Column Floris Geerts: ‘De Red Panthers kunnen echt wel hockeyen’

Ik daag u uit: noem drie speelsters van de Belgische Red Panthers. Bent u erin geslaagd? Nochtans is België het enige land dat het voorbije jaar Oranje binnen de 60 minuten kon verslaan. Inderdaad, het kleine België. Het ploegje dat pas veertiende op de wereldranglijst staat. Deze website schreef welgeteld drie zinnen over de Belgische dames in het artikel over die bewuste derby der Lage Landen. Voorts las ik vooral dat Oranje er op dit EK wel zou staan. Dat Louise Versavel scoorde, was een terloopse vermelding en door u al vergeten.

Enkele luidruchtige personages uit ‘Hoe heurt het eigenlijk?’ deden daar in Schiedam overigens heel smalend over het Belgische niveau. Ik hoef u niet te vertellen dat qua spelniveau en talentenvijver het Nederlandse dameshockey z’n gelijke niet kent. Na het afzwaaien van de generatie Paumen-Van As, trekken jullie een nieuw blik met speelsters open. Wij Belgen staan perplex dat die schijnbaar moeiteloos het niveau van de mondiale nummer één aankunnen. En toch zou ík van het huidige Oranje amper een vijftal speelsters selecteren voor de Belgisch ploeg. De overige speelsters zijn niet noemenswaardig veel beter dan de Red Panthers. Hoewel de Belgische dames onderling hun bewondering uitspreken over het technisch vernuft van hun Nederlandse tegenhangers, mag u straks niet verwachten dat ze met dichtgeknepen billen het Wagener Stadion betreden. Na het missen van Rio hebben de Belgische dames in de schaduw bijzonder hard gewerkt en enorme stappen voorwaarts gezet. Op de World League won België bijvoorbeeld verdiend van Nieuw-Zeeland. Daarvoor hadden mijn landgenotes geen shoot-outs nodig of de daarbij horende videoscheidsrechter. Vergis u niet, ik probeer u niet wijs te maken dat Nederland nu plots de Red Panthers moet vrezen. Hier in het zuiden vinden wij een Nederlandse overwinning vanavond ook vanzelfsprekend.

Michelle Struijk heeft gescoord voor België (c) World Sport Pics/Frank Uijlenbroek

‘Ik blijf overtuigd dat Alyson Annan een grote cirkel rond Alix Gerniers trekt’

Nederland is het aan z’n stand verplicht om uit te gaan van de eigen sterkte. Zeker tegen België, met voorsprong de jongste ploeg aanwezig op dit toernooi. Al blijf ik overtuigd dat Alyson Annan in haar teambespreking een grote cirkel rond Alix Gerniers zal trekken. “Die moeten wij uit de match houden, meiden.” De naam van Louise Versavel, die gisteren overigens al twee keer scoorde, zal ook wel eens vallen.

‘De Belgische dames hoeven vanavond helemaal niets, maar zullen zich tonen’

In tegenstelling tot wat er op de eretribune in Schiedam werd gezegd, kan België echt wel hockeyen. Toegegeven, nog niet zo goed als Oranje. Daardoor ligt de druk vanavond nog maar eens bij Nederland. Na het missen van de EK-goud in Boom en Londen moet Oranje deze keer winnen, mét goed hockey. De Belgische dames hoeven vanavond helemaal niets, maar zullen zich tonen. Daardoor leert u, tussen het Wilhelmus en het laatste claxongeluid in, vanzelf nog enkele Belgische speelsters kennen.

Floris Geerts is hockeycommentator voor de Belgische televisiezender Play Sports. Voor hockey.nl blikt hij in twee columns vooruit op de twee Derby’s der Lage Landen. Zondag om 20.00 uur spelen de Oranje Dames tegen de Belgian Red Panthers. Een dag later komen op hetzelfde tijdstip de Oranje Heren in actie tegen de Red Lions.

Floris Geerts. Foto: Koen Suyk.


Reacties op dit bericht zijn gesloten.