Annan: ‘Ik moet mentaal net zo fit zijn als de speelsters’

Een hitteplan. Een jetlagprotocol. En ondertussen natuurlijk de finetuning op de laatste trainingen. Alyson Annan doet er alles aan om haar speelsters te laten pieken in Tokio. Maar hoe zorgt de bondscoach er zelf voor dat zij op haar best is tijdens de Spelen?

‘Ik heb naar deze periode gehunkerd’, zegt Alyson Annan, op een donderdagochtend begin deze maand in het Wagener Stadion. ‘Om eindelijk met elkaar de laatste stappen te zetten. Om echt een langere tijd samen te zijn. Vanaf april tot het EK heb ik de groep nauwelijks gezien. Was het ook door blessures vooral veel ‘managen buiten het veld. Nu gaan we elkaar vier weken dagelijks zien. Zo samen naar de Spelen toewerken, dat vind ik het leukste dat er is.’

Ze kijkt naar haar rechterpols. Daar draagt Annan een soort smartwatch, alleen kan je op dit exemplaar niet de tijd aflezen. ‘Dit apparaatje meet mijn dagelijkse activiteit. Aan de onderkant zitten sensoren, die zijn gekoppeld aan een app. Hierdoor wordt mijn hartslag, beweging en slaap gemeten. Het is mijn monitor, die mij helpt om bewuster bezig te zijn met mijn eigen fitheid. Goed slapen is bijvoorbeeld voor mij heel belangrijk. Maar ik weet uit eerdere piekmomenten dat dit niet altijd goed lukt.’

Na de gewonnen EK-finale tegen Duitsland tussen haar speelsters. Foto: Koen Suyk

Analyseren tot diep in de nacht

Annan denkt meteen terug aan het EK. ‘Toen hadden we een avondwedstrijd en was ik tot diep in de nacht aan het analyseren. Ik ben altijd vroeg wakker, dus krijg ik op zulke dagen heel weinig slaap. Ik heb het nodig dat iemand of iets dan zegt: ho, stop. Je doet te veel. Dan moet ik daarop anticiperen. Want ik weet, dat ik die rust – zeker bij de hitte in Tokio – nodig heb. Dan blijf ik scherp.’ Lachend: ‘Ach, je leert jezelf ook steeds beter kennen. Hoe ik me gedraag als ik minder scherp ben. Dus moet ik daar ook naar handelen. Ik moet mentaal net zo fit zijn als de speelsters.’

Onbewust verwijst ze naar de vorige Spelen, toen Annan in de halve finale tegen Duitsland een black-out had. Zij meende dat er nog een kwart te spelen was, terwijl er shoot-outs moesten worden genomen. Een moment dat veel vragen opriep bij Annan. Waarom overkwam haar dit? Het is nu een gesloten boek voor de bondscoach. Het is leermoment geweest in haar toen nog prille carrière als internationale coach. In het najaar van 2016 – een paar maanden na Rio – concludeerde Annan, die direct haar verontschuldigingen aanbod aan haar speelsters, dat ze fitter van geest had moeten zijn.

Annan tijdens de halve finale van het EK tegen België. Op de voorgrond Stella van Gils. Foto: Koen Suyk

Rust houden en het analyseren van haar eigen team en de tegenstander. Het lijkt elkaar – zeker in een extreem vol toernooi – tegen te spreken. ‘Soms wel, meestal niet. De druk is een stuk minder dan tijdens de vorige Spelen. Toen gaf ik veel minder uit handen. Was ik aan het overanalyseren. We hebben nu al veel werk kunnen doen. Ik weet van alle andere teams hoe zij spelen. Voor 96 procent zijn we klaar. Dat geeft rust.’

