Annan: ‘We hebben de concurrentie nog meer huiswerk gegeven’

In de halve finale tegen België hadden de Oranjevrouwen het fragmentarisch moeilijk. Maar in de gewonnen eindstrijd tegen Duitsland (2-0) werd Nederland echt het vuur aan de schenen gelegd. Bondscoach Alyson Annan zag een spannende, leuke finale vol strijdlust.

‘Het was een moeizame wedstrijd’, erkende Annan na afloop. ‘Ik verwachtte al dat het close zou worden tegen Duitsland. Dat is in elke wedstrijd zo die we tegen hen spelen. Ze hebben een stugge ploeg, met een sterke verdediging en ze kunnen goed druk zetten. Dit was wel wat ik verwachtte.’

Oranje startte uitstekend en dominant, maar zakte na een sterk eerste kwart weg. Duitsland kreeg in totaal acht corners, maar liet na om Nederland pijn te doen. Toen Die Danas waren uitgeraasd en Sonja Zimmermann de zoveelste poging op kop cirkel om zeep had geholpen, kwam Nederland terug in de wedstrijd. In de slotfase besliste Frédérique Matla het duel, dat inderdaad lang spannend was.

Foto: Koen Suyk

Te voorspelbaar

‘We zijn te statisch geweest in onze opbouw’, blikte Annan terug. ‘Het was te voorspelbaar en we kozen niet snel genoeg voor een andere uitvoering.’ In de finale experimenteerde de bondscoach met een andere manier van druk zetten en een geslagen corner. Leermateriaal dus voor Tokio.

‘Dit was de tegenstander om dat goed te kunnen testen. Duitsland kan ons laten inzien wat onze zwaktes zijn, waar we kunnen verbeteren. En ik wil niet blijven doen wat we altijd deden. De andere teams in de wereld hebben lang de tijd gehad om ons te analyseren. Vandaag hebben we ze nog meer huiswerk gegeven. Voor de duidelijkheid: het waren ook niet zomaar probeersels. Ik verzin niets dat ons in de problemen kan brengen.’

Foto: Koen Suyk

Oranje de benchmark

Het blijven innoveren hoort bij de rol van Oranje als leider en benchmark in het Europese en mondiale hockey. ‘Iedereen kijkt naar ons. We willen de rest voor blijven, die ontwikkeling erin houden. Het is ook een mooie positie, die ik als speelster van Australië ook heb meegemaakt. Dit team werkt heel hard en is pas drie, vier weken weer bij elkaar. Het is niet zomaar iets wat ze hier doen.’

Ondertussen is de aanloop naar Tokio veranderd voor Oranje. ‘We gaan later naar Japan toe, dat hebben we deze week besloten. Door de regels daar is het beter om wat langer in Nederland te blijven. Dat zorgt weer voor wat veranderingen en andere plannen.’

De bondscoach is in deze tijd dus ook een logistiek manager. ‘Ach ja’, legt Annan zich erbij neer. ‘Excel is een goede vriend geworden.’


18 Reacties

 1. Avdd

  Welke concurrentie??

 2. RobV

  Ik denk dat Nederland en Annan vooral zichzelf meer huiswerk hebben gegeven. Het is een wonder dat de Duitsers geen strafcorners hebben gescoord, laten we wel wezen. Het moet dus echt een stuk beter in Tokyo. Er is gelukkig nog wat tijd en hopelijk komen Welten en Xan de Waard weer terug en zijn ze dan beter in vorm dan een aantal gevestigde namen nu waren.

 3. Boearco

  Huiswerk aan tegenstanders? Ik denk dat tegenstanders goed hebben kunnen zien hoe ze Nl moeten aanpakken. Zo vernieuwend was het niet.

