Ellen Hoog na late treffer: ‘We stonden te juichen als debielen’

Kitty van Male behoedde de Oranje Dames woensdag tegen China (1-0) voor puntverlies. Met nog 69 seconden op de klok tikte ze de bal bij de 2e paal in de goal. Een bevrijdende, maar ook een verdiende treffer. Ellen Hoog: ‘Doelpunten in de laatste minuut, dat zijn de mooiste.’

De Oranje Dames speelden een belabberde en saaie 1e helft. De Chinese verdediging nestelde zich voor het eigen doel en Nederland creëerde vrijwel geen enkele kans. ‘De 1e helft was veel te zwak. Hoe zal ik het noemen, een beetje sloom’, vindt Hoog. ‘China is een lastige tegenstander. Ze staan met z’n allen te verdedigen en daar kom je moeilijk doorheen. Gelukkig zijn we geduldig gebleven.’

RIO DE JANEIRO (Brazilië) - Kitty van Male, die het doelpunt voor haar rekening nam. na de poulewedstrijd hockey dames Nederland-China (1-0) , tijdens de Olympische Spelen. COPYRIGHT KOEN SUYK

(foto: KNHB/Koen Suyk)

‘We hoeven elkaar alleen maar aan te kijken…’

Matchwinner Kitty van Male zegt dat ze geen moment heeft getwijfeld of het doelpunt zou vallen. ‘Ik had het er net met Paumen over. Ik heb nooit het gevoel gehad dat we zouden gelijkspelen. Het is heel fijn dat je elkaar alleen maar hoeft aan te kijken en dat je weet: we gaan het doen. Zo zie je hoeveel vertrouwen we in elkaar hebben.’

Het doelpunt kwam voort uit een vrije slag rond de cirkel. Carlien Dirkse van den Heuvel liep enkele meters met de bal en gaf ‘m voor, waarna ie aan alle kanten werd aangeraakt. ‘De bal viel precies voor m’n voeten. Ik kon ‘m bij de 2e paal voor open goal intikken’, lacht Van Male. De Chinezen schakelden de videoscheidsrechter nog in om te controleren of Dirkse van den Heuvel wel echt 5 meter met de bal had gelopen, maar dat was zo.

Dikverdiende overwinning

Al met al een dikverdiende overwinning, vindt Ellen Hoog. ‘Alleen moesten we die goal nog wel even maken. Als je naar een paar maanden geleden kijkt, dan hebben we grote stappen gemaakt. Toen maakten we ‘m niet en nu maken we ‘m wel. Daar zijn we heel blij mee. We hebben staan juichen als een stel debielen.’