Het maakte niet uit hoeveel ik sliep, als ik alle informatie maar had. Zo extreem ben ik niet meer. Alyson Annan

Even de blik op het heilige gras van het Wagener, waar de Oranjevrouwen een maand eerder Europees kampioen werden. ‘Misschien klinkt het heel simpel’, zegt Annan. ‘Maar de speelsters en ik kennen elkaar ook veel beter dan 4,5 jaar geleden. Toen stond er deels een andere groep. Maar ik was ook een andere coach. Een coach die zichzelf compleet wegcijferde. Het maakte niet uit hoeveel ik sliep, als ik alle informatie maar had. Zo extreem ben ik niet meer. Als ik nu terugkijk, was ik echt een beginnende bondscoach. De groep had buiten het veld veel meer aandacht nodig dan ik verwacht had. Het was, toen ik kwam, wat onrustig. Nu is er helemaal niet zo’n fase geweest. Kunnen we elkaar beter lezen.’

Een voorbeeld? ‘Ik ben wel eens als eerste in de spelersbus gaan zitten. Stilletjes in mijn eentje. De speelsters dachten dat ik gespannen was. Maar eigenlijk was er niets aan de hand. Ik zocht alleen even de rust op. Bij de meesten weten wij als staf al hoe het met ze is, als wij ze aankijken. Andersom is dat hetzelfde, trouwens.’

Foto: Willem Vernes

Het uiterste verlangen

Als coach is Annan veeleisend. ‘Alles draait om prestaties. Ik hoor vaak – te vaak – het woord proces. Maar als je te lang in het proces blijft, kom je nooit tot een resultaat. Het moet niet meer zijn dan een raamwerk. Een checklist die je afvinkt. Van de meiden verlang ik het uiterste. Elke bal die ze slaan, moeten ze zo goed mogelijk willen slaan. Het gaat om de beste willen zijn, goud willen winnen. Ik ben degene die het beste uit die individuen wil halen. Moet halen.’

En dus uit zichzelf. ‘Ik ben scherp op mijn eigen signalen. Ik vergeet een tas. Waarom vergeet ik die? Is het scherpte? Heb ik goed geslapen? Ben ik voldoende buiten geweest? Genoeg gewandeld? Niet alleen de spelers moeten op hun best zijn. Dat eis ik ook van mijzelf.’


14 Reacties

  1. asjemenou

    Topcoach, goed in balans, communicatief sterk en boekt prima resultaten! Ook als het minder is geeft ze het toe. Authentiek en eerlijk. Heeft veel credits. Enige kanttekening is dat ze voor eigen persoonlijke groei binnen 2-3 jaar naar mannenhockey moet gaan, eerst club en dan nationaal. Maar voor nu succes en enjoy Annan !

    1. lexi-b

      Eens mooi hoe sterk deze vrouw is doordat ze zich kwetsbaar op durft te stellen. Ik gun haar en het team goud. Als het tegenzin en het wordt wat anders, dan is dat zo. Aan de inzet van de staf en het team zal het niet gaan liggen.

  2. misha-van-oostveen

    Misschien flauw maar goede resultaten: moet je in ieder geval Olympisch kampioen worden. Anders niet goed. Met deze speelsters en met de minimale concurrentie moet dit ook.

  3. RobV

    @hockeydier Het is moeilijk in te schatten waar alle landen staan, maar ik verwacht een pittig toernooi voor de Oranje dames. Het zal echt een stuk beter moeten als op de EK om Olympisch kampioen te worden. Ook de warmte zal een rol spelen en het feit dat enkele toppers van Nederland (Lidewij en Xan) geen speelritme hebben, nog los van het feit dat we nog niet weten in hoeverre ze inzetbaar zijn. Dus nee, ik denk niet dat het eenvoudig gaat worden. Het zou voor Annan natuurlijk wel een smet op haar CV zijn als we opnieuw naast de Olympische titel grijpen, maar het is goed mogelijk.

