Analyse Oranje Dames: de zekerheidjes en de kanshebbers voor Tokio

Na een vijf jaar durende concurrentiestrijd maakt bondscoach Alyson Annan deze week de zestienkoppige olympische selectie bekend. Voor welke keeper kiest ze? Welke verdediger valt er af? En wie krijgt de voorkeur in de aanval? Wij lopen de linies langs en doen een suggestie voor de zekerheidjes en kanshebbers. Disclaimer: het is (gelukkig) de bondscoach die beslist.

Gezien de speelwijze van Oranje (drie verdedigers, vier middenvelders, drie aanvallers) en het feit dat Annan de afgelopen grote toernooien telkens vier verdedigers selecteerde, lijkt het aannemelijk dat Annan in de olympische selectie vier verdedigers, zes middenvelders en vijf aanvallers opneemt. De kanttekening daarbij luidt natuurlijk dat sommige speelsters in meerdere linies uit de voeten kunnen.

Aannemelijk lijkt ook dat Annan buiten de zestien uitverkorenen en de drie reserves een of meerdere extra reservespeelsters aanwijst. Zogenoemde reserve-reserves, die een treetje kunnen opschuiven wanneer de revaliderende Lidewij Welten niet op tijd wedstrijdfit blijkt te zijn. De verwachting is dat pas kort voor het begin van de Spelen de knoop over Welten wordt doorgehakt.

Zeker is in ieder geval dat Annan een keuze moet maken tussen de keepsters Josine Koning en Anne Veenendaal. Wie afvalt, reist als reserve wel mee naar Tokio.

Kiest Alyson Annan voor Josine Koning of Anne Veenendaal? Foto: Willem Vernes

Vier verdedigers

Zekerheidjes: Achterin staan de verdiensten van Lauren Stam buiten kijf. Ook Caia van Maasakker gaat ongetwijfeld mee naar Tokio, zeker nu haar strafcorner tijdens het EK weer snoeihard de kruising wist te vinden.

Kanshebbers:
Als Ireen van den Assem op tijd fit is, lijken ook voor haar de seinen op groen te staan. Veelzeggend over de pikorde is het feit dat Van den Assem werd aangewezen als reserve op het EK terwijl ze geblesseerd was. Onduidelijk is momenteel wel wat de status van haar blessure precies is. Indien zij fit wordt verklaard, lijkt de strijd om de laatste overgebleven plek in de selectie vooral te gaan tussen Pien Sanders en Sanne Koolen. Koolen knokte zich in 2018 op het laatste moment in de WK-selectie nadat Sanders een hersenschudding opliep. De toernooien daarna hoefde Annan door blessures van Van den Assem en Sanders nooit een keiharde keuze tussen de vijf verdedigers te maken. Wanneer deze keer iedereen fit is, moet de bondscoach alsnog met de billen bloot.

Door een hersenschudding miste Sanders het WK van 2018. In de strijd om een olympisch ticket krijgt ze concurrentie van Sanne Koolen, haar teamgenoot bij Den Bosch. Foto: Willem Vernes

Zes middenvelders

Zekerheidjes: Aanvoerder Eva de Goede is zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Datzelfde zal gelden voor Margot van Geffen en Marloes Keetels. Het moet gek lopen wil ook Laura Nunnink niet worden geselecteerd. Annan liet bovendien al weten dat ook Xan de Waard in de olympische selectie wordt opgenomen. Onzeker is vooralsnog of zij op tijd wedstrijdfit is, maar de situatie lijkt er goed uit te zien. Tijdens het afgelopen EK nam De Waard voorafgaand aan enkele wedstrijden deel aan de warming-up.

Kanshebbers:
Vervolgens is er nog één plek op het middenveld over. Een vertrouwde naam is natuurlijk die van Malou Pheninckx. Met Kampong kende zij een zwaar seizoen en zelf erkende ze dat ze tijdens het EK in het toernooi moest groeien. De afgelopen jaren was ze wel een zekerheidje in de selectie van Annan. Stella van Gils speelde op haar beurt een verdienstelijk EK. De vraag is alleen of zij Annan – die de afgelopen vijf jaar het vertrouwen gaf aan een vaste kern speelsters – overtuigd heeft om haar als relatieve nieuweling binnen de groep mee te nemen naar Tokio. Datzelfde geldt voor Ilse Kappelle. Hun kansen stijgen indien uiteindelijk blijkt dat Xan de Waard niet op tijd fit is.

