De Goede en Welten bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau

Eva de Goede en Lidewij Welten zijn dinsdag bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De overige speelsters van Oranje die in Tokio olympisch kampioen werden en bondscoach Alyson Annan zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Op Sportcampus Zuiderpark in Den Haag werden dinsdag alle Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Tokio gehuldigd. Demissionair premier Mark Rutte heette de sporters welkom, waarna staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gouden medaillewinnaars toesprak en de onderscheidingen overhandigde. Ook sprak chef de mission Pieter van den Hoogenband de sporters toe.

Geridderd

De Goede en Welten werden beiden bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau omdat ze met het goud in Tokio hun vierde olympische (3x goud, 1x zilver) medaille hebben bemachtigd. Hiermee zijn De Goede en Welten de meest succesvolle Nederlandse hockeyers. Het duo evenaarde het record van dressuuramazone Anky van Grunsven, die ook op drie verschillende Spelen goud veroverde.

Bondscoach Alyson Annan van de Oranje Dames tijdens het EK in Amstelveen. Foto: ANP/Willem Vernes

Annan werd net als de rest van de selectie benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Caia van Maasakker en Margot van Geffen ontvingen een bronzen beeld, genaamd Chapeau, omdat ze in 2012 na de olympische titel al tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau waren benoemd.

Op bezoek bij de koning

Na de huldiging op Sportcampus Zuiderpark vertrekken de medaillewinnaars naar Paleis Noordeinde, waar ze worden verwelkomd door het koninklijk paar. Dinsdagavond staat er nog een huldiging van alle Nederlandse olympische deelnemers op het programma in Scheveningen. Deze is niet bedoeld voor publiek.

De Oranje Dames en de staf na de medaille-uitreiking tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Foto: Koen Suyk


10 Reacties

 1. rvillarreal

  Congratulations. What a great honor to Coach, Team and Captain. Really proud that I was able to live to see this. Respect.

 2. annelotweusthuis

  Wat een prachtige onderscheidingen! Even een vraagje: waarom is Annan als enige van de coaches wel onderscheiden? Weet iemand dit? Ben gewoon benieuwd.

  1. urge

   Hi Annelot, een goede vraag, en ik heb daar misschien wel antwoord op, een koninklijke onderscheiding word aangevraagd door jouw omgeving, dat is de basis van een onderscheiding. Nu ligt dat bij atleten natuurlijk net anders, hoe dat exact zit weet ik niet, wel weet ik dat een olympische prestatie met als gevolg een medaille, een groot genoege grond geeft om een aanvraag in te willigen, ook vind onze koning sport een belangrijk onderwerp. Maar ik gok in deze dat Annan een onderscheiding heeft gekregen omdat deze ook is aangevraagd, en is deze aanvraag ingewilligd gezien het olympische resultaat. Het gaat er namelijk om dat je een prestatie van deze grote neer zet, dat je latere generaties inspireert tot het gaan sporten in jouw sport. Dat is de basis van deze onderscheidingen. Het groot uitgereikte lintje mag alleen op de dag van uitreiken, gedragen worden. Het miniatuur alleen op een nationaal feestelijke dag, en het dragersinsigne op een zelf gekozen dag. Echter alleen in combinatie met bijpassende kleding. En van het dragersinsigne mag je er maar 1 dragen, in geval van het bezit van verschillende onderscheidingen, je mag deze wel laten combineren, tot 1 insigne. Deze onderscheidingen vallen onder de Orde van Oranje Nassau, en zo heb je bijvoorbeeld ook de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook zijn er bijvoorbeeld reddende onderscheidingen. Het heeft dus ook een hele gebruiksaanwijzing zo'n onderscheiding. Het aanvragen van een lintje mag je alleen voor een ander doen overigens! Als je meer wilt weten, stel gerust vragen! ~R

  2. flyingdutch

   Een lintje voor Olympische sporters wordt niet, zoals hierboven gesteld, aangevraagd door je omgeving. Ik denk dat Annan is onderscheiden omdat het een teamsport is, de medaille een teamprestatie en Annan onderdeel van dat team is. Of omdat Annan de eerste hockeycoach ter wereld is die zowel goud als speelster als als coach heeft behaald.

  3. janneskmhcw

   Ik weet het niet zeker, maar ik denk dan alleen Annan is onderscheiden omdat zij de bondscoach is.

 3. katinkavanbriemen

  Ik denk omdat zij als eerste zowel als speelster en als coach goud heeft behaald op de Olympische spelen.

  1. MIck

   Als speelster van Australië daar hebben wij als Nederland toch niks mee te maken.

 4. valley-in-the-alps

  Waarom Alyson Annan als een van de coaches? Sportvrouw Annan is DE bondscoach. 🦁🥇 Ze heeft overal top gepresteerd en maakt het team beter, ook zo toen zij in NL kwam spelen. Als sport natie weet Australië haar te waarderen 🇦🇺 … Alyson Annan enters Sport Australia Hall of Fame - Oct. 2013


Wat vind jij? Praat mee...