Analyse: voor de Oranje Dames lonkt opnieuw een gouden periode

Met het veroveren van de olympische titel bekroonde het Nederlands elftal in Tokio een periode van vijf jaar werelddominantie. Ondanks het begin van een nieuwe olympische cyclus lijkt het einde van de hegemonie nog lang niet in zicht.

Vijf jaar geleden, na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, zwaaiden negen internationals van Oranje af. Dat waren behalve voormalig Wereldspeelsters van het Jaar Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog ook voormalig Wereldkeepster van het Jaar Joyce Sombroek plus Willemijn Bos, Frédérique Derkx, Michelle van der Pols, Jacky Schoenaker en reservekeepster Larissa Meijer.

Nederland moest na de verloren finale tegen Groot-Brittannië praktisch de helft van de selectie verversen. Het was tijd voor een verjongingskuur. Uit de nationale jeugdteams werden onder anderen Josine Koning, Anne Veenendaal, Frédérique Matla, Lauren Stam en Pien Sanders overgeheveld. Ook de toen 21-jarige Laura Nunnink, die al het EK van 2015 had gespeeld en op de Spelen van Rio de Janeiro reserve was, steeg in de pikorde.

Eva de Goede gaat in ieder geval door tot en met het WK 2022. Caia van Maasakker heeft haar hockeycarrière beëindigd. Foto: Koen Suyk

In tegenstelling tot na Rio de Janeiro gaat nu een groot deel van Oranje wel door als international

Deze keer is de situatie anders. Doordat er na de vorige Olympische Spelen flink is verjongd, zijn er nu veel minder internationals die stoppen. Alleen van verdediger en strafcornerspecialist Caia van Maasakker (32), die Nederland in de finale met twee sleeppushes naar de olympische titel leidde, is bekend dat ze haar loopbaan heeft beëindigd. Middenvelder Malou Pheninckx (30) twijfelt nog of haar toekomst als international. Onbekend is of bondscoach Alyson Annan gebruik blijft maken van de diensten van verdediger Ireen van den Assem (31), die volgend seizoen met Tilburg in de Promotieklasse speelt.

Voor de rest blijft het team zo goed als zeker intact. Aanvoerder Eva de Goede (32), die volgend seizoen voor HGC hockeyt, gaat in ieder geval door tot en met het wereldkampioenschap van 2022, dat deels in Nederland en deels in Spanje wordt gespeeld. Datzelfde geldt voor dribbelkoningin Lidewij Welten (31) en ook voor middenvelder Margot van Geffen (31).

Daarnaast zijn er enkele andere landen die de selectie wél van vers bloed moeten gaan voorzien. Argentinië speelde in Tokio met de 35-jarige keepster Bélen Succi en de 37-jarige verdediger Noel Barrionuevo. Duitsland neemt afscheid van meerdere speelsters, maakte bondscoach Xavier Reckinger bekend, zonder op namen te willen ingaan. Ook Gigi Oliva stopt, die bij Spanje met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

Voor deze landen lijkt een jaar nogal kort dag om de kloof met het ongenaakbare Nederland te dichten. Voor het winnen van het WK (1-17 juli 2022) en de Pro League (2021/2022) lijkt Oranje dus al op voorhand de grootste kanshebber.

De Nederlandse hockeyvrouwen vieren het winnen van olympisch goud. Foto: ANP/Robin van Lonkhuijsen

Wat als De Goede, Welten en Van Geffen na het WK stoppen?

Wel wordt interessant wat de verhoudingen zullen zijn op de Olympische Spelen van Parijs. Landen als België en Duitsland hebben veel talent in huis en kunnen vanaf nu gaan bouwen aan een medaillekandidaat voor 2024. De Belgen, onder leiding van bondscoach Raoul Ehren, doen dat al sinds het afgelopen EK, waar ze de derde plek veroverden.

Bovendien bestaat de kans dat internationals als De Goede, Welten en Van Geffen na het WK wel hun stick aan de wilgen hangen. Twee jaar voor Parijs moet Nederland dan nieuwe speelsters gaan inpassen. Of dat zorgelijk is, is echter nog maar de vraag. Talenten als Stella van Gils, Freeke Moes, Pien Dicke, Rosa Fernig en vele anderen kloppen al op de deur. Ook met speelsters als hen binnen de lijnen blijft Nederland hoogstwaarschijnlijk het te kloppen team.