Op het middenveld is de vraag vooral of Stella van Gils op het EK genoeg indruk op Annan heeft gemaakt, of dat de bondscoach toch voor de vertrouwde namen kiest. Foto: Willem Vernes

Vijf aanvallers

Zekerheidjes: Annan kan natuurlijk niet om Frédérique Matla heen. Daarnaast is Laurien Leurink voorin onomstreden. Ook Maria Verschoor, die door de vele blessures de afgelopen weken is omgetoverd van middenvelder naar aanvaller, kan voorin prima uit de voeten. Bekend is dat Annan ook Lidewij Welten sowieso in de olympische selectie opneemt. De vraag is alleen of de geblesseerde dribbelkoningin op tijd wedstrijdfit is.

Kanshebbers:
 Ervan uitgaande dat Welten wordt geselecteerd, blijft er één plek in de voorhoede over. Die strijd lijkt vooral te gaan tussen Felice Albers en Pien Dicke. Albers maakte het afgelopen EK drie goals, Dicke scoorde niet, maar was wel belangrijk met een aantal steals. Freeke Moes en Kyra Fortuin zijn ook nog niet helemaal afgeschreven. Bovendien kunnen zij zich misschien gaan mengen in de strijd om de reserve-reserve, als mogelijke stand-in wanneer Lidewij Welten niet op tijd fit blijkt te zijn.

Felice Albers solliciteerde op het EK naar een plek in de Tokio-selectie. Foto: Willem Vernes


43 Reacties

 1. RobV

  Ben benieuwd. Sowieso is de aanwezigheid van Xan de Waard van heel groot belang voor dit Oranje, hopelijk kan ze straks weer voluit spelen. Hetzelfde geldt voor Lidewij Welten, die wil je er echt bij hebben. Wel is het zo dat haar afwezigheid misschien wat eenvoudiger is op te vangen, gezien de aanvallende opties die er zijn.

 2. francakh

  Felice Albers over Pien Dicke staat buiten kijf.

  1. opleidenkey

   Draai dat maar om. Hockeytechnisch en qua inzicht staat Dicke nu al op de hoogte van bijvoorbeeld Eva de Goede. Felice gaat alleen maar rennen maar dat kan ze wel heel hard.

  2. Avdd

   Pas nou op, de impact van dit soort uitspraken kunnen hard aankomen! (Satire)

 3. JMJFijen

  Adrie van de Parel.............een Parel van een analyse. Sjang

  1. mrme

   Ow jij hebt het gelezen? Kan je mij een beknopte samenvatting geven?

 4. fantophockey

  Zou fijn zijn als hockey.nl. Slechts 100 tekens toestaat en voor sommigen minder als 20….

 5. angeliquepettersohn@gmail.com

  Ga verder geen commentaar geven, maar moet toch ff een correctie plaatsen @Adrie. Sorry dat het geen DB speelster is, maar Eva de Goede kan ook voor 3e keer goud winnen. Peking'8, Londen '12

 6. lynnBosman

  Bij mij zou Sanders absoluut meegaan. Goede aangeef bij de strafcorner, heerlijk fel en snel. Dan zou het gaan tussen Koolen en vd Assem en kies ik voor Koolen ivm fitheid. Overigens kan ook Sanders op het middenveld spelen, dan zou je voor Sanders, Koolen en vd Assem kunnen gaan. Maar dat betwijfel ik dat Annan dat doet. Welten zou inderdaad wat RobV zegt iets makkelijker op te vangen kunnen worden door bijvoorbeeld Moes of Fortuin. Maar hopelijk gaat ze mee. Wat te zien is op haar instagram geeft goede hoop. Ik ga voor Albers boven Dicke. Qua middenveld zou ik nu voor v Gils gaan, Pheninckx was absoluut voor mij de zwakste middenvelder. Ook als back niet goed.

  1. mh19

   Helemaal mee eens, Sanders voor mij ook echt een zekerheid. Brengt net wat anders dan de andere verdedigers en kan idd goed aangeven bij de corner. Pheninckx goede om mee te nemen als reserve, van Gils wat mij betreft beter voor in de selectie. Deed het goed op het EK

  2. francakh

   Eens met Van Gils en met Albers.

 7. lezer

  Nieuws flits voetbal vrouwen: Nu ook nog de FIH !! Maakt het allemaal een stuk makkelijker en gezien de omstandigheden : warmte, extreme luchtvochtigheid en Corona risico logisch! "Bondscoach Sarina Wiegman van de Oranjevrouwen heeft steun gekregen van wereldvoetbalbond FIFA in haar pleidooi om de selecties voor de Olympische Spelen uit te breiden naar 22 speelsters. Het internationaal olympisch comité (IOC) moet daar nu toestemming voor geven. Wiegman hoopt dat het IOC dit op zeer korte termijn doet, want woensdag maakt ze haar selectie voor het olympische voetbaltoernooi bekend."

