Alyson Annan en Oranje Dames op shortlist voor sportprijzen

De Oranje Dames maken kans op de titel Sportploeg van het Jaar en hun bondscoach Alyson Annan staat op de shortlist van kandidaten voor Coach van het Jaar. Omdat het Sportgala vorig jaar vanwege de coronapandemie niet doorging, worden de prestaties van zowel 2020 als 2021 meegerekend.

De Oranje Dames veroverden afgelopen zomer in Tokio de olympische titel. Bovendien werd de ploeg ook Europees kampioen en winnaar van de Pro League.

Shortlist

In de categorie sportploeg nemen de hockeysters, die in 1971, 1983, 1984, 1986, 2006 en 2012 in de prijzen vielen, het op tegen de 4x400m estafette (mannen, atletiek), het mixed-team (handboogschieten), de ploegenachtervolging (mannen, langebaanschaatsen), de dubbel twee (mannen, roeien), de dubbel vier (mannen, roeien), de vier zonder (vrouwen, roeien), de teamsprint (mannen, baanwielrennen) en de wielerploeg Jumbo Visma (mannen, wegwielrennen).

Bondscoach Alyson Annan van de Oranje Dames tijdens het duel met Spanje op het EK afgelopen zomer in Amstelveen. Foto: Willem Vernes

Bij de coaches neemt Annan, die aan het roer staat van de succesvolle Oranje Dames, het op tegen Hugo Haak (baanwielrennen), Gertjan van der Linden (vrouwenploeg rolstoelbasketbal), Aaron McIntosh (windsurfen), Eelco Meenhorst (roeien), Laurent Meuwly (atletiek), Tim Rowberry (atletiek), Ronald Vetter (atletiek), Eelke van der Wal (parawielrennen) en Merijn Zeeman, (wegwielrennen, team Jumbo Visma).

Uit de shortlist van kandidaten kiest een vakjury de definitieve genomineerden. Deze namen worden op 12 december bekendgemaakt. Op 20 en 21 december is een digitale stemming, waarbij topsporters hun stem uitbrengen in de sporterscategorie├źn en de coaches de beste coach kiezen. De stemmen van de sporters en coaches tellen voor de helft mee in de einduitslag, de andere helft van de stemmen bepalen de leden van de vakjury.

Sportgala

Op 22 december worden op het NOS |NOC*NSF Sportgala de winnaars van de verschillende categorie├źn bekendgemaakt. Het gala is op die dag vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO1, NOS.nl, de NOS-app en op de radio via NOS Langs de Lijn.


2 Reacties

  1. ton-goderie

    Voordat we nu al staan te juichen, lijkt het me raadzaam af te wachten wat het interne onderzoek oplevert.

  2. Sjang Fijen

    Dat de Dames van Oranje op de shortlist van beste ploeg van het jaar staat wekt geen verbazing op, hadden we ook wel verwacht. Dat Annan ook genomineerd wordt als beste coach van het jaar doet de wenkbrauwen fronsen. Ik denk dat bij SCHC, ASD en DB, met afstand de beste dames hockeyploegen van Europa, daar heel anders over wordt gedacht. Sjang


Wat vind jij? Praat mee...