Oranje nauwelijks in de problemen, op een paar Turkse speldenprikjes na. Maar de onvrede over het verloop van de wedstrijd was ook vanaf de kant zicht- en hoorbaar. ‘Passtempo omhoog!’, schreeuwde assistent-bondscoach Steven van Tijn terecht in het laatste kwart. Het snellere spel leidde onmiddellijk tot meer kansjes, maar Donja Zwinkels en Laura van Heugten konden de Turkse goalie Serpil Öztürk niet genoeg verrassen.

Ontsnapt aan puntenverlies

Bij een zeldzame Turkse aanval, die resulteerde in een strafcorner, kreeg Oranje een eerste echte tik te verwerken toen aanvoerder Perihan Çinar raak schoot: 2-2. Dat was voor Oranje het startsein voor een hectische laatste zes minuten, waarin het onder de grote druk van een spectaculair puntenverlies tegen de nummer achttien van de wereld  joeg op de 2-3.

Noor de Baat werd bijna matchwinnaar toen haar bekeken schot via beide palen weer op miraculeuze wedstrijd het veld in rolde. Na een uitstekende actie van Laura van Heugten mocht Oranje in de 39ste minuut een strafcorner nemen, dé uitgelezen kans op de 2-3.

Lieke van Wijk faalde niet en schoot prachtig raak in de rechterbovenhoek, haar tweede goal van de wedstrijd en een heel belangrijke voor het verloop van het toernooi. Met negen punten na drie wedstrijden ligt Oranje nog steeds op koers voor een direct duel om de Europese titel komende zaterdag.