44 Reacties

 1. valley-in-the-alps

  Als je maar plezier hebt in het spelletje en in elkaar. Groots van de veterinnen 😄 dat zij doorgaan. Wat ‘n genot 🦁

 2. asjemenou

  Ik denk dat eenmaal meer internationale wedstrijden gespeeld mogen worden dat vooral de andere landen hier meer baat bij zullen hebben en dat Nederland zich vooraf niet te rijk moet rekenen. Hoogmoed komt voor de val. Maar op dit moment zeker de beste ploeg en outlook is positief.

 3. valley-in-the-alps

  … en aspirant bondscoaches moeten voorlopig hun heil elders zoeken 😉 top Alyson!

 4. Hjvanalschat

  Pien Dicke in oranje🟠

 5. luchtisblauwgrasisgroen

  Ben benieuwd naar de Analyse van de mannen.

  1. annelotweusthuis

   Pfffffff. Dit gaat over de vrouwen. Dank u.

  2. SanderE

   De Wijn thuis laten toch😂?

 6. Mark Bouwman

  @libgig gaat hier over dames, maar mannen analyse is niet zo moeilijk 😀: 1) een goede coach 2) een topgoalie 3) een doeltreffende SC 4) scorende spitsen 5) overtuigende balafpakkers 6) spelers die een wedstrijd openbreken 7) karakter (en lef als het moet) 8) inzicht 9) hockeyinteelt verbannen 10) een junioren scoutingsysteem (o ja, en een goede organisatie tbv het team....)

  1. luchtisblauwgrasisgroen

   Hockey inteelt?

 7. lynnBosman

  Marijn Veen topfit zou ook geweldig zijn, naast alle bovengenoemde namen. V Laarhoven, prima verdedigster met een corner gaat zich ook laten zien. Argentinië heeft goede speelsters, ook speelsters die buiten de selectie zijn gelaten (von der heyde, habif). Ze zijn een traject gestart met Rebechhi, D'Elia, Luchetti en zo nog een paar veteranen die tussendoor zijn gestopt of zijn bedankt . Daar is natuurlijk met een reden voor gekozen, maar achteraf vraag ik mij af of ze niet beter hadden kunnen bouwen aan een jonger elftal voor de toekomst. Merino is niet in het stuk voorgekomen. Voor Duitsland is het jammer, ik verwacht Hauke, Altenburg oa die zullen stoppen. Duitsland leek de laatste twee jaar weer dichterbij te komen.

 8. valley-in-the-alps

  @bouwman … idd basis voor iedereen m/v en geldt v topjeugd … ik mis in de opsomming spelvreugde … belangrijke factor in succes op de OS 😉 dan wil je ook nog wel ‘n seizoen doorgaan.

  1. Mark Bouwman

   @valley, als je wint ontstaat spelvreugde vanzelf...🙃

 9. Runa Honig

  Ik pleit voor een nieuwe bondscoach bij de dames. Niet omdat Annan het niet goed heeft gedaan. Integendeel. Gewoon om de boel fris te houden, niet in te slapen en te voorkomen dat je te lang doorgaat met de oude clan. Een van de problemen bij de heren was nu juist dat Caldas heeft vastgehouden aan een aantal vertrouwelingen, die over hun top waren. Ook bij de vrouwen vind ik het een slecht teken dat reeds nu verondersteld wordt dat Welten, van Geffen en de Goede goed genoeg zijn voor het wk of zelfs Parijs. Dat valt nog te bezien. Een nieuwe bondscoach kan de boel opschudden en ervoor zorgen dat niemand zeker is van zijn plaats. Dat maakt gretig.

  1. SanderE

   Je geeft de realiteit niet goed weer. Jezelf als speler beschikbaar stellen tot in ieder geval het WK, is heel wat anders dan daadwerkelijk al geselecteerd zijn. Zover ik weet is er nog geen selectie bekend en op dit moment zal Annan die uiteindelijk bepalen. Waarom Annan nu al veroordelen met onjuiste informatie?

 10. valley-in-the-alps

  @rhonig … volledig mee oneens. Zo uit de losse pols de evaluatie van de OS sof bij de mannen meegenomen. Er zijn vele goede voorbeelden van coaches die lang doorgaan met succes. Anders dan ‘n clubcoach en trainer met dezelfde selectie, Annan heeft verjongd en dat is ‘n continu proces … de veterinnen eerder afdanken? Zou de basis van het succes Oranje 🦁 dames niet kunnen liggen in de samenloop van het succes van HC Den Bosch … reeks van landskampioenschappen sinds 1997/98. De allereerst ontwikkeling bij Den Bosch van enige afstand mogen meebeleven.

