Uur van de waarheid breekt aan voor Oranje Dames Zaal

Met zowel een EK als een WK is 2018 voor de Oranje Dames Zaal een uniek jaar. Bondscoach Marieke Dijkstra, die deze week haar selectie voor het EK bekendmaakt en Mila Muyselaar alvast heeft aangewezen als aanvoerder, voelt als liefhebber haar hart sneller kloppen.

‘Twee toernooien in één jaar, dat is nog nooit gebeurd. Ik vind het schitterend om extra lang in die zaalhockeycocon te zitten. Hoe vaak krijg je de kans om vijf wedstrijden in drie dagen te spelen of acht wedstrijden in vijf dagen?’, zegt Marieke Dijkstra – Miss Zaalhockey – eerder deze week glunderend aan tafel van het café in sporthal Olympos in Utrecht, tussen de twee dubbeltrainingen van haar ploeg door.

‘Ik vind niet dat we per se Europees én wereldkampioen moeten worden’

Inmiddels zijn de zeventien overgebleven speelsters op een tweedaagse trainingsstage in Rotterdam, nadat ze vorige week al een driedaagse trainingsstage in Kijkduin volgden. Met het spelen van enkele oefenwedstrijden tegen Jongens A1-teams tijdens die stages probeert Dijkstra steeds meer een team te smeden dat goed voor de dag kan komen op zowel het EK in Praag (19-21 januari) als het WK in Berlijn (7-11 februari). Op beide toernooien is Oranje titelverdediger.

‘Maar of het in beide toernooien lukt onze titel te verdedigen? Dat vind ik lastig in te schatten’, zegt Dijkstra, die met veel speelsters die op het veld voor Jong Oranje uitkomen over een nieuwe groep beschikt.

‘We hebben minder ervaring dan de afgelopen jaren. Ik vind niet dat we per se Europees én wereldkampioen moeten worden. We willen zowel op het EK als het WK goed presteren, maar het WK wordt nu eenmaal als laatst gehouden. Daar werken we het langst naartoe en dus zou je kunnen zeggen dat het EK een soort aanloop naar het WK is. Maar een oefentoernooi is het zeker niet, we willen daar maximaal presteren.’

Mila Muyselaar is zowel tijdens het EK in Praag als het WK in Berlijn aanvoerder van de Oranje Dames Zaal. Foto: Koen Suyk

Mila Muyselaar is aanvoerder

Alleen Mila Muyselaar is als aanvoerder van de ploeg al verzekerd van deelname aan beide toernooien. Kiki van Wijk is in een competitiewedstrijd door haar enkel gegaan en mist om die reden zeer waarschijnlijk het EK.

Deze week wordt de EK-selectie en de voorlopige WK-selectie bekendgemaakt. Van de huidige trainingsgroep speelt iedereen in principe minimaal één toernooi. Een geruststelling voor de speelsters, die sinds de start van de trainingen van de Oranje Dames Zaal begin december de groep hebben zien halveren.

Twee verschillende selecties

‘Ik vind dat sommige speelsters weinig voor elkaar onderdoen. Vandaar dat wij ervoor hebben gekozen dat een deel van de groep een EK of WK speelt en een deel beide’, verklapt Dijkstra alvast. ‘Wij zijn van mening dat we op deze manier in dit unieke jaar een grotere kans hebben om op beide toernooien maximaal te presteren.’

Lees ook

De bijzondere strijd tussen de Jong Oranje Dames en de zaalgoeroes


4 Reacties

 1. Derrick Bijker

  Ik vraag mij af waar we in Nederland mee bezig zijn. Eerst gaan we het zaalhockey gebruiken als proeftuin voor Nederlands elftal (veld), terwijl het simpelweg een heel ander spelletje is en nu gaan we ook nog eens met 2 verschillende selecties de 2 toernooien spelen...... Misschien ook nog even elke helft van keeper wisselen? Ook zo’n beproefd succes.

  1. marijeknuvers

   Inderdaad ongelooflijk jammer. Zaalhockey is weer verworden tot training voor veldspelers (zoals het ook begonnen is?) en niet meer een spel op zich. De zaal wordt sowieso al door de meeste hoofdklasseclubs niet serieus genomen. Een goede veldspeler is vaak geen goede zaalspeler en andersom. Er wordt een beroep gedaan op andere vaardigheden. Natuurlijk kan een goede veldspeler best okay zaalhockeyen, maar sinds wanneer is best okay genoeg voor een nationale selectie? Door het nationale zaalteam zo te misbruiken en niet serieus te nemen, draai je het zaalhockey zelf de nek om. Ik zou daar de verantwoordelijkheid niet voor willen dragen en als protest mijn ontslag indienen. Mw Dijkstra glundert....... Jammer

 2. vostammer

  Hoe is het toch mogelijk dat we met bijna 300.000 hockeyers in ons land er zo weinig van bakken? Het is gemiddeld 3 maanden per jaar kutweer. Dan moet er toch een fatsoenlijke zaalcompetitie kunnen georganiseerd worden. Met de beste zaalspelers en betere accomodaties.

 3. tjief

  Marieke moet wel jong oranje dames meenemen want anders krijgt ze helemaal geen geld meer van de bond voor een ned zaalteam. Want het veld team moet perse een halve maand naar Amerika terwijl ze iets meer dan een maand geleden nog in Australië zaten voor de hwl. Ik vind het een beetje geld verspilling om met 30 man 6 maanden voor een toernooi zo verweg te gaan dat kan ook wel in Europa. Het zal neem ik aan ook niet de laatste trainingstage zijn voor het wk in londen en dat is natuurlijk opzich niet gek. Met het geld zou kunnen besparen kom al heel end voor de zaal selectie.


Wat vind jij? Praat mee...