Annan over de groep van 45: ‘We kunnen niet anders’

Met een trainingsgroep van liefst 45 speelsters begon bondscoach Alyson Annan dinsdag de voorbereiding op de Champions Trophy in China (17-25 november) en de Pro League, de landencompetitie die in januari begint. ‘Ik geloof dat wij een van de weinige landen zijn die het op deze manier doen. Maar we kunnen niet anders.’

Het was dinsdagmiddag een bijzonder gezicht in het clubhuis van Kampong, waar de trainingsgroep zich verzamelde. De wereldkampioenen, die elkaar na het gewonnen WK in Londen in augustus weer voor het eerst bij Oranje zagen, vielen elkaar in de armen. Het moment daarop schudden ze de ene na de andere hand van de liefst veertien nieuwe gezichten die zich voor het eerst bij Oranje meldden. Het was een mooi contrast tussen de speelsters die richting het WK een hecht collectief zijn gaan vormen en de speelsters die zich aan elkaar voorstelden. Een teken van een nieuw begin.

Groep van 45 gesplitst in twee groepen

Het moment viel precies tussen de ochtend- en de middagtraining in. Vanwege de grootte van de spelersgroep heeft Annan ervoor gekozen de groep van 45 in tweeën te splitsen. ’s Ochtends trainde ze met achttien speelsters, ’s middags met z’n twintigen. De twee groepen zijn volgens Annan kwalitatief ongeveer gelijkwaardig en zijn samengesteld op basis van positie, club en ervaring. Ze deden allebei precies dezelfde training.

Zeven namen ontbraken vanwege een blessure: Lidewij Welten, Marloes Keetels, Maartje Krekelaar (Den Bosch), Kelly Jonker (Amsterdam), Michelle Fillet (Kampong), Lisa Post (Oranje-Rood) en aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC).

Bondscoach Alyson Annan. Foto: Koen Suyk

Na de Champions Trophy maakt Annan de selectie voor de Pro League bekend

Annan: ‘In de Pro League mogen we 32 speelsters inzetten. Die zullen we ook alle 32 laten spelen. Omdat we meteen na de Champions Trophy de selectie voor de Pro League bekendmaken, is het belangrijk dat we nu al zicht op de speelsters krijgen die in aanmerking voor die selectie van 32 komen. Dat is de reden dat we een groep van 45 speelsters hebben samengesteld. Dit is de enige manier waarop we een goed beeld kunnen krijgen. Bovendien moeten we rekening houden met blessures.’

De komende twee dinsdagen krijgen de 45 speelsters opnieuw per dag allemaal één training van Annan, wederom verdeeld over twee groepen. Drie keer heeft de bondscoach hen dus in actie gezien wanneer ze op woensdag 24 oktober de selectie voor de Champions Trophy bekendmaakt, die uit achttien speelsters en twee of drie reserves bestaat. Zij trainen in een periode van twee weken vier keer, waarna ze op dinsdag 13 november naar China vliegen, vier dagen voor hun eerste wedstrijd tegen Japan.

Er worden steeds hogere verwachtingen aan de dames gesteld, terwijl wij steeds minder tijd met ze hebben. Bondscoach Alyson Annan

Annan: ‘Er worden steeds hogere verwachtingen aan de dames gesteld, terwijl wij steeds minder tijd met ze hebben. Natuurlijk gaan we naar China om te winnen, maar we moeten ook realistisch blijven. Op dit moment kunnen we niet zeggen dat we ons echt op de Champions Trophy aan het voorbereiden zijn. Die tijd hebben we gewoon niet. De tijd die we wel hebben, is het minimale van het minimale. Zelfs dáárvoor hebben we moeten vechten. Maar het is zoals het is. Ik moet ermee leren leven. Maar zou ik het graag anders zien? Absoluut.’

Annan weet nu al dat ze niet haar beste selectie naar de Champions Trophy stuurt. Met enkele internationals die de afgelopen jaren veel wedstrijden hebben gespeeld, is afgesproken dat zij voor het begin van de zware Pro League rust krijgen. Om welke speelsters het gaat, wil ze nog niet zeggen.

De Oranje Dames die in augustus wereldkampioen werden in Londen. Foto: Koen Suyk

De verre uitwedstrijden worden verdeeld

Na de Champions Trophy maakt Annan de selectie voor de Pro League bekend, die in de week van 10 januari een week op stage gaat naar Spanje. Daarna wordt de selectie in groepen verdeeld voor de vijf uitwedstrijden buiten Europa, waarmee de Oranje Dames de Pro League beginnen.

Een team van twintig speelsters reist voor de openingswedstrijden naar Nieuw-Zeeland (27 januari) en Australië (2 februari) af. Twaalf speelsters blijven thuis. Zij bereiden zich voor op de uitwedstrijden tegen de Verenigde Staten (16 februari) en Argentinië (24 februari) en worden vergezeld door maximaal acht speelsters die ook in Nieuw-Zeeland en Australië van de partij zijn. Degenen die niet naar de Verenigde Staten en Argentinië gaan, blijven thuis en trainen door. Zij spelen in China (3 maart) de laatste uitwedstrijd buiten Europa met het deel dat niet naar Australië en Nieuw-Zeeland is geweest, maar wel naar de VS en Argentinië.

