Albers na droomdebuut Spelen: ‘Wil onbevangen blijven’

Ze was met haar spel en goals al de grote verrassing op het Europees kampioenschap in het Wagener Stadion. Zaterdag zette Felice Albers de eerste stap om ook op het hoogste podium, de Olympisch Spelen, uit te groeien tot een verrassing bij de Oranje Dames. De aanvalster speelde fris van de lever en scoorde twee goals in het met 5-1 gewonnen openingsduel tegen India.

21 jaar is Albers, ze speelde tegen India pas haar elfde interland en scoorde bij haar olympisch debuut dus twee doelpunten, waarmee ze haar totaal aantal treffers in het Oranje-shirt al op negen bracht. Het zijn imponerende cijfers, die bij een jonge speelster gemakkelijk tot zelfoverschatting zou kunnen leiden. Maar daar hoeft coach Alyson Annan bij Albers niet bang voor te zijn.

Bescheiden sprak ze na afloop in de mixed zone van een ‘mooi olympisch debuut’. ‘Mijn droom wordt hier werkelijkheid. Ik ben natuurlijk blij met mijn doelpunten en de overwinning, maar we moeten door’, zei Albers.

Zo nuchter. Zo professioneel.

Felice Albers in volledige concentratie. Foto: Koen Suyk

Het is herkenbaar voor iedereen die Albers interviewt. Net zo herkenbaar als haar enthousiasme en onbevangenheid op het veld. Ook als Albers op het hoogste podium hockeyt, lijkt het alsof ze nog een jeugdwedstrijd speelt. Zonder stress, zonder spanning. ‘Al voelde ik vandaag wel een beetje spanning’, erkende ze na afloop. ‘Maar mijn coach en medespelers benadrukken dat ik die jeugdigheid en onbevangenheid moet houden. Dat ik mezelf niet te veel druk moet opleggen. Ik moet ervan genieten.’

Hoofdletters

Dat genieten werd al na zes minuten met hoofdletters geschreven door Albers, toen ze een voorzet van Margot van Geffen (die nog even werd aangeraakt) bij de tweede paal tot doelpunt promoveerde: 1-0. Ze vierde het doelpunt zoals altijd: met een overtuigende schreeuw, gevolgd door een dikke knuffel met haar ploeggenoten.

Felice Albers viert haar eerste treffer met Frédérique Matla. Foto: Koen Suyk

Het was tegen India lange tijd het enige moment waarop Oranje reden tot juichen had, want nadat een fout van keepster Josine Koning tot de 1-1 had geleid, werd het Nederlandse spel steeds stroever. ‘Het was voor ons ook weer even wennen om tegen India te spelen. Dit is niet het type spel waar we vaak tegen spelen.’

Voor Albers was het zelfs de eerste keer dat ze tegen India hockeyde. Met haar lengte stak de aanvalster van Amsterdam minimaal een, maar soms bijna twee koppen boven haar tegenstanders uit.

Genoten

Albers had genoten in het Oi Hockey Stadium. ‘Het is leuk om tegen andere landen te spelen. Maakt me heel blij. Je zag dat ze heel technisch zijn en gemakkelijk de bal afpakken. Als we buitenom gingen, hadden ze het lastig. Maar als we in hun zone kwamen, pakten ze de bal wel echt goed af. Complimenten aan hen. Dat deden ze echt goed.’

Felice Albers snelt voorbij Nisha van India. Foto: Koen Suyk

De Indiase formatie, gecoacht door de Nederlanders Sjoerd Marijne en Janneke Schopman, hield met het verrassend goede spel lang stand tegen Nederland. Pas in het derde en vierde kwart werd het verzet echt gebroken en liep Nederland uit naar een 1-5 overwinning.

De derde Nederlandse treffer kwam ook op naam van Albers. Opnieuw was het een bal die vanaf de achterlijn werd voorgegeven (ditmaal door Pien Sanders) en door Albers vanaf de eerste paal werd binnengetipt. Het groeit in Oranje uit tot haar handelsmerk. ‘Maar ik moet er ook aan werken dat ik op andere manieren doelpunten blijf maken’, toonde ze zich kritisch op haar eigen spel.

Prijsschieten

In het slot van het duel was het prijsschieten voor de regerend wereldkampioen, die in Tokio op een gouden missie is. Albers had met een extra treffer graag haar hattrick volgemaakt, bekende ze met enige schroom. ‘Ik wil altijd meer, maar ben blij met twee goals.’

Op de vraag of ze haar twee doelpunten tijdens haar olympisch debuut nog ging vieren, reageerde ze heel verwonderd. ‘Nee, zeker niet. Ik ga zo de bus in, lekker kletsen met de meiden. Dan morgen herstellen en de focus op de volgende wedstrijd. Daar heb ik nu al zin in.’


4 Reacties

 1. gelderlander

  Toen ik jaren geleden op Den Bosch Felice Albers met rugnummer 88 met MA1 van Amsterdam tegen HDM MA1 zeg spelen herkende ik al haar grote talent . Iedereen had het over het getinte meisje van Amsterdam maar ik zag alleen Felice Albers . Ik ben blij en trots dat zee het al zo snel heeft waargemaakt , SUPER Felice je bent een echte teamspeelster, ga zo door .

  1. RS

   Absoluut een topper net zoals Yasmin!

 2. AvA

  Denk dat hij dat andere getinte meisje bedoelde? Hahaha! Die later aam haar knie geblesseerd was?

 3. gelderlander

  Er speelde volgens mij maar één getint meisje in dat team . En het is altijd verstandig om geen afkortingen en niet alleen de voornaam te gebruiken dan snappen andere mensen het ook .


Wat vind jij? Praat mee...