Annan: ‘7-1 had ik niet verwacht, maar eerste kwart was matig’

Ondanks de ruime 7-1 overwinning op tegenstander Spanje begon bondscoach Alyson Annan maandagavond meteen verbeterpunten op te sommen toen de vraag luidde wat ze van de wedstrijd vond. Over het eerste kwart was Annan ontevreden.

‘Het eerste kwart speelden we matig. We maakten te veel fouten, speelden niet slim genoeg, zetten te weinig druk op de bal en kwamen te weinig in de duels. We deden niet wat we afgesproken hadden. Het eerste kwart lieten we ons overdonderen door spanning. Wat niet per se slecht is, want het is goed om dat ervaren te hebben. Bovendien hielden we stand’, luidde de analyse van Annan over de openingsfase, waarin Spanje een schietkans kreeg en een strafcorner versierde.

Annan: ‘Vanaf ongeveer halverwege het tweede kwart kregen we meer controle. We kwamen vanaf dat moment beter in ons spel. In onze eigen energie. Een uitslag van 7-1 had ik eerlijk gezegd niet verwacht. We zijn de laatste tijd veel aan het trainen op cirkelwerk: dat was deze keer prima.’

Bondscoach Alyson Annan geeft een boks aan Frédérique Matla, die drie goals maakte. Foto: Willem Vernes

Strafcorners die niet gestopt werden

Wat maandag tegen Spanje opviel was dat Nederland drie strafcorners niet wist te stoppen. Eén daarvan werd te ver naar de buitenkant aangegeven, bij de andere twee zocht Annan de oorzaak in het veld.

‘Wij zijn niet het enige team dit EK dat problemen met het stoppen van corners heeft gehad. Ook bij andere teams zagen we het gebeuren. Daarom hebben we iemand achter de stopper gezet. We hebben daarnaast gevraagd of het veld in de rust gesproeid kon worden. Ik denk dat het veld beter is als er meer gesproeid wordt. Daar lag het in mijn ogen aan, buiten die ene corner die verkeerd werd aangegeven.’

Bondscoach Alyson Annan kijkt vanaf de dug-out in de tribune toe. Foto: Willem Vernes

Zonder de vier afwezigen presteert Oranje prima dit EK

Ook zonder Lidewij Welten, Xan de Waard, Ireen van den Assem en Marijn Veen rolt Nederland op dit moment vrij eenvoudig door het toernooi heen. Hun afwezigheid blijkt vooralsnog niet bepalend te zijn. Is Oranje verder dan Annan had verwacht?

‘We zijn zonder verwachtingen aan dit EK begonnen. We proberen vooral het beste uit de speelsters te halen, maar winnen is natuurlijk wel ons doel. Eén van de sterktes van het team is dat we een brede basis hebben. Van Stella van Gils die uit de potentials komt tot Caia van Maasakker die haar 201ste interland speelde. We hopen dat iedereen het ons zo moeilijk mogelijk maakt met betrekking tot de olympische selectie’, zei Annan, die kort na het EK de zestien namen bekendmaakt.

Een belangrijke knoop die de bondscoach nog moet doorhakken is de keuze voor Anne Veenendaal of Josine Koning. Volgens Annan zorgt dat niet voor extra druk bij de keepsters. ‘Op de keepers ligt altijd druk.’ Maar kan een fout nu cruciaal zijn? ‘Er wordt vaak gezegd dat alles hier beslist wordt, maar dat is niet zo. Beide dames kennen we al heel lang. Wij weten hoe ze op de grote toernooien presteren. Het gaat niet enkel om dit EK.’


5 Reacties

 1. RobV

  Zelf had ik liever gezien dat Nederland in de andere poule zat, die met Duitsland, Engeland en België, dat was wel beter geweest. Dan kun je je ook minder goed permitteren om slap en slordig aan de wedstrijden te beginnen. Ondanks de prima uitslagen kan Annan niet ontzettend tevreden zijn over het vertoonde spel tot nu toe. Sommige speelsters, waaronder Nunnink, hebben de echte vorm nog niet, anderen (zoals Dicke) zijn te weinig zichtbaar. Maar de zomer is nog lang, de OS selectie staat nog niet vast en Oranje heeft vaak nogal wat wedstrijden nodig om optimaal ingespeeld te raken, hoe goed de speelsters individueel ook mogen zijn.

 2. knuufke

  Gewoon heel goed bezig. Nog niet zo heel goed spelen, maar dan met zo'n overmacht winnen, betekent gewoon heel veel surplus. Dan is het moeilijk om de groep te prikkelen en dat weet Annan toch prima te doen. Genoten van het norse begin van Matla en de triomfantelijke blik van haar na de 2de en 3de goal. Heerlijk, daar kijk ik voor.

 3. Runa Honig

  Laten we eerlijk zijn, er is te weinig competitie bij de vrouwen, de top is te smal en daardoor staat Nederland qua ontwikkeling ongemerkt al een paar jaar stil, want ze worden nauwelijks getest. Dat is zorgelijk en ik vraag me af waar het vrouwenhockey heengaat. En dan zul je zien dat je het in Tokio nog moeilijk gaat krijgen onder spanning, zoals in Rio.

 4. hockey-coach

  Top sport is niet alleen de kwaliteit op het moment. Het gaat ook om hoe je je voorbereid met name mentaal. Vergeet niet dat Nederland geen OS kampioen is. Dus het gaat echt niet op dat Nederland boven iedereen uitsteekt ook al lijkt dat op een EK wel zo. Australië, Argentinie zijn er ook nog met outsiders als NZ en India. Ik begrijp niet altijd even goed waarom we moeten klagen als het goed gaat èn als het niet goed gaat... omdat NL alles wint betekent het dan ook dat de rest van de landen achteruit gaan in hun ontwikkeling? verder vind ik dat de aanpak van Annan prima is. er is nu eenmaal weinig voorbereiding geweest. Laten we de dames eens prijzen ipv te zeggen dat ze in een competitie spelen die niets voor stelt. Ga lekker door dames, ik geniet van momenten!

  1. lexi-b

   Hear, hear! Zoals GB in 2015/2016 heeft bewezen kan je best 18 maanden een top team hebben, maar om 18 jaar (ja ik overdrijf) een top team te hebben is andere koek.


Wat vind jij? Praat mee...