 11. RobV

  @rhonig Ik denk een terechte opmerking. Annan is inmiddels zowat heilig verklaard en ze heeft het ook erg goed gedaan natuurlijk maar je ziet ook nu al dat bepaalde speelsters moeilijk een voet tussen de deur krijgen bij haar. Ze is niet erg flexibel en ook vrij behoudend. De selectie van Pheninckx in plaats van Van Gils is misschien wel een voorbeeld daarvan. Op een gegeven moment is de chemie ook uitgewerkt en als bondscoach moet je dat moment eigenlijk voor zijn. Het WK volgend jaar zou een mooie afsluiting kunnen zijn. Ik denk dat ze dan ook een respectabele hoeveelheid tijd bondscoach is geweest.

  1. SanderE

   Een voorbeeld voor jou wellicht. Pheninckx heeft na het EK een prima OS gespeeld. Zo eerlijk moeten we ook zijn. Van Gils een prima speelster maar of het terecht is om maar “vast te blijven houden” dat zij onderdeel van de selectie had moeten zijn betwijfel ik. Nummer “12 tot 16” en “17 tot. ...” van een groep liggen altijd dichtbij elkaar. Kwestie van smaak en visie. Persoonlijk zou mijn voorkeur eerder bij Freeke Moes liggen. Een winnende coach heeft in ieder geval altijd gelijk.

 12. valley-in-the-alps

  @bouwman … 🥅 inkoppertje 😉

 13. TonGloppert

  Wat genant om hier te stellen dat de bondscoach moet worden vervangen. Bah wat een burgerlijk Nederlands standpunt. Al 5 jaar spelen ze knetter goed en fris, in deze periode is ook aardig door geselecteerd. De OS zijn met plezier en dominantie gewonnen, wat een team stond daar. Het is aan Annan om te stoppen op haar hoogtepunt, maar ik hoop dat ze nog jaren blijft. We hebben met haar goud in handen en dat moet je koesteren.

  1. SanderE

   Beeldscherm coaches die nooit zelf een (sport)team op niveau hebben begeleid. Lekker wijs laten doen hier😉 Dan zijn het de spelers en dan is het weer de coach. Ze moeten iets hebben om aan te vallen.

 14. Eva1988

  Ben ik de enige die het vreemd vind dat hier Malou Pheninckx als voorbeeld van niet flexibiliteit wordt aangehaald om een andere bondscoach te krijgen? Ik vind het juist een teken van vertrouwen, zelfs als een toernooi wat minder gaat. Malou Pheninckx heeft een goed toernooi gespeeld en bewezen een betrouwbare speelster te zijn. Laura Nunnink en Margot van Geffen speelden ook een zwak toernooi, maar omdat zij meer opvallen in het veld hoor je daar niemand over. Het goud is gewonnen, de discussie is totaal zinloos. Ieder mag natuurlijk een persoonlijke voorkeur hebben, net als Annan. Van mij hoeft er geen andere bondscoach te komen, zolang de chemie er nog is.

  1. SanderE

   Het zit hem er vooral in - dat Rob (+ nietszeggende aanhang) nog net geen poster van Van Gils boven ze bed heeft hangen. Dan is de objectiviteit ver te zoeken. En in dit geval is Pheninckx daar de dupe van. Als hij inhoudelijk naar de OS zou hebben gekeken, dan was ook hij - tot de conclusie gekomen dan Pheninckx een prima toernooi heeft gespeeld. Van Gils, een speelster met nog een mooie toekomst voor zich. Aan de bal prima maar in haar passing en niet-balbezit heeft ze wellicht nog stappen te maken. Niks mis mee maar in die zin kan ik de keuze van Annan (pheninckx) goed begrijpen.

