Zwinkels nieuwe topscorer aller tijden Oranje Dames Zaal

Donja Zwinkels hield maandag niet alleen vier goals, een grote glimlach, de Player of the Match Award én een doosje lekkernijen van sponsor Spar over aan het WK-duel met Australië (8-0). De 33-jarige routinier is ook een prestigieus record rijker. Ze mag zich vanaf nu topscorer aller tijden noemen van de Oranje Dames Zaal op EK’s en WK’s.

Voorafgaand aan het WK zaalhockey in Pretoria stond Zwinkels op 25 doelpunten in 33 toernooiwedstrijden voor Oranje. In de eerste drie duels in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad staat de teller voor de spits al op negen goals: ze scoorde vijf keer in het openingsduel met Nieuw-Zeeland (10-0) en voegde daar dinsdag vier treffers tegen het zoekgespeelde Australië aan toe.

Met 34 toernooidoelpunten is Zwinkels voormalig Oranje-international Janneke Schopman gepasseerd. Die had het record al sinds 2006 in handen en scoorde op drie toernooien in totaal 33 keer. Schopman, die Zwinkels als coach van Den Bosch MA1 nog in 2002 meemaakte als jeugdspeelster, feliciteerde de nieuwe recordhouder met een videoboodschap vanuit India, waar ze werkzaam is als bondscoach van de vrouwenploeg.

Op dreef tegen Duitsland

Zwinkels maakte al haar 34 toernooidoelpunten voor Oranje uit veldspel. Een groot verschil met Schopman, die in haar actieve loopbaan als zaalinternational voornamelijk scoorde uit strafcorners. Ze deed dat met veel efficiëntie, gezien het feit dat ze voor haar 33 doelpunten in EK- en WK-verband slechts zeventien wedstrijden nodig had.

De meeste van haar 34 toernooigoals maakte Zwinkels tegen grootmacht Duitsland, een tegenstander die altijd het beste in haar naar boven brengt. In zeven ontmoetingen met de recordkampioen scoorde ze zes keer. Ook Nieuw-Zeeland (vijf goals), Oekraïne en Australië (vier) behoren tot haar favoriete opponenten.

 

Nog meer records in zicht

Met nog minstens drie wedstrijden in het verschiet op het huidige WK in Pretoria – de laatste twee groepsduels én een kwartfinale – ligt Zwinkels ook nog op koers voor een ander doelpuntenrecord als zaalinternational. Als we louter kijken naar wedstrijden op WK’s, dan heeft ze nu nog drie goals nodig om zich WK-topscorer aller tijden van Oranje te noemen. Dat record is met achttien treffers nu nog in handen van Belle van Meer en Marieke Dijkstra.

Als Oranje erin slaagt als topfavoriet de finale te bereiken, dan zal Zwinkels het WK eindigen op 41 toernooiwedstrijden voor Oranje. Dat zou een evenaring betekenen van het Oranje-record dat Mila Muyselaar sinds 2020 in handen heeft.

Het heeft er alle schijn van dat het allerlaatste toernooi van de 33-jarige zaaldiva een heel speciale wordt.

Donja Zwinkels bal haar vuist na wéér een doelpunt tegen Australië. Foto: WorldSportPics/Frank Uijlenbroek.


Wat vind jij? Praat mee...