Annan: ‘Matla heeft stappen gemaakt om de beste Matla te zijn richting Tokio’

Bondscoach Alyson Annan verrast in de kerngroep richting de Olympische Spelen van Tokio met de keuze voor verdediger Ilse Kappelle (21). De terugkeer van goalgetter Frédérique Matla (22) in de selectie was verwacht. In de ogen van Annan heeft Matla grote stappen gemaakt.

Duidelijke doelen zijn afgesproken, nadat Matla een wake-up call kreeg na het EK in Antwerpen. ‘De afspraken is ze nagekomen. Het zijn doelstellingen die concreet zijn’, verklaarde Annan vandaag telefonisch na het bekend worden van de kerngroep richting Tokio.

‘Matla heeft het vanaf het eerste moment op alle fronten uitstekend gedaan. Het is niet makkelijk voor haar geweest. De weg is ook nog lang niet af. Maar zowel in de onderlinge afspraken als de tussentijdse evaluaties heeft zij stappen gemaakt om de beste Matla te zijn in Tokio.’

Kappelle moest veel geduld hebben

Een bijzonder verhaal is de naam van Ilse Kappelle bij de selectie. Zij zat al wel in de trainingsgroep, nadat ze als aanvoerder van Jong Oranje in Valencia zilver had gewonnen op het EK. De multifunctionele speelster moest in 2017 een jaar lang revalideren na het afscheuren van haar kruisband. Ook daarna bleef ze in het begin last houden van vervelende blessures. Maar dit seizoen is ze bij Amsterdam in vorm.

Bondscoach Annan heeft waardering voor de lange weg die Kappelle heeft afgelegd, zodat ze nu deel uitmaakt van de kerngroep richting Tokio. ‘In 2017 zat ze al in onze selectie, maar ging ze terug naar Jong Oranje. Daarna was het voor haar een moeilijke weg terug, ze heeft er veel voor moeten doen. Het laatste jaar heeft ze goed gespeeld’, analyseert de bondscoach, die blij is dat Kappelle zo multifunctioneel is. ‘We hebben goed gekeken naar de diversiteit van de ploeg. We hadden iemand nodig die op diverse posities kon spelen, achterin en op het middenveld. Caia van Maasakker en Ireen van den Assem waren geblesseerd. Net als Margot van Geffen.’

Rabo Hockey Fandag 2019, Ilse Kappelle. Foto: WIllem Vernes

Geen twijfel over Zerbo bij kerngroep

Spits Ginella Zerbo (22) van SCHC zit ook in de 22-koppige selectie. Iets waar Annan geen seconde over heeft getwijfeld. Annan: ‘Ginella heeft het uitstekend gedaan, ook in de afgelopen periode. De concurrentie is in de voorhoede extreem groot. Dat weet zij ook. Voor ons was er geen twijfel dat ze bij de 22 zou zitten.’

Pien Dicke (19) is de opvallende spits van SCHC, die met tien doelpunten in de Hoofdklasse een geweldig seizoen beleeft in Bilthoven. De jeugdige speelster is niet opgenomen in de selectie, maar gaat voor de eerste Pro League-wedstrijden tegen China wel voor het eerst mee als reserve. Zij speelde nog nooit een interland. Volgens Annan was zij afgelopen jaar ook al in beeld bij Oranje, maar was ze door medische redenen nog niet fit genoeg. De begeleiding heeft haar wat ruimte gegeven, maar zij was wel altijd in beeld bij Oranje. ‘Zij heeft het afgelopen half jaar uitstekend gedaan. Zij gaat mee naar Singapore en China, dan kunnen we haar goed zien.’

Yibbi Jansen is gepasseerd. Foto: Bart Scheulderman

Voor Jansen komt Tokio te vroeg, vindt Annan

Met zestien doelpunten uit veertien wedstrijden prijkt de naam van Yibbi Jansen (20) op de tweede plaats van de topscorers in de Hoofdklasse, achter de ongenaakbare Matla (25 doelpunten). Maar ondanks al die sleepgoals, komt Tokio volgens bondscoach Annan te vroeg voor het talent.

‘Yibbi is nog jong. Zij moet nog veel stappen maken om de absolute top te halen. Zij is er nog niet klaar voor. Het komt nu te vroeg om haar te selecteren voor de kerngroep. We hebben nu gekeken wie er écht kans maakt op de Olympische Spelen’, is de duidelijke conclusie van Annan.

Ook voor Famke Richardson (23) en Noor de Baat (19) viel het doek richting de Olympische Spelen van Tokio. Voor De Baat kwam selectie volgens Annan nog te vroeg. Richardson is slachtoffer van de moordende concurrentie bij Oranje. Annan: ‘Famke heeft het heel goed gedaan. Maar wij moeten ook keuzes maken. Ik denk dat er bij de speelsters wel duidelijkheid was en er geen grote verrassingen waren. De concurrentie is gewoon heel groot.’


17 Reacties

 1. frank-hagemans

  De onderbouwing van de bondscoach op de keuzes die ze maakt is mij een doorn in het oog. Ze moet "nog stappen maken" of "nog te jong". Wat een politiek geleuter. Of krijgen de afvallers echt concreet te horen met feiten onderbouwd waarom ze er niet bij zijn. Het lijkt me als professionele coach toch niet zo moeilijk om dat goed uit te leggen, ook als je tot de selectie behoort. Dan is "je hebt het goed gedaan" geen echte onderbouwing. Kortom criteria en feiten, dames.

