Bondscoach Alyson Annan per direct weg bij Oranjevrouwen

Alyson Annan is per direct geen bondscoach meer van de Oranjevrouwen. De KNHB en Annan hebben een te groot verschil van mening over de aanpak van het huidige traject om tot verbetering in de samenwerking en groepscultuur bij het team te komen, meldt de bond in een persbericht.

Annan, die in oktober 2015 werd aangesteld, won met Oranje een karrevracht aan prijzen. In de afgelopen zes jaar werd Nederland onder haar leiding olympisch kampioen, tweemaal wereldkampioen en won de ploeg drie EK’s. De KNHB beraadt zich op dit moment over de opvolging van Annan, zowel voor de korte als langere termijn. Komende zomer spelen de Oranjevrouwen het WK.

Deze beslissing volgt op de onvrede die in november naar buiten kwam. Een deel van de Oranje-speelsters liet destijds weten dat zij geen ‘goed gevoel’ bij het teamklimaat hadden waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd. De KNHB stelde vervolgens onder meer een onafhankelijke externe begeleider aan.

Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan Alyson Annan

Die ging allereerst aan de slag met de groepscultuur. ‘De afgelopen drie maanden heeft de externe begeleider gebruikt om met staf en team de eerste stappen te zetten in dit traject’, reageert Jeroen Bijl, technisch directeur van de hockeybond. ‘Gaandeweg bleek dat de aanpak waarvoor wij als bond in dit traject gekozen hebben niet overeen komt met de visie die Alyson daarop heeft. Voor ons als KNHB is er geen andere weg dan de ingeslagen route die we met overtuiging in november zijn ingegaan. Natuurlijk hadden we het traject met Alyson tot en met de WK graag afgemaakt. Zeker gezien haar staat van dienst en wat ze allemaal betekend heeft als bondscoach.’

Annan: ‘De afgelopen maanden heb ik inzicht gekregen in de punten waar wij als team, staf en individu mee aan de slag konden gaan. Er is naar mijn mening geen verschil van inzicht over wat er te verbeteren valt, maar wel over de aanpak daarvan. Ik heb daar voor mezelf een grens getrokken en dit is helaas de consequentie.’

Onderzoek totale prestatieklimaat 

Naast de aandacht voor het huidige teamklimaat en de onderlinge communicatie heeft de KNHB in december afspraken gemaakt met een onafhankelijk vertrouwenspersoon, speciaal voor alle spelers en speelsters van de vertegenwoordigende (jeugd)elftallen van de hockeybond. Ook dit is bedoeld om het prestatieklimaat te verbeteren.

Er loopt daarnaast nog een onafhankelijk onderzoek om een zorgvuldiger totaalbeeld van dit prestatieklimaat van de ploeg te krijgen. Naar verwachting zijn de resultaten van dit onderzoek binnen twee maanden bekend.


17 Reacties

 1. rlm

  Zowel de aanleiding als de consequentie is triest. De ware aard en achtergrond van de problematiek is tot nu toe niet bekend gemaakt zodat er weinig zinnigs te zeggen is over de mening van zowel de KNHB als Annan. Dus ik heb er eigenlijk al teveel woorden aan gespendeerd.

  1. ton-goderie

   Ik verwacht dat je in Andere Tijden Sport over enkele jaren aan je trekken zult komen.

 2. BartvanLith

  Laat Janneke Schopman maar komen

 3. Sjang Fijen

  Afgaande van de reactie ik kreeg in september bij de andere topteams D1 lag het in het de lijn van de verwachting dit zou gaan gebeuren. Aldus geschiedde. Jammer, dat de besturen tot deze stap moesten beslissen, het is niet anders. Hopelijk komt er een coach die het hele team bij elkaar krijgt en houdt. Hopelijk blijft t Marieke voor DB behouden. Sterkte en succes bestuur. Groet van..................Sjang

 4. Hans De Baijens

  Jammer dat haar gedoodverfde opvolger al vast ligt in België

  1. ton-goderie

   Ik vrees voor DB dat na het (mogelijke ?) vertrek van Eric Verboom, ook Marieke Dijkstra richting de bond zal vertrekken.

 5. ton-goderie

  Het lijkt duidelijk dat de bond steke blind is (geweest) en achter de feiten heeft aangelopen. Maar ja: “Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald”. Het is te hopen dat de speelsters niet de ‘kinderen’ van de rekening worden.

 6. r-wortmann

  Moeilijk om hier commentaar op te geven, en al helemaal niet op een van de drie identiteiten. Wees voorzichtig mensen om zo maar wat te roepen. Het lijkt erop dat het evaluatie proces na het toernooi een goede zet is geweest. Jammer dat dit er niet eerder uitkomt zodat we dit soort zaken kunnen voorkomen. Vergeet echter niet dat dit top-sport is, er zijn niet veel zaken waarmee we dit kunnen vergelijken. Daarom wil ik liever niets zeggen over the spelersgroep, de bond of de bondscoach (en haar management team). Wel wil ik de bondscoach bedanken. Het is groots wat zij heeft bereikt met dit team. Het team heeft prima resultaten neergezet en nagenoeg altijd hun nivo kunnen aantikken. Hulde, en ik wens je heel veel success in je volgende baan. (Australie dames?). Daarnaast is het uiteraard noodzakelijk om de problemen die er zijn/waren op te lossen VOORDAT er een nieuwe bondscoach wordt aangesteld. Anders zal deze bij het begin van haar aanstelling de problemen voor haar kiezen krijgen. Persoonlijk vind ik het niet passen om gelijk naar andere mensen te kijken om Anan op te volgen (dat is taak van de bond). Laat dit eerst eens even rusten, voordat we namen roepen.