 4. lynnBosman

  Ik vond de strafcorners netjes eruit gelopen, de cornerverdediging stond goed. In plaats van alleen de verbeterpunten mag ook best de positieve punten aangestipt worden, die waren er ook. Natuurlijk was het niet sprakelend, sommigen vond ik nog tekort komen op dit niveau, een aantal speelsters leken echt vermoeid. Het zal niet vanzelf gaan en er moet een schep bovenop. Er is huiswerk. Dat laatste geldt voor elk land. Men vergeet hier dat niemand een ideale voorbereiding heeft door corona en blessures. Voor wie dit leuk vindt kun je stemmen op jouw selectie: https://hoofdklassehockey.nl/nieuws/welke-16-speelsters-moet-alyson-annan-meenemen-naar-de-olympische-spelen/

  1. circlestorm69

   Nu 103 voor Koning en 26 voor Veenendaal…. Wel Zerbo in dit lijstje maar geen Moes….🤔

 5. RobV

  @lynnBosman Uiteindelijk is Olympisch goud het hoofddoel. Dan gaat het met name om de zaken die je moet verbeteren. Het kan zijn dat andere landen ook minder gaan presteren dan je zou verwachten, maar dat weten we niet zeker. Nederland moet vooral naar zichzelf kijken. Misschien leg ik de lat wel te hoog, dat zou kunnen natuurlijk. Maar tegen de Belgen en tegen Duitsland vond ik het erg moeizaam gaan en het had net zo goed anders kunnen aflopen, zeker in de finale. Sowieso valt het me op dat zo'n groep zeer getalenteerde speelsters altijd erg veel wedstrijden nodig heeft om een topniveau te halen, daar verbaas ik me wel eens over. Zo'n toernooi lijkt wat dat betreft niet eens lang genoeg. Misschien nog wat oefenwedstrijden spelen vooraf aan Tokyo. Het is daar trouwens ook ontzettend warm. Ik kreeg de indruk dat de dames al veel last hadden van de warmte in het Wagener stadion, althans zoiets zei Eva de Goede. Ook daar is nog wat te doen.

 6. lynnBosman

  Ik ben het absoluut met je eens dat Nederland naar zichzelf moet kijken en er zijn absoluut verbeterpunten! Maar vergeet niet dat zij net weer bij elkaar komen en dat het tijd kan kosten de juiste vorm te pakken. De Goede komt net terug van een polsbreuk, een drietal speelsters compleet nieuw. Laten we maar eens beginnen met de sterkste selectie mee te nemen. Duitsland heeft ons al een kijkje gegeven in de keuken, zij speelden met hun Olympische selectie. Ik denk alleen wel dat als men verder kijkt, lees je dat Nieuw Zeeland en Australië afgelopen maand de eerste interlands hebben gehad sinds 2020. Bij Argentinië lijken D'Elia en Luchetti te zijn afgehaakt en is Gorzelany net terug van stevige Covid-19. Uiteraard zijn dit sterke tegenstanders. Wat ik maar bedoel te zeggen is dat er weinig gezegd kan worden over de concurrentie, dus ook niet of zij nu beter in vorm zijn. Nederland is dat dus nog niet, maar hebben nog tijd. Geloof mij, ik wil net zo hard die gouden plak en het gaat niet makkelijk worden, maar ik zie ook ruimte voor verbetering. Oefenwedstrijden inderdaad en op tijd in Tokio lijken mij ook een goed plan. Eerst nu een week vakantie en even geen hockey.

 7. RobV

  @lynnBosman Dat laatste is verstandig (niet dat de rest van wat je zei dat niet is). Met hernieuwde energie richting Tokyo.

 8. RobV

  @circlestorm69 Ik heb Zerbo wel geselecteerd voor mijn 16, maar dat is bij (verrassende) afwezigheid van Freeke Moes. Afgevallen zijn 'helaas' Anne Veenendaal, Sanne Koolen, Malou Pheninckx, Kyra Fortuin, Pien Dicke, Ilse Kappelle en Ireen van den Assem.

  1. circlestorm69

   Waarom Koolen? Ik hoop dat vd Assem er wel bij is. Geweldige speelster met “de Wijn” achtige passes, en niemand die een bal zo kan verlengen/kaatsen als Ireen. Ze moet uiteraard helemaal hersteld en fit zijn maar als dat zo is hoop ik echt dat ze meegaat. Ze mist nog een Olympische prijs en het zal haar laatste kans zijn. In dit geval hoop ik juist dat ze een lieveling van Annan is 😉 Ik heb Koolen en vd Assem er wel bij.