  1. jackquesbrinklul

   Dit is ook uiteraard een samenvatting en natuurlijk hebben die meiden meer gehoord. Persoonlijke verbeterpunten maak je niet openbaar kenbaar.

 2. Nvanas012

  Jammer van Yibbi, ik denk dat haar corner goed van pas zou komen. Maar schijnbaar zijn andere middenvelders beter, Albers is dan schijnbaar meer waard op het middenveld, ondanks dat Yibbi ook nog eens een klasse corner heeft, dan zou je denken dat haar spel zelf wel heel erg achterloopt op de rest..

  1. slbal

   Er zijn er meer die een goede corner hebben. Verder is Yibbi gewoon niet goed genoeg. Jammer maar helaas, misschien teveel aandacht voor corner gehad en minder aandacht voor veldspel(technisch en taktisch)

 3. deemo

  Ik had Yibbi er graag bij gehad, maar er is zoveel talent in Nederland, plus het feit dat er zoveel concurrentie is in het Nederlands elftal , dat het moeilijk word voor jonge speelsters zoals Yibbi, om kans te maken voor een plaats in het Nederlandse team richting Tokio. Ik denk dat we na Tokio zullen zien dat er speelsters afscheid gaan nemen, waardoor de kansen voor Yibbi in het Nederlands elftal , weer toe zullen nemen.

 4. Hockeyfeest

  Op zich zitten er best een aantal jonge twintigers in de selectie. Er is inderdaad veel talent in Nederland. Ik vrees voor Yibbi een beetje dat ze over 4 jaar door meer getalenteerde jongere speelsters voorbij gestreefd wordt. Het is de vraag of ze ooit echt bij de besten zal horen. Misschien dat ze nu nog wel als reserve speelster een kans maakt bij blessures.

 5. Runa Honig

  Dat hele Matla-verhaal van de bondscoach is zo ongeloofwaardig en een bijna politieke rondedans. Zeg gewoon waar het op staat: Matla moest gewoon even op haar plek worden gezet, terug in de realiteit van discipline en hard werken en niet denken dat je er al bent. Op zich een goede interventie, want Matla gaat nu tot op het bot gemotiveerd naar Tokio.

 6. GabyvanHout

  Inderdaad erg slechte argumenten. Zeg waar spelers aan moeten werken om wel geselecteerd te worden. En vertel gewoon dat je het bij Malta verkeerd gezien hebt.

  1. Fanvanhockey

   De bondscoach heeft aan Malta verteld waarom zei niet geslecteerd werd en wat ze moest doen om dit te verbeteren. Dat ze dit niet in de media vertelt is natuurlijk volkomen logisch. Onzin reactie.

 7. robvisser

  @GabyvanHout Hoezo bij Matla verkeerd gezien? Frederique zei zelf ook dat Annan gelijk had. Op de OS gaan we dan zien of het goed heeft uitgepakt. Wel had Annan het naar de buitenwereld toe beter kunnen communiceren. Nu waren er een aantal mensen die zich afvroegen waarvoor het eigenlijk nodig was.

 8. de-leermeester

  Het gebeurt vaker dat coaches ernaast zitten of beslissingen zwak beargumenteren. Vaak is er daarna sprake van "voortschrijdend inzicht" en wordt e.e.a. gecorrigeerd. Gewoon toegeven , fouten maken mag dat geldt zowel voor spelers als coaches. "Als je geen fouten kunt maken , kun je NIKS maken"(moi)

 9. GabyvanHout

  Dus het is ook normaal dat je over Jibbi zegt dat ze nog stappen moet maken etcetera. We zijn 9 maanden voor een toernooi. Hoe kun je dat zeggen. Heeft bijvoorbeeld Koeman alle opkomende talenten ook al uitgesloten van de E.K. selectie.

 10. Hockeyfeest

  @ Gaby Wat bedoel je? Het is toch geen voetbal, waar je overal op hoog niveau kan trainen. Ik denk niet dat er in 9 maanden zich ineens onbekende opkomende talenten aanbieden. Zo breed is de top niet. Ik denk dan ook niet dat al jaren bekende talenten nu ineens een enorme ontwikkeling doormaken. Mocht dat wel zo zijn wordt er ongetwijfeld een plekje gevonden. Ik vrees voor nog veel blessureleed.

 11. Kampongfan

  Natuurlijk heeft iedereen een mening en dat mag ook. Annan heeft goed gekeken. Op tijd een keuze gemaakt. Er staat een mooie mix uit jong talent en ervaring. Er zal zeker nog geschoven moeten worden, maar ik zou zeggen: Aan de slag met deze mooie groep en op naar Tokio.

 12. pietersmits

  Laten we aub ophouden met individuele belangen. Dit is een verzameling van fantastische hockeyspeelsters, waar je in principe alle kanten mee op kunt. Nu moet er een team gesmeed worden met voldoende samenhang en flexibiliteit in tactieken. Dat vergt tijd. Gedoe over individuele speelsters kan enorm opbreken en dat moeten we vooral niet meer hebben.

  1. stekel

   Tja helemaal mee eens, maar dit soort artikelen zwengelt de discussie over individuen juist aan.


Wat vind jij? Praat mee...