 8. Julavos

  ik ben benieuwd naar welke keeper ze meeneemt naar Tokio ik hoop Veenendaal

  1. circlestorm69

   Ik hoop het niet want Koning is veel beter in shoot outs, dus mocht het zo ver komen dan kan je beter Koning in de goal hebben!

  2. mrme

   Ik vind het vreemd dat steeds iedereen alleen maar roept dat Koning beter is in shootouts dan Veenendaal. Koning zal best beter zijn maar je wilt een wedstrijd toch beslissen voor het eindsignaal?

  3. goalie

   @mrme als het veldspel gelijkwaardig is, zal het op details aankomen. Zo’n detail kan de shootout zijn, waarin Koning idd ijzersterk is.

  4. mrme

   @goali, ben ik het zeker mee eens! Alleen kwalitatief horen de oranje dames altijd beter te zijn qua veldspel en uitgaande van die kwaliteit zou een keepster niet veel uitmaken. Als het verschil qua veldspel van de keepsters niet veel verschil maakt zou koning inderdaad de beste keuze zijn.

 9. knuufke

  Natuurlijk Sanders mee. Koolen boven van Assem ook eens. Van Gils boven Pheninckx (met pijn in het hart!) Albers nu boven Dicke als Welten niet meegaat (Wat ik helaas verstandig zou vinden). Dicke mijns inziens veel completere speelster met veel meer potentie, maar nog niet klaar. Albers nu al inzetbaar. Verdediging wordt zenuwachtig als ze met haar lange lijf aan komt rennen. Bovendien is ze lekker fris en enthousiast. Heb alle vertrouwen in Annan. Laten we de tegenstand op de OR niet onderschatten!

 10. knuufke

  @Julavos Ik denk Veenendaal, maar in mijn ogen is Koning toch echt de betere van de twee als het er op aankomt.

 11. Hockeyfeest

  Albers is lekker enthousiast, maar in haar enthousiasme en met haar motoriek maakt ze ook veel overtredingen. Dat kan doorslaggevende gevolgen hebben. Ik vraag me af of ze daar in te coachen is. Haar kracht is ook een beetje de impulsiviteit. Soms is dat waardevol, soms gevaarlijk.

 12. Hockeyfeest

  Het lijkt mij overigens niet dat er sprake is van een keuze tussen Albers of Dicke. Dat lijkt mij los van elkaar te staan. @opleidenkey Op zich denk ik dat vergelijken van speelsters nooit recht doet. Ik begrijp qua potentie wel wat je bedoelt. Ik zie in Dicke in de toekomst de mogelijkheid uit te groeien tot een hele grote. Laten we daar zuinig op zijn en gefaseerd brengen. Nu gewoon lekker vakantie. Pareltje met hopelijk een mooie toekomst.

 13. hockeyliefhebber12

  Dicke en Albers zijn echt totaal verschillende speelsters, niet te vergelijken. Ik denk juist dat zij in de toekomst samen erg belangrijk kunnen worden voor het NL team (beide kwaliteiten die elkaar kunnen versterken) En nog super jong. Dicke, een complete spits met nog veel potentie. Albers, snelle aanvallende middenvelder (spits), maar vind haar juist bij Amsterdam erg sterk op het middenveld met haar snelheid maar ook in de combinatie.

 14. adrievandeparel

  Aanvulling op angeliquepettersohn, het klopt dat ook Eva de Goede voor de 3e keer Olympisch Kampioen kan worden. Als je de erelijst van Lidewij optelt kom je bij haar tot 86 goals in 217 wedstrijden, Eva 32 in 241 (Eva is 1 jaar en 4 maanden ouder), 54 goals meer voor Lidewij. Zij is 5x Europees Kampioen geworden, Eva 4x. Het grote verschil is dat Lidewij 14x Kampioen van Nederland is geworden, Eva 3x. Ook opmerkelijk,Lidewij heeft de HWL 2x gewonnen, Eva alleen 5e in Rosario. Beiden Wereldkampioen in '14 en '18. Beiden Olympisch Kampioen in Peking '8 en Londen '12. Bij de Olympische Spelen in Rio '16 kreeg Eva de hoofdverantwoording als mid-mid i.p.v. Maartje Paumen en werd Nederland geen Olympisch Kampioen. Jammer genoeg, er waren hier nog meer redenen voor.. Ik hoop dat ze nu beiden weer Olympisch Kampioen worden.