 9. hockeyliefhebber12

  1. Koning 2. Sanders 3. Koolen 4. Stam 5. V Maasakker 6. De Goede 7. Keetels 8. Nunnink 9. De Waard 10. V Geffen 11. V Gils 12. Matla 13. Leurink 14. Welten (Verschoor) 15. Albers 16. Dicke (of Moes) Reserve: Veenendaal Vd Assem Pheninckx Verschoor

 10. Runa Honig

  Het huiswerk ligt wat mij betreft op het mentale vlak. Je leert pas met een bepaalde druk omgaan als je daaraan wordt blootgesteld. Het probleem is dat de dames deze cyclus de druk niet voldoende hebben gehad en daardoor zou een herhaling van Rio kunnen dreigen. Het hockey is oke, natuurlijk verbeterpunten, maar daar ligt niet de hoofdzaak, denk ik. Nu moet je onder zeer zware omstandigheden gaan presteren en dat gaat over mentale weerbaarheid als team. Iedereen jaagt op je. Daar moet je tegen bestand zijn in een hel van vochtigheid en hitte. Ik zou er nog even een training bij de commando’s tegenaan gooien. 😉

 11. RobV

  @circlestorm69 In het verleden is het een paar keer zo geweest dat Sanne Koolen meeging in plaats van Pien Sanders en ze deed dat ook heel goed, maar als ik kijk naar de huidige vorm van Sanne tijdens het toernooi dan maakt Pien een betere indruk. Ik denk niet dat ze beiden nodig zijn, dus vandaar. Ik vind ook dat Oranje niet teveel hoeft te leunen op de verdediging. We hoeven met de aanvallende kracht van het team geen Frank de Boer achtige bezetting achterin te hebben. Dat is mijn inschatting, anderen zullen het misschien een gok noemen. Ik denk dat Ireen niet echt nodig is en ik ben bang dat ze mogelijk toch nog uitvalt vanwege de blessure.

 12. lynnBosman

  Grotendeels dezelfde selectie : 1. Koning 2. Sanders 3. Koolen 4. Stam 5. V Maasakker 6. De Goede 7. Keetels 8. Nunnink 9. De Waard (v Gils) 10. V Geffen 11. Verschoor 12. Matla 13. Leurink 14. Welten (Fortuin) 15. Albers 16. Moes Reserve: Veenendaal Vd Assem Pheninckx. Of 1. Koning 2. Sanders 3. Koolen 4. Stam 5. V Maasakker 6. De Goede 7. Keetels 8. Nunnink 9. De Waard (Moes/Fortuin (als Moes al voor Welten is ingezet ) 10. V Geffen 11. V Gils 12. Matla 13. Leurink 14. Verschoor 15. Albers 16. Welten (Moes) Reserve: Veenendaal Vd Assem Pheninckx Annan neemt twee extra reserves mee, ik ga ervan uit dat er twee stand in staan voor Welten en de Waard en dan nog de twee reserves. Ik vind vd Assem top, maar heeft niks gespeeld en Koolen is wedstrijdfit en speelt goed. Verschoor en Albers kunnen op middenveld en in de aanval, Verschoor prima uitloper. Maar goed, ik ben er zelf nog niet uit, dus ik ben benieuwd wat Annan gaat doen.

 13. g-hockeyfan

  1. Veenendaal/Koning 2. V Maasakker 3. Sanders 4. Stam 5. Koolen 6. De Goede 7. Keetels 8. Nunnink 9. De Waard 10. V Geffen 11. Pheninckx 12. Welten 13. Matla 14. Leurink 15. Verschoor 16. Albers Reserve: Koning/Veenendaal Vd Assem Kappelle (De Waard) & Moes (Welten)

 14. nuchterrr

  Tegen de Dames van Den Bosch ( Hoofdklasse )hadden ze het moeilijker gehad in dit Toernooi....

  1. Linksbuiten

   Want het was een eitje tegen België en Duitsland?

 15. g-hockeyfan

  Ik betwijfel ten zeerste of we die twee extra reserves daadwerkelijk naar Tokio zullen mogen meenemen. De covid-situatie betekent dat alleen essentiële spelers en officials aanwezig zullen zijn. Ze worden dus genoemd als vervangers en blijven trainen, maar reizen niet naar Tokio.


Wat vind jij? Praat mee...