Alyson Annan roemt veerkracht onervaren Oranje tegen België

Bondscoach Alyson Annan wilde woensdagavond niet te lang stilstaan bij het matige begin van Oranje in de Pro League-wedstrijd tegen België (3-1). Veel liever benadrukte ze dat het Nederlands elftal, met een handvol onervaren internationals, na de achterstand veerkracht toonde.

‘Daar wil ik het niet te lang over hebben’, luidde het antwoord van de bondscoach op de vraag wat er in haar ogen niet goed ging in het begin van de wedstrijd. De olympisch kampioen was op dat moment onherkenbaar. In de eerste twintig minuten gaf Nederland vier strafcorners weg en incasseerde het via een sleeppush van Stephanie Vanden Borre een zeldzaam tegendoelpunt.

‘We speelden deze wedstrijd met een team dat de afgelopen weken ’s maandags bij elkaar is gekomen en alleen op maandag en dinsdag met elkaar trainde. Laten we dus niet te veel ingaan op allerlei details die niet goed gingen. We hebben met 3-1 gewonnen. Dat vind ik onwijs knap. Er zijn fases geweest waarin we behoorlijk goed hockeyden. Laten we dat benadrukken, in plaats van wat er níét goed ging’, zei de bondscoach, die nog niet kon zeggen hoe het met de uitgevallen Eva de Goede gaat. Behalve dan dat het inderdaad haar rechterknie is waarvan ze last heeft en dat er donderdag nader onderzoek wordt verricht.

Debutanten Fiona Morgenstern, Tessa Clasener en Pleun van der Plas. Foto: Willem Vernes

Geen lange bespreking in de rust

Dat Annan in de rust weinig te bespreken had, ondanks de 0-1 achterstand, werd getypeerd door de speelsters die de kleedkamer uit holden. Er was officieel nog drie minuten te gaan voordat het derde kwart begon, maar Oranje stond al in de startblokken, gretig om voor eigen publiek een comeback te bewerkstelligen.

‘In de rust hebben we slechts een paar dingen besproken. Er ging in mijn ogen namelijk niet veel fout. In balbezit waren we niet strak genoeg. We maakten het onszelf te moeilijk. Als we het simpel maken, is hockey een simpel spel. Daar heb ik nu tien seconden over gedaan, om dat te zeggen. In de kleedkamer deed ik er net zo lang over. Je moet zo’n bespreking niet te ingewikkeld maken. In de tweede helft speelden we de bal wél simpel naar elkaar toe. Dat maakte het verschil.’

Aanvoerder Eva de Goede grijpt naar haar rechterknie. Foto: Willem Vernes

Stage van groep potentials gaat niet door

Annan vertelde na de wedstrijd ook dat het aanvankelijk de bedoeling was om binnenkort op stage te gaan met de groep potentials. Of dat in binnen- of buitenland zou zijn, daarover was nog geen ei gelegd. Maar corona en het naderende zaalseizoen gooiden roet in het eten. Omdat daarmee de mogelijkheid voor Annan wegviel om enkele potentials beter en vaker in actie te zien, koos de bondscoach ervoor hen woensdag te laten spelen, vertelde ze. Zodoende maakten Fiona Morgenstern, Tessa Clasener en Pleun van der Plas tegen België hun debuut.

‘Vanochtend ben ik een beetje aan het rekenen geslagen. Volgens mij zijn er nu elf speelsters van de potentials, inclusief keepers, die in het Nederlands elftal hebben gespeeld. Mooi om te zien hoe dat heeft uitgepakt’, zei Annan, die bovendien verklapte dat ze over een paar weken de WK-trainingsgroep bekendmaakt.

‘Na de laatste speelronde van de competitie hebben alle internationals voorlopig even vrij. Dan beginnen we pas weer in januari.’ Grappend: ‘Ook ik heb rust nodig.’


1 Reactie

  1. robvisser

    Eind goed al goed, maar het is niet zo gek dat er wordt gevraagd naar de erg matige eerste helft van Oranje. Zoals het ook niet zo vreemd is dat John van Vliet zich afvraagt waarom Annan opeens zoveel nieuwe speelsters uitprobeert en wat daarvan de bedoeling is. Zeker, achterin moeten enkele posities opnieuw worden ingevuld, maar wil Annan het sowieso over een andere boeg gaan gooien? De geplande (en inmiddels noodgedwongen afgeblazen) stage voor potentials doet vermoeden dat ze behoorlijk ambitieus is op het gebied van vernieuwing. ‘Nieuwe pressing’ en ‘nieuwe speelsters brengen ons team nieuwe dingen’ hoorden we haar zeggen. Misschien is het ook wel de invloed van Jamilon Mülders, iemand waarvan ze de verwachting uitsprak dat hij nieuwe inzichten kan geven. Tot nu toe is hij buiten beeld gebleven. Het zou denk ik interessant zijn om van hem eens te horen hoe hij zijn rol ziet bij het team.


Wat vind jij? Praat mee...