  1. hockeyliefhebbertje

   Hockey is volgens mij een teamsport......11 speler hebben hun bijdrage in meer of mindere mate in het succes van het team.

  2. hansasscheman

   De dorpsgek schrijft.

 15. lynnBosman

  Nee Adrie, gewoon niet doen. Het is absoluut onnodig een speelster omlaag te halen, ten gunste van een ander. Welten is een TOPSPITS, De Goede een TOPMIDDENVELDER. Niet zo vreemd dat Lidewij meer heeft gescoord. De verloren finale had nog niet misschien iets te maken met dat De Goede mid-mid stond in plaats van Paumen. Ook heeft De Goede net als Paumen niet 60 minuten gespeeld, dat betekent dat ook minuten DVDH, De Waard of Leurink daar hebben gestaan. Ik geloof dat de Waard zich schuldig gevoeld heeft omdat ze niet met haar tegenstander meegelopen heeft. Kijk naar de kansen die gemist werden, hoe zwak er verdedigd werd met de strafcorner en de zwakke shoot outs. Daar zit het pijnlijke verlies. Verder was Eva geblesseerd met de HWL 2013 en 2017, heeft zij een tussenjaar genomen, speelde niet bij recordkampioen Den Bosch maar Kampong en heeft Amsterdam met 2 strafcorners aan de titel geholpen. Als je dan feiten opnoemt, moet je wel eerlijk blijven.

 16. RobV

  @lynnBosman En nog de blunder van Joyce Sombroek destijds, die zag er ook niet goed uit. Volkomen onnodige nederlaag.

 17. lynnBosman

  ^ klopt, het was gewoon allemaal erg ongelukkig die avond. Strafbal gemist, voorsprong bij 2-1 en 3-2 te snel en simpel uit handen gegeven, de bal ging er ondanks veel kansen niet in, mooi fantastisch spel in de finale maar niet effectief genoeg.. De Britten wel. Je zag bij de shootouts dat er mentaal iets knapte bij Oranje. Ik hoop dat zowel De Goede als Welten als De Waard shinen zoals in 2018.

 18. blauwevelden

  @Adrie, causaliteit ontbreekt volledig. Hoe kan je met lede ogen een conclusie hieruit trekken. "Bij de Olympische Spelen in Rio '16 kreeg Eva de hoofdverantwoording als mid-mid i.p.v. Maartje Paumen en werd Nederland geen Olympisch Kampioen." Ik kan er nog meer bedenken, kies je voorkeur: - Bij de Olymische Spelen in Rio was de temperatuur enkele graden hoger dan in Amsterdam. - Bij de Olympische Spelen in Rio had Caia een nieuwe sticksponsor. - Bij de Olympische spelen in Rio was er een tijdverschil met Nederland. Allerlei statements die prima waar kunnen zijn. Maar of dit doorslaggevend is geweest voor het verliezen van de finale is vergezocht. Het is verrekte irritant dat je meningen als feiten neerzet. Zou je daar wat voorzichtiger mee willen zijn?

 19. adrievandeparel

  Feit blijft dat als Maartje Paumen geen mentale dreun had gekregen van Alyson (die nog meer blunders maakte) en mid-mid was blijven spelen dat Nederland weer Olympisch Kampioen geworden was. Evenals in Londen '12 , wereldgoal Maartje Paumen) en in Peking '8 weer met Maartje Paumen in de hoofdrol. Maartje Paumen heeft zelfs Nederland Wereldkampioen gemaakt in Madrid '6 door de winnende strafbal te scoren. In '16 werd Maartje Paumen ook weer Kampioen van Nederland , evenals een jaar later in '17 en de jaren ervoor. Als Maartje Paumen in Rio als beste speelster van Nederland, mid-mid had blijven spelen dan was Nederland weer Olympisch Kampioen geworden. Nu werd haar mid-mid plaats afgenomen en kreeg ze een enorme mentale dreun die Nederland Olympisch Goud heeft gekost. Nu zijn we 4 jaar verder en hoop dat nu de juiste beslissingen worden genomen.

 20. RobV

  @adrievandeparel Maartje was duidelijk over haar top heen in Rio en ze miste ook een strafbal in de finale. Kan een keer gebeuren maar het was wel een uiterst ongelukkig moment. Het is nooit zo dat een enkele speelster zo’n toernooi voor je wint, dat is veel te kort door de bocht. Het is een teamsport.