 7. piep-van-leeuwen

  Na zoveel mooie successen op deze manier naar de uitgang begeleid worden is uiterst wrang! Schandalig, los van de kritieken!

 8. albert-monpelliergmail-com

  Wat een triest verhaal is dit! Nergens zijn hier winnaars in, dan alleen verliezers. Wat een gemanipuleerd en gedraai weer. Stoelpoten zagerij! Geniepigheid en achterbaksheid tot op het bot. Wie moet je hier nog vertrouwen. Zelf in de luxe die je hebt een probleem zoeken en vinden. Hoe triest ben je dan? Allisson Anand is en blijft te alle tijden een legende een G.O.A.T en is niet meer in te halen wat betreft winning!🥇 🏅 🏆 The BEST for me! Maybe also the BEST for England 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 or Australia 🇦🇺

 9. piep-van-leeuwen

  Ik vind dat TD Jeroen Bijl en het bestuurslid Tophockey dames Renske van Geel ook debet zijn aan de problematiek bij de dames en hun taken moeten neerleggen, mede gefaald heet zoiets!

 10. RobDux

  Wat een reacties allemaal, ondanks dat niemand van de hoed en de rand weet. Het is jammer dat het zo heeft moeten lopen. Wat we wel weten is dat de top 4 verenigingen van de hoofdklasse aan de bel hebben getrokken. Er heeft dus zeker iets gespeeld. Het zou een goede zaak zijn als wat mensen van het bondsbestuur en een aantal medewerkers van de KNHB aan reflectie gaan doen. Er gaat namelijk erg veel mis.

 11. r-wortmann

  volkomen mee eens RobDux. Dit soort reacties zijn emotionele uitspattingen en kunnen alleenmaar verliezers opleveren. Hier worden gelijk al koppen (coach, KNHB) afgehakt. Ik denk dat heel weinig mensen weten wat er nu gebeurd is. Ook bij de betrokkenen zelf. Laat dit eerst eens bezinken, dan informatie in winnen, dan conclusies trekken. Ook de drie partijen moeten daarna de ruimte krijgen om hun visie te uiten en uitleggen wat er volgens hun gebeurd is. Dit heeft totaal geen zin om zo te reageren!

 12. duncanb

  Ongelooflijk! Zo'n abrupte exit heeft Alyson Annan natuurlijk niet verdiend, na alles wat ze de afgelopen jaren heeft bereikt. Ook in de omgang met de speelsters heb ik van buitenaf nooit waar kunnen nemen dat er in de relatie tussen coach en speelsters iets mis zou zijn. Ok, hooguit bij speelsters die in de loop van de tijd zijn afgevallen, maar meestal vond ik dat ook begrijpelijke en terechte keuzes. Veel van de speelsters werkten al met haar bij Amsterdam en/of Jong Oranje, kan me niet voorstellen dat er in na al die jaren ineens in de laatste periode sprake is geweest van een onmenselijk regime of onprettig teamklimaat. Zoals Piep-van-Leeuwen hierboven ook aangeeft zouden er dan ook op andere posities mensen plaats moeten maken. RobDux geeft aan dat de top 4 verenigingen van de hoofdklasse aan de bel hebben getrokken. Dat is voor mij niet te rijmen met het feit dat men bij Amsterdam destijds zeer tevreden was over Annan en haar daarna aanstelden als coach van de mannen. En bij Den Bosch gaat men er al jaren prat op dat de harde Bossche topsportcultuur van generatie op generatie wordt overgebracht. Dit o.a. onder de noemers "bitches van Den Bosch" of het "Bossche virus", waarin het heel normaal was en is dat de oudere, ervaren speelsters de jongere voorzien van scheldkanonnades als de situatie daarom vraagt. Eigenlijk blijft er dan maar 1 club over, want na het wegvallen van Laren is op dit moment er eerder sprake van een Top 3. Op dit moment is elke mogelijke titel in bezit van het Nederlands Elftal, een topprestatie! Dus Alyson Annan dank voor de fantastische zegereeks die je de afgelopen jaren hebt neergezet met je staf en het team. En heel veel succes bij je toekomstige klussen!

 13. olaf-dirkse

  Beste Allyson, Ik weet niet wat er is gebeurd, maar waarom zo’n harde consequentie? Was er nu echt geen andere uitkomst? Kan me dat bijna niet voorstellen…of lopen er dan zulke randdebielen bij de bond, dat jij geen andere uitweg zag…? Nu lijkt het mij, omdat ik niet weet wat er is gebeurd, dat jij sowieso geen perspectief meer zag en koos voor een uitweg met tromgeroffel… Een keiharde fan…

 14. rob-tettero

  Marc Lammers?!

 15. martijn-oostveen

  Kan mij niet een ander topland in de sport herinneren dat de meest succesvolle coach op straat zet omdat er wat gerommel in de selectie is. De management cultuur wint het van de prestaties. We zullen het zien, echter, gaat dit ten kosten van de resultaten dan mag de bond dit zich aanrekenen (nog dit jaar) en aftreden is dan de enige juiste beslissing. Punto pelota.


Wat vind jij? Praat mee...