Dirkse van den Heuvel: ‘Paar keer verkeerde keuze gemaakt’

Nederland verloor de EK-finale na shoot-outs van Engeland. Carlien Dirkse van den Heuvel kijkt terug op de bizarre ontknoping van de wedstrijd en het toernooi.

“Ja, dit is gewoon rot. We geven het gewoon weg. Volgens mij hebben we de wedstrijd prima staan spelen, we hebben het spel gemaakt, veel corners gehaald. Zij komen nauwelijks bij ons in de cirkel. Die keren dat ze daar komen, halen ze corners. En die gaan er in.”

Geloof bij de Engelsen

“De Engelsen bleven er ook in geloven na de 2-0. Maar ik had niet verwacht dat we het weg zouden geven. We speelden echt alsof we die 3-0 gingen maken, dat zeiden we ook tegen elkaar.”

Scheidsrechters

“Ik denk dat we heel ongelukkig waren met de scheidsrechters. We kregen een aantal kaarten waarbij ik mijn twijfels had. In de tweede helft stonden we een paar keer met 10 man. Als op dat moment die 2-1 valt, dan krijg je het moeilijk. Dat is een ongeschreven wet in finales en in de sport in het algemeen. Dan gaat het thuispubliek erachter staan, dan hebben wij wat te verliezen, en zij alles te winnen. Dat nekt ons.”

Leerschool

“Het is aan de andere kant ook een leerschool. We weten altijd dat wij het meeste balbezit zullen hebben. Dat we waarschijnlijk het spel zullen maken en de meeste kansen creëren. Maar je moet verdedigend gewoon scherp blijven. Dat is tot nu toe ieder toernooi zo geweest. Vandaag straft Engeland ons daar gewoon keihard op af.

We balen hier enorm van. Dat moet ook, daar ben je topsporter voor. Maar we zullen dit gebruiken als bagage waar we verder mee moeten.”

Strafcorners

“We hebben een paar keer de verkeerde keuze gemaakt. De corners van het tweede koppel vlogen er gewoon in. De Engelsen lopen één hoek dicht op een bepaalde variant die we eerder dit toernooi hebben gescoord. We deden of we die gingen spelen, maar pushte Caia hem gewoon zelf. Hij vloog er twee keer in. Misschien hadden we die er vaker in moeten gooien, maar ook dat is een gok.

Andersom geldt dat ook. Wij zien op beelden dat de Engelsen een bepaalde cornervariant doen. We hadden het idee dat we goed zaten met onze uitloop. We zaten er twee keer naast, zo zuur is het.”


Wat vind jij? Praat mee...