 21. g-hockeyfan

  Eigenlijk was het misschien beter geweest als Paumen niet was geselecteerd voor Rio. Want ook al had ze een mooie carrière, ze was amper middelmaat in Rio. Ik weet niet waarom we dit hier zelfs maar bespreken. Het is niet relevant.

  1. lexi-b

   Bravo!

 22. RobV

  @g-hockeyfan. Zou best kunnen dat Sjoerd Marijne andere plannen met haar had. Die is toen wel onder mysterieuze omstandigheden afgevoerd. Inmiddels weer opgedoken in India, daar niet van. Maar het is altijd een raadsel gebleven waarom de Big Five van Marijne af wilde.

 23. g-hockeyfan

  Hoe dan ook, hoe wordt Sanders niet als zekerheid opgenomen? De enige reden dat ze niet werd geselecteerd voor eerdere toernooien was vanwege ongelukkige blessures.

 24. blauwevelden

  Nee Arie, een feit is een gebeurtenis of omstandigheid waarvan de werkelijkheid vaststaat. Olympisch kampioen worden is van veel meer afhankelijk dan de mentale weerbaarheid en positie van 1 van de speelsters.

 25. lynnBosman

  @RobV: ik geloof dat van the big 5 alleen De Goede niet hoefde te vrezen. De rest wel. Ook Paumen. Dit is er nog over terug te vinden : "Phillip Kooke benadrukte in zijn verslag dat Marijne zoveel met verjonging bezig was. Maar is dat verassend als je weet dat meerdere speelsters van de ‘Big Five” zoals de NOS ze noemde over minder dan een jaar hun laatste hockeyinterland hebben gespeeld. Waarom niet nu al jonge speelsters laten proeven aan Oranje en misschien wel aan de Olympische Spelen.. Dat zorgt ervoor dat er in Tokyo straks weer een ervaren ploeg staat waardoor succes gecontinueerd zou kunnen blijven. Volgens Studio Sport zou dit niet goed zijn gevallen bij de Big Five."

 26. RobV

  @lynnBosman. Ok, die had ik nog niet gezien. Het was dus toch wel een vorm van zelfbehoud. En Annan heeft waarschijnlijk plechtig beloofd dat ze de hiërarchie intact zou laten. Ik denk dat het goed is dat het inmiddels anders is. Het was een ongezonde situatie.

 27. urge

  Even getwijfeld om te reageren maar doe het toch. Ik zie het hier ook veel voorbij komen, het is nog net niet het niveau, als de wind uit het noord-westen was gekomen was het wel een goal geweest. En precies dit is waar niet maar 1 hoor meerdere op dit forum hebben hier last van. Maar daar gaat deze hele sport niet om, het gaat wel om details, maar die liggen anders. De basis is en blijft dat je met je team meer goals maakt dan de tegenstander. Daarnaast is de keuze op erg goede speelsters bij de Oranje dames, enorm groot, er zijn gewoon ongelooflijk veel goede speelsters. En de een heeft andere sterke kanten dan de ander. En de combinatie maakt het een team, de een heeft meer talent, de ander zet 4 stappen meer. Juist die combinatie is eenmaal nodig. En daarnaast denk ik dat we een hele capabele coach hebben, die een goed beeld heeft wat een winning team is. En dat samen met de teamstaff neerzet. Dus we kunnen linksom of rechtsom speculeren, maar in aanloop naar de spelen zullen we de selectie wel gaan zien. En ja je zal het er nooit 100% mee eens zijn.. Dat moet je dan accepteren. En echt hoor, mensen die zeggen, ja maar als dan wel was gescoord dan hadden ze gewonnen. Ze hebben toen niet gescoord, dus niet gewonnen. Ja als je alles van te voren weet zou je alles kunnen winnen.... Maar dan zou deze sport ook wel erg saai worden, niet?

  1. pietersmits

   Samenvattend: Nederland heeft veel individueel goede speelsters. Je moet een goed team samenstellen en meer scoren dan de tegenstander. Annan is capabel en we zien wel waar het toe leidt? Beetje Cruijferiaans, maar kan het er wel mee eens zijn.

 28. hockeyliefhebber12

  Vandaag wordt de selectie toch bekend gemaakt? Erg benieuwd!!

 29. circlestorm69

  Bij mij is het al 18 en een half uur woensdag….🤔🤷🏻‍♂️ Kom maar op met die selectie!


Wat vind jij? Praat mee...