 15. Eva1988

  Als Oranje geen goud had gewonnen of Malou Pheninckx geen goed toernooi had gespeeld, had ik mij kunnen voorstellen dat er discussie op gang zou zijn gekomen maar dat is nu absoluut niet het geval. Pheninckx heeft de afgelopen jaren bewezen een betrouwbare kracht te zijn. Als het EK het meetmoment zou zijn geweest, hadden er nog een aantal meer thuis mogen blijven. Het is goed dat Annan vertrouwen in haar speelsters heeft gehouden. Dat heeft zich uitbetaald. Zie ook de corners van Van Maasakker in de finale. Stella van Gils heeft een prima EK gespeeld, haar beloning was reserve voor de Olympische Spelen, waarschijnlijk met op het oog eventueel stand in voor de Waard. Dat Welten, De Goede, Van Geffen doorgaan is top, maar natuurlijk geen garantie dat ze er staan. Ook zij zullen scherp en fit moeten blijven. Een zwangerschap is natuurlijk ook niet uit te sluiten (Kelly Jonker).

 16. misha-van-oostveen

  Met de keuzes die welke bondscoach dan ook heeft moet je gewoon ieder toernooi kunnen winnen. Alle lof voor de dames en coach maar dat was onder iedere andere fatsoenlijke coach ook gelukt. Annan verdient lof maar laten we dit niet overdrijven. Tegenstand niet aanwezig geweest, dat is gewoon de realiteit. Hoe jammer ook maar dat gaat de komende jaren niet veranderen.

 17. lynnBosman

  Caldas en ook Marijne hadden andere speelsters tot zijn beschikking zoals Paumen, Hoog, Bos en Van As. Annan heeft wel deze selectie gevormd en tot een hecht collectief gesmeden. Mentaal sterk team dat ook lelijk kan winnen. Alle credits voor haar. Kwaliteit genoeg om veel prijzen te winnen met het team, maar een goede coach is ook belangrijk en ja daar zijn er meer van dan alleen Annan.

 18. lynnBosman

  ^ Daar was pas een mooi artikel over met Herman Kruis. Selecteren is, zo legt Kruis uit, geen kwestie van de beste twintig namen kiezen. ‘Elke coach denkt in de olympische cyclus. Contracten zijn weliswaar voor twee jaar, toch wil elke bondscoach er staan op de Olympische Spelen. Als een speelster goed wil zijn op de Spelen, is het belangrijk dat ze die spanning al eens heeft meegemaakt op een WK. Daar houd je ook rekening mee in je keuzes.’ Krap een jaar voor de OS 2016 met een hele nieuwe selectie beginnen, lijkt mij ook niet ideaal. Ze heeft v Male terug gehaald en dat is een goede zet gebleken. Na de Spelen kon ze haar eigen selectie smeden en ze heeft er een Oranje machine van gemaakt. Ik weet niet wat er gebeurd is tussen 'the big five' en Marijne, dus het gaat mij wat ver ze lastpakken te noemen. Wellicht was de chemie er niet. Het boek van Paumen geeft een inkijkje vanuit de speelsters. Annan heeft na de OS succes gekregen door ook aan zichzelf te werken. Ze is geen schim meer van de zenuwachtige coach die er stond in de halve finale tegen Duitsland.

 19. lynnBosman

  RobV, ik heb niet getypt dat iemand vindt dat zij met een hele nieuwe selectie had moeten beginnen. Ik merk dat jij je aangesproken voelt, maar ik heb dit als zwart-wit voorbeeld getypt dat Annan verder "moest" met de selectie van een ander zo krap voor de OS en na de OS aan haar zelf en aan haar selectie kon werken. Marijne heeft wel willen verjongen in 2015 en we weten dat dit niet goed bevallen is. Wat SanderE terecht aangeeft kunnen een drietal speelsters wel degelijk invloed hebben op het teamproces. Albers is als frisse speelster geselecteerd, de helft van de selectie had nog geen OS meegemaakt (wel een WK (Koning, Stam, Koolen, Matla, Nunnink, Pheninckx) en/of EK (Sanders, Albers)) dus ik zou ook zeker niet drie nieuwe speelsters erin hebben gezet als er maar 16 mee mogen. Overigens hebben bv Zerbo, Kerstholt, Veen, Krekelaar, v Laarhoven, Jansen en Zuidhof een eerlijke kans gekregen zich te laten zien op de Champions Trophy. Veen is zoals bekend doorgebroken. Mooi voorbeeld @TonGloppert, wat Frank de Boer met dezelfde selectie heeft gedaan is teleurstellend.

