Round-up EK Indoor (D) Dag 1: NL en BLR zeker van halve finale

Zowel Nederland als Wit-Rusland heeft op de eerste dag van het EK Indoor in Minsk al een plaats in de halve finale veroverd, na twee winstpartijen. België en Oostenrijk wonnen nog geen enkel duel en zijn al zeker van de degradatiepoule. Zaterdag 23 januari spelen de Oranje Dames eerst tegen België en vervolgens de halve finale. Kijk hier voor het gehele speelschema en al het EK-nieuws

Wit-Rusland – Oekraïne 3-1 (0-0)

Lang bleef het duel tussen Wit-Rusland en Oekraïne doelpuntloos, maar meteen na rust maakte Nastassia Syrayezka de 1-0 voor het thuisland. Yevheniya Kernoz maakte echter in de 37e minuut de gelijkmaker voor Oekraïne. De 3 resterende minuten waren ongelofelijk spannend. Toen Rita Batura in de 39e minuut de 2-1 voor Wit-Rusland scoorde ontplofte het stadion. Yulia Kurhanskaya deed er zelfs nog een schepje bovenop en pushte in de laatste minuut de 3-1 hard binnen.

’21 Nastassia Syrayezka 1-0
’37 Yevheniya Kernoz 1-1
’39 Rita Batura 2-1
’40 Yulia Kurhanskaya 3-1

Oostenrijk – Duitsland 0-2 (0-0)

Lang bleef het gelijk tussen Duitsland en Oostenrijk. Pas in de tweede helft konden de Duitse dames het verschil maken. In de 25e minuut zette Roda Muller-Wieland de 1-0 op het scorebord uit een strafcorner. Teresa Martin Pelegrina kwam vervolgens in de 29e minuut ook uit een strafcorner tot scoren. Muller-Wieland moest in de 33e minuut nog naar de kant met een groene kaart, maar Oostenrijk kon daar niet van profiteren.

’25 Roda Muller-Wieland 0-1
’29 Teresa Martin Pelegrina

Tsjechië – Nederland 1-9 (1-6)

Nederland won ook de tweede poulewedstrijd van het EK, tegen Tsjechië, met ruime cijfers. Daardoor zijn de Oranje Dames nu al zeker van de halve finale, wat de uitslag tegen België morgen ook wordt. Lees hier het wedstrijdverslag.

Polen – België 6-1 (2-0)

België en Polen verloren allebei hun eerste duel en hadden de punten dus hard nodig. In de eerste helft wist België weinig kansen te creëren en kon Polen door twee benutte strafcorners op een 2-0 voorsprong komen. Een derde corner in de tweede helft belandde mooi hard in de touwen, maar was bij het stoppen niet buiten de cirkel geweest en werd afgekeurd. Via een mooi één-tweetje zetten de Poolse dames even later Belgische keepster Elodie Picard op het verkeerde been: 3-0. Even daarna werd ook de 4-0 binnengetikt. In de 31e minuut deed België iets terug: 4-1. De zege kwam voor Polen echter niet meer in gevaar en in de laatste minuut pushten de Poolse dames ook de 5-1 nog binnen. België is daardoor al zeker van de degradatiepoule. Na de poulefase gaan de bovenste 2 ploegen uit beide poules door naar de halve finale, de onderste 2 ploegen uit beide poules strijden in een degradatiepoule voor handhaving op het hoogste Europese niveau.

Duitsland – Wit-Rusland 3-4 (1-2)

Wit-Rusland kreeg vleugels voor het thuispubliek. Slechts 1 minuut duurde het en de bal lag al in de goal van Duitsland uit een strafcorner van aanvoerster Ryta Batura. Maar Duitsland kwam terug: Julia Meffert wist ook uit een strafcorner te scoren. Een aantal veldkansen volgde: Yuliya Kurhanskaya tikte voor Wit-Rusland net voorlangs en een prachtig lobje van de Duitse Teresa Martin Pelegrina zeilde zowel net over keepster Marina Navitskaya als net over de goal. De eerste helft was er verder vooral één van strafcorners. Genomen door de Duitse dames. Maar allemaal werden ze gestopt door de Wit-Russische sluitpost en strafcornerkiller Marina Navitskaya. Op slag van rust tikte Yuliya Kurhanskaya de 2-1 voor Belarus binnen uit de kluts.

Na rust breidde Wit-Rusland de score uit naar 3-1 via Nadzeya Silitskaya, en even later zelfs naar 4-1 door een goal van Krestina Papkova. Maar met nog 5 minuten op de klok kwam Duitsland, hoe kan het ook anders, terug. Viktoria Huse was nu tot 2 keer toe wel trefzeker uit een strafcorner, waardoor de laatste 2 minuten van de wedstrijd nog enorm spannend waren. De Wit-Russische dames gaven de winst echter niet meer uit handen en behaalden hun eerste 3 punten voor het enthousiaste thuispubliek.

Oostenrijk – Oekraïne 1-6 (0-3)

De derde afgetekende, maar eerste verrassende overwinning van deze eerste EK-dag. Oekraïne staat 7e op de wereldranglijst, Oostenrijk staat op de 3e plaats. Maar in dit duel was Oostenrijk de mindere. De ploeg kwam al snel op achterstand tegen Oekraïne en slaagde er niet in iets terug te doen. Lisa Steyrer van Oostenrijk moest het veld verlaten met een blessure aan haar been.

Tsjechië – België 5-0 (1-0)

In de eerste helft mochten de Belgische dames nog hopen op een goede afloop, maar in de tweede helft gaven de Tsjechische dames gas. Binnen tien minuten werd de 1-0 voorsprong naar een 5-0 eindstand uitgebreid. België kwam er in het duel nauwelijks aan te pas.

’10 Adela Bizova 1-0
’21 Adela Bizova 2-0
’24 Jindriska Reichlova 3-0
’27 Barbora Haklova 4-0
’29 Anna Kolarova 5-0

Polen – Nederland 0-9 (0-6)

De Oranje Dames Zaal wonnen het openingsduel van het EK overtuigend. Polen werd met 9-0 aan de kant gezet. Lees hier het verslag.

‘8 Marijn Veen 0-2
‘9 Lieke Hulsen 0-3
’15 Lieke Hulsen 0-4
’17 Lieke van Wijk 0-5
’19 Vera Vorstenbosch 0-6
’25 Ireen van den Assem 0-7
’28 Frédérique Matla 0-8
’30 Lisanne de Lange 0-9