Annan maakt HWL-selectie bijna bekend: wie maken er kans?

Deze week maakt bondscoach Alyson Annan de selectie bekend voor de Hockey World League in Brussel (21 juni-2 juli), het toernooi waarop Nederland zich kan kwalificeren voor het WK van 2018 in Londen. Daarmee worden de contouren zichtbaar van ‘het nieuwe Oranje’, dat na het stoppen van negen internationals vooral een hoop ervaring kwijt is.

Het is inmiddels een bekend, imponerend rijtje, het rijtje van de speelsters die na Rio hun interlandcarrière beëindigden: Naomi van As, Ellen Hoog, Maartje Paumen, Joyce Sombroek, Jacky Schoenaker, Frederique Derkx, Michelle van der Pols, Willemijn Bos en Larissa Meijer. Het is vooral de vraag hoe Annan het vertrek van al die ervaring gaat opvangen. Kiest ze voor de jonge, talentvolle speelsters uit Jong Oranje? Kiest ze voor de ietwat oudere speelsters met meer Hoofdklasse-ervaring? Of kiest ze voor een mix daarvan?

Van 27 naar 18 speelsters

Exclusief de geblesseerde Kelly Jonker bestaat de huidige trainingsgroep uit 27 speelsters, van wie Annan er 18 mag meenemen naar de HWL. Voor de totstandkoming van de selectie is het belangrijk hoe Annan naar de HWL kijkt. Ziet ze het vooral als een belangrijk WK-kwalificatietoernooi, of een generale repetitie voor het EK, en wil ze daarom met de sterkst mogelijke selectie aantreden? Of gebruikt Annan het toernooi ook als mogelijkheid om nieuwe speelsters te testen? Om de ’twijfelgevallen’ vlak voor het EK ervaring te laten opdoen en onder druk te zien presteren? Voor onze camera zegt Annan daarover: ‘Ik selecteer de achttien beste speelsters.’

Het ligt in de lijn der verwachting dat Annan de tien speelsters die in Rio actief waren, inclusief reserve Laura Nunnink, meeneemt naar Brussel, mits ze niet geblesseerd zijn. Het ligt ook voor de hand dat Annan twee keepsters selecteert. Dat laatste betekent – om en nabij natuurlijk – dat er naast de twee keepers per linie nog vijf of zes speelsters geselecteerd kunnen worden. Hieronder hebben we alle huidige trainingsgroepleden per linie ingedeeld, natuurlijk met de kanttekening dat sommigen van hen, zoals Laura Nunnink en Xan de Waard, in meerdere linies inzetbaar zijn of bij hun club op een andere positie spelen dan bij Oranje. De lijn is dun, keiharde feiten zijn het niet; we hopen er alleen meer inzicht mee te verschaffen in de keuzes die de bondscoach moet maken.

De keepers

Door het stoppen van Joyce Sombroek en Larissa Meijer moet Annan twee nieuwe keepsters aanwijzen. De jonge, aanstormende talenten Anne Veenendaal (21) en Josine Koning (21) hebben allebei gekeept op het WK onder 21 in Chili. De 25-jarige Niki Bosman is ouder dan hen en beschikt misschien over meer ervaring. Tot slot heeft Julia Remmerswaal (21) haar concullega’s Veenendaal en Koning in de nationale jeugdselecties altijd voor zich moeten dulden, maar ook zij maakt nog steeds kans: ze behoort immers tot de trainingsgroep.

De verdedigers

In de verdediging heeft Annan naast Rio-gangers Caia van Maasakker, Margot van Geffen en Laura Nunnink de keuze uit vier andere speelsters. De 27-jarige Ireen van den Assem, al jaren vaste waarde bij recordkampioen Den Bosch, kan na het stoppen van de negen internationals de nodige hoofdklasse-ervaring toevoegen aan Oranje. De piepjonge Pien Sanders (18) is het aanstormende talent dat ook het EK onder 21 in september in Spanje nog mag spelen*. Wat vindt Annan beter voor haar ontwikkeling? Meedoen aan het ‘grote’ EK of juist aan het ‘kleine’ EK?

Verder klopt Lauren Stam (23) op de deur. Zij heeft al enkele keren bij de trainingsgroep gezeten, maar nog nooit een groot toernooi gespeeld. Tot slot is daar Sanne Koolen (21). Zij werd in het verleden niet geselecteerd voor de nationale jeugdselecties, maar misschien gooit Annan haar nu meteen voor de leeuwen.

De middenvelders

Op het middenveld bestaan de Rio-gangers uit de nieuwe aanvoerder Marloes Keetels, Carlien Dirkse van den Heuvel en Laurien Leurink. Frederique Matla (20) en Maartje Krekelaar (21), van wie laatstgenoemde in december 2015 deelnam aan de HWL in Argentinië – hebben het WK onder 21 in Chili gespeeld en zijn daarna aangesloten bij de trainingsgroep van het grote Oranje. Kiest Annan voor hen, dan kiest Annan voor de jeugd. De andere kandidaten Mila Muyselaar (24), Malou Pheninckx (25) en Lisanne de Lange (23) zijn een paar jaar ouder dan Krekelaar en Matla. Deze drie speelsters ervaren het selectiemoment misschien als ‘nu of nooit’. Pheninckx en De Lange deden in 2013 al eens eenmalig mee aan de HWL, waarna ze bij Oranje uit beeld raakten en nu alsnog een tweede kans krijgen.

De aanvallers

In de aanval zijn Kitty van Male, Lidewij Welten, Maria Verschoor en Xan de Waard de Rio-gangers. Charlotte Vega (26) en Valerie Magis (25) speelden al eens enige tijd in Oranje en zijn op clubniveau ieder jaar een zekerheidje wat betreft het maken van doelpunten. Maxime Kerstholt (21) is het talent uit Jong Oranje en timmert aan de weg na een knieblessure. Verder is Margot Zuidhof (24) bezig aan een stormachtige ontwikkeling: via Hurley Dames 3, 2 en nu 1 speelt ze nu pas voor het derde achtereenvolgende jaar in de Hoofdklasse.

Keuze genoeg dus voor Annan, die deze week de knopen doorhakt. Vanaf dat moment weten we welke koers ‘het nieuwe Oranje’ vaart.

* Pien Sanders, Frederique Matla, Sanne Koolen en Maxime Kerstholt mogen in september deelnemen aan het EK onder 21 in Spanje.


Wat vind jij? Praat mee...