  4. misha-van-oostveen

    En dan hebben het niet goed gedaan. Waarom Xan de Waard meenemen die geen enkel ritme heeft en zelfs Liedewij Welten is twijfelachtig. Maar los van dit alles moet je gewoon kampioen worden. Daar wordt je als coach op afgerekend. Het EK winnen, had je ook op papier af kunnen doen. Begrijp me goed, alle bewondering voor hoe de Dames de sport beleven maar de concurrentie is echt niet best. Kijk hoe en wat de afgelopen jaren MA Oranje en Jong Oranje aan tegenstand heeft gehad. Zegt alles.

  5. GoalieJunior

    Net als op laatste EK, zie je vaak trainingsuitslagen tegen zwakkere tegenstanders. Dus te snel pieken. De wedstrijden tegen Duitsland en VK zullen daarom NL op scherp zetten. Dat gaat zeker helpen met het winnen van goud met hopelijk finale tegen Argentinië (mijn vrouw)!

  6. gijssegers

    De Olympische Spelen naderen, een reeks "bondscoaches" gaan er voor zitten om ons medekijkers te voorzien van hun deskundige meningen. Kunnen wij niet afspreken dat wij onze welgemeende en goed overdachte meningen voorzien van onze eigen naam. Wij moeten ons toch niet gaan verschuilen achter allerlei leuk bedachte namen! Even....... terug naar vroeger..........! Kijk eens niet zo negatief naar onze sport, zie wat voor positiefs daarin schuilt! Ik wens iedereen fantastische Olympische Spelen.

    1. TonGloppert

      Hear hear! Het is zoooo makkelijk om lekker anoniem uit de vaak slecht geinformeerde heup te schieten! Dames incl coach hebben voldoende credits verzameld afgelopen 4 jaar zou je zeggen! Alle vertrouwen in een goede afloop. Ik ga zeker genieten!

  7. hockey-coach

    @hockeydier, waarom als bijstaander zulke uitspraken doen? Niemand weet hoe het NL elftal er op dit moment inzit, noch hoe de andere landen er in zitten. @gijssegers goed gezegd man! Voor de andere mensen die allemaal een professionele mening hebben: Laat onze hockeyers nu eens met rust en lekker laten genieten van de OS. En HOPELIJK hiermee een medaille halen. En hou op met zeuren dat bij de dames we geen tegenstand hebben, dit is niet aan het NL elftal. Moeten zij zich misschien niet blijven ontwikkelen? Misschien kunnen we het positief zien en zeggen dat we telkens de concurrentie voorblijven. Alle landen proberen aan te sluiten bij NL. Zelf werk ik al jaren met speelsters die proberen bij deze top aan te sluiten. Dus inplaats van dit negatief te zien zie het als een gouden tijd.

  8. rustaaagh

    Maakt het uit wie wie is? Wordt iemand dan serieuzer genomen als hij zij wit, blauw, zwart, katholiek, protestants of 10 jaar hoofdklasse heeft gespeeld/gecoacht? Het gaat om de discussie. Wie er misbruik van maakt en/of komt om te bashen, moet gecorrigeerd worden. En wie zegt mij dat gijssegers en TonGloppert zijn wie ze suggereren te zijn?

  9. RobV

    @rustaaagh Je denkt dat het KNHB bobo’s zijn? Zou kunnen natuurlijk.

    1. lexi-b

      Of hockey-wappies ;-)

  10. TonGloppert

    Nee hoor, gewoon een hockey liefhebber! Bobo zeker niet, hockey-wappie wellicht! :) Ik vind dat suggestieve commentaar en eeuwig plaatsen van kanttekening bij de keuzes van Annan gewoon vermoeiend. We hebben een van de beste coaches aller tijden, die moet je koesteren. 2017 Goud EK 2017 Goud Hockey World League 2018 Goud WK 2018 Goud Champions Trophy 2019 Goud FIH Pro League 2019 Goud EK 2020-2021 Goud FIH Pro League 2021 Goud EK Just saying.


Wat vind jij? Praat mee...