Twaalf speelsters van Jong Oranje

Niet voor niets heeft Annan in de trainingsgroep van 45 twaalf speelsters van Jong Oranje opgenomen. ‘Veel landen willen de Pro League geloof ik met twintig speelsters alle uit- en thuiswedstrijden gaan spelen. Dat doen wij om twee redenen niet. Allereerst verspreiden we op deze manier de belasting. Daarnaast is dit het ultieme moment om jonge speelsters internationale ervaring op te laten doen richting de Olympische Spelen van Tokio en daarna. Dat is een van de pluspunten van de Pro League.’

Met de kritiek die de Pro League van meerdere kanten krijgt, kan Annan niet zoveel. ‘Er zijn veel mensen die vooraf al een mening hebben. Ik zou willen zeggen: laten we het eerst maar afwachten. Je kunt pas een mening over de Pro League vormen als er een seizoen van is geweest. Dan zien we wel of het leuk is. Ik maak me er nu niet druk om.’


8 Reacties

 1. robvisser

  Eens met Annan. Alle kritiek vooraf op de Pro League is weinig zinvol en voorbarig. Het is een nieuw concept en het kan zijn dat er nog wat moet worden bijgeschaafd, maar dat kun je pas beoordelen als het een kans heeft gehad. Voor Nederland is het denk ik ideaal dat zoveel jonge en nieuwe talenten een kans krijgen. Ik zou het wel jammer vinden als er een compleet B-team naar de Champions Trophy gaat, daarvoor is het te belangrijk.

 2. lynnBosman

  @RobV; tsja dat zou jammer zijn, anderzijds valt er met de CT geen plek voor de OS te verdienen, wel met de PRO LEAGUE. Ik denk dat de basis van NL dusdanig hoog is dat een top 3 plek haalbaar is We weten dat Welten En Keetels niet meegaan. Hopelijk zit De Waard er wel bij.

 3. robvisser

  @lynnBosman De Champions Trophy is toch wel een prestigieuze krachtmeting en niet een toernooi waarin de NL hockeydames hebben uitgeblonken tot nu toe. En reken maar dat de andere landen wel met hun beste team komen. Deels natuurlijk noodgedwongen, omdat ze nu eenmaal een minder groot aanbod talent hebben. Ik zou met name de Pro League gebruiken om een aantal andere speelsters uit te proberen. De CT lijkt me niet het meest ideale toernooi hiervoor.

 4. vostammer

  Natuurlijk kun je vooraf kritiek hebben op dit onzin toernooi. Er zijn zelfs landen waar spelers alleen mee mogen als ze zelf een deel van de peperdure wereldreis betalen. En dat voor 2 klotewedstrijdjes. Afschaffen!

 5. Runa Honig

  Het gaat uiteindelijk maar om 1 prijs: olympisch goud straks. Ik heb niet het idee dat dit een constructieve route is op weg naar die prijs. Je bouwt niet echt aan een gouden team op deze manier. Het gaat niet alleen om het hockey, maar ook om de onderlinge band en met zoveel wisselende settingen is dat lastig smeden. Een bijkomend effect is gebrek aan commitment. Genoeg spelers, dus een keer afhaken kan.

 6. lynnBosman

  Dat zal allemaal wel meevallen dat niet kunnen smeden aan een team. Argentinië was voor het WK juist ontzettend veel samen, veel oefenwedstrijden en deden het niet goed op het WK. Australië speelde juist toernooien in wisselende samenstellingen en deed het goed. Het lijkt me logisch dat ze rouleert en speelsters rust heeft. Ik verwacht dat in de Europa wedstrijden en straks het EK de kern zal staan voor Tokoyo. @RobV; natuurlijk is de CT dat, maar ik kan me voorstellen dat speelsters rust krijgen bij dit toernooi. NL heeft dat vaker gedaan onder Marc Lammers, geen internationals van DB en Amsterdam toentertijd

 7. robvisser

  @lynnBosman Ja, Nederland heeft aangetoond dat het vrij snel op niveau kan komen. Argentinië viel tegen op het WK, ondanks het feit dat ze zowat een jaar lang voorbereidings- en oefenwedstrijden hebben gespeeld en al die tijd in trainingskamp zijn geweest. Australië verraste op het WK en kwam verder dan dat je op basis van kwaliteit van ze zou verwachten. Nederland had natuurlijk ook een offday tegen de Aussies, al had dat ook wel met het type spel van de tegenstander te maken. Verder heeft het verleden aangetoond dat de Oranje dames de Champions Trophy nooit zo serieus hebben genomen en ik begrijp niet helemaal waarom. Argentinië slaat zich op de borst over het feit dat ze Nederland daar zo vaak hebben afgetroefd en ik zou dat zelf niet zo ver hebben willen laten komen. Eigenlijk zou het je eer te na moeten zijn, maar dat is dan waarschijnlijk een kwestie van prioriteiten stellen geweest.

  1. marcvanderbilt

   Een beetje onzin voor de NL situatie. Slecht voor het niveau bovendien als je laat zien dat je als leiding geen idee hebt.


Wat vind jij? Praat mee...