Uitblinkende routiniers leiden Oranje Dames naar halve finale WK

De Oranje Dames Zaal hebben zich vrijdagavond in stijl geplaatst voor de halve finales van het WK zaalhockey in Pretoria. Aan de hand van de twee meest ervaren veldspeelsters in de ploeg – Lieke van Wijk en Donja Zwinkels – gaf Oranje Canada geen schijn van kans in de kwartfinale. Beide routiniers scoorden drie keer en bezorgden Oranje een 6-1 zege. Morgen staat Nederland in de halve eindstrijd tegenover gastland Zuid-Afrika.

Oranje moest na de afsluitende groepswedstrijd tegen de Verenigde Staten van donderdagochtend liefst 36,5 (!) uur overbruggen tot aan de kwartfinale met Canada. Iets wat op een titeltoernooi als dit WK aanvoelt als een eeuwigheid. Terwijl de internationals de tijd doodden met wandelingetjes, koffie drinken en spelletjes, hadden bondscoach Kristiaan Timman en zijn assistent Steven van Tijn alle tijd om videobeelden van de tegenstander te bekijken.

Die grondige analyse van het vrij onbekende Canada miste zijn uitwerking niet in een zeer eenzijdige kwartfinale. In een matig gevulde Heartfelt Arena, zonder de meeste van de toeschouwers die een uur eerder naar de kwartfinale tussen Nederland en Zuid-Afrika bij de mannen hadden gekeken, was Oranje oppermachtig, al bleven echt serieuze doelkansen in het eerste kwart uit. Er waren twee backhandschotjes van Donja Zwinkels, maar die konden keeper Rowan Harris niet verrassen. Bovendien sprong Oranje slordig om met de twee strafcorners die het kreeg.

Driedubbele dreun

Maar het was niet lang wachten op de doelpunten. In een sterke fase na een kwartier hockeyen sloeg Oranje drie keer achter elkaar keihard toe. Eerst benutte Lieke van Wijk een strafbal (het 250ste doelpunt van de Oranje Dames in de WK-historie) en vanaf de afslag zorgde Donja Zwinkels met haar dertiende doelpunt op dit WK voor de 2-0. De topscorer van Oranje onderschepte een pass en slalomde richting Canadese cirkel om met een leep boogballetje te scoren.

Felicitaties voor Lieke van Wijk na haar openingsdoelpunt vanaf de strafbalstip. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Nauwelijks bekomen van die klappen moest Canada drie minuten later een nieuwe dreun incasseren: opnieuw vond Van Wijk het doel, nu eens uit veldspel, na alweer de vijfde assist van dit WK van Anna de Geus. 3-0 bij rust en Oranje op rozen.

Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Oranje, dat na rust via Van Wijk twee keer een uitgelezen kans kreeg om de score verder op te voeren. Haar twee sleeppushes uit een strafcorner eindigden echter op de uitrusting van keeper Harris.

Oranje overleeft ondertalsituatie

Vlak na een gele kaart voor aanvaller Pam Imhof – zij schoot hard op doel met een Canadese verdediger vlak voor zich – kwam de ploeg van Timman even in de verdrukking. Canada profiteerde meteen van de overtalsituatie: Kathleen Leahy bediende met een diagonale pass van achteruit Elise Wong, die prachtig raakt tipte en keeper Alexandra Heerbaart het nakijken gaf: 3-1.

Oranje moest deze fase overleven en deed dat voortreffelijk, mede door Elin van Erk die de regie naar zich toetrok en kostbare tijd won door slim in balbezit te blijven. Het neutraliseerde de Canadese opleving volledig. Toen Oranje weer volledig was, had Gabrielle Mosch op rechts in de cirkel een strafcorner gehaald door de bal op een Canadees voetje te leggen. Een koud kunstje deze avond voor Van Wijk, die voor het eerst in haar Oranje-loopbaan een WK-hattrick maakte: 4-1. Het was bovendien een perfecte hattrick, met van alle type doelpunten één.

Anna de Geus, topaangeefster van Oranje op dit WK. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Op dat moment was er van een strijd helemaal geen sprake meer. Canada, dat tot slechts acht cirkelpenetraties kwam, had geen antwoord op de kwaliteit van Oranje en moest nog twee doelpunten van Zwinkels incasseren. Bij de 5-1 werd de spits van Oranje op maat bediend door – wie anders dan – De Geus, die assist nummer zes van dit WK liet bijschrijven. Een puik aantal voor de veelzijdige speelster van SCHC, die zelf dit toernooi nog op haar eerste doelpuntje wacht.

Record Zwinkels

Zwinkels rondde daarna op aangeven van Van Wijk een fraaie loopactie af met een bekeken backhandballetje dat keeper Harris kansloos liet: 6-1 en alweer het vijftiende doelpunt op dit WK voor de 33-jarige routinier, die daarmee een nieuw Oranje-record vestigde.

Nooit eerder maakte een zaalinternational zoveel doelpunten op één WK of EK. Het oude record was in handen van Janneke Schopman, die op het WK 2003 in Leipzig tot veertien goals reikte.

Donja Zwinkels: vijftien goals op dit WK, 22 WK-goals in haar Oranje-loopbaan. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.

Oranje mag zich nu gaan klaarstomen voor een ongetwijfeld hectische halve finale tegen gastland Zuid-Afrika, dat in de Heartfelt Arena hartstochtelijk gesteund zal worden door een paar duizend fans. Het duel staat gepland voor zaterdagmiddag 13.00 uur Nederlandse tijd.


Wat vind jij? Praat mee...