 20. rustaaagh

  Er moet msc ook eens gekeken worden naar speelsters die vanuit de hoofdklasse hun visitekaartje geven. Ze proberen een voet tussen de deur te krijgen, maar die deur wordt zo hard dichtgedaan dat ze met een geblesseerde voet onder de druk van afvallen door proberen te gaan.

  1. SanderE

   Over welke namen heb je het dan? Annan heeft zowel in de PL als het EK speelsters laten proeven en/of een kans gegeven. Uiteindelijk heb je met een selectie te maken waarin je 16 spelers kan inpassen, dan moeten er logischerwijs keuzes gemaakt worden.

 21. lynnBosman

  Problematisch voor mij? Haha ik lig er niet wakker van hoor. Volgens mij ben jij degene die er nog steeds een probleem van maakt dat Pheninckx over V Gils en Albers over Moes geselecteerd is en dit aandraagt als reden voor een andere coach. Ik vind dat vreemd, aangezien beide dames het prima gedaan hebben. Dat is overigens niet wat ik uit Ton Gloppert reactie haal. Ik zou het ook geen blunder willen noemen, ik denk dat het onhoudbaar was en zo vlak voor de Spelen heeft Annan er het beste van gemaakt. Ik ken de dames niet, maar een verhaal heeft twee kanten. Ton Gloppert geeft terecht aan dat je niet zomaar een coach voor een groep kan zetten, zie Koeman en De Boer.

  1. TonGloppert

   Dank je LynnBosman!:) dat suggereerde ik idd niet.

 22. hockeyliefhebber12

  Erg makkelijk al die speculaties dat andere speelsters het beter zouden gedaan hebben dan de huidige speelsters, die zojuist goud gewonnen hebben en een uitstekend toernooi gespeeld hebben. Het is in een glazen bol kijken of Van Gils of Moes dat ook net zo gedaan hebben. En natuurlijk zijn het goede jonge speelsters en hun tijd gaat ook vast nog komen als ze zich zo blijven ontwikkelen. Ik denk dat een aantal in deze discussie het voornamelijk over hun persoonlijke voorkeuren voor een aantal speelsters hebben #fanclub

 23. Eva1988

  Laat hem toch Lynnbosman, SanderE en TonGloppert, hij liked waarschijnlijk zijn eigen treurig gestemde berichten.

  1. SanderE

   Je hebt helemaal gelijk. Maar ik ben niet zo verstandig😉 het zijn eerst de heren, dan Caldas, dan hoe ongelofelijk trots we op het NL vrouwen team mogen zijn, dan Annan die we eigenlijk helemaal niet nodig hadden voor deze successen en dan nu kritisch op/speculeren over manier van werken Annan. En dan heb ik het nog niet over onjuistheden die hier verspreidt worden (dit geldt overigens ook voor andere wijsneuzen). Annan behoort tot de beste speelsters ooit. Als team voldoende wereldprijzen gewonnen. En inmiddels denk ik ook de meest succesvolle vrouwelijke coach wereldwijd (en nee dit ligt niet alleen aan het NL team).

 24. SanderE

  Rob, nou serieus al je reacties verwijderd🤭?

 25. slangenmensnl

  Ik schat Annan in, dat ze zelf iets anders gaat doen wanneer de/haar doelen zijn bereikt of wanneer de chemie verdwenen zou zijn. Zou me niets verbazen wanneer haar volgende stap iets in Australië is. Deze groep heeft onder haar leiding goud gewonnen, en een open deur is dat een team meer is dan alleen de beste speelsters voor de posities. Om bijv. 1 - mentaal - aspect er uit te lichten; ik kan me voorstellen dat Pheninckx de voorkeur boven andere kandidaten heeft gekregen, mede omdat zij met Kampong een seizoen lang heeft geleerd hoe je je als team uit een verliespositie kan terugvechten (soort van insurance policy). Bovendien ziet Annan spitskwaliteiten bij speelsters, die bij hun club op andere posities speelden - Matla middenveld, Albers verdediger - en helpt hen zich verder te ontwikkelen. My 2 cents; en tjonge ik hoop dat we ons zelf niet te serieus nemen; volgens mij zijn het slechts individuele meningen. Dat is de bedoeling van dit forum. En wanneer je op veel berichten reageert met min of meer dezelfde mening, dan kan je weerwoord verwachten. Ik hoop dat we snel weer zelf competitiewedstrijden mogen spelen; veel inspiratie opgedaan deze OS.


Wat vind jij? Praat mee...