Emotionele Eva de Goede: ‘Bizar dat we dit hebben gedaan’

Eva de Goede kon het na afloop van de olympische finale nog niet helemaal bevatten. De aanvoerster van de Oranje Dames pakte haar derde gouden medaille na de 3-1 winst op de Argentijnen in het Oi Hockey Stadium in Tokio.

‘Ik geloof het nog steeds niet’, zei een geëmotioneerde De Goede voor de camera van NOS Studio Sport. ‘Het is zo bizar dat we dit hebben gedaan. Dit is zo mooi en ik zo trots op al die meiden. Echt superknap.’

Alle titels

Met het winnen van de olympische titel hebben de Oranje Dames alle titels in bezit: de wereldtitel, de Europese titel en de winst in de toernooien als de Pro League, Champions Trophy en de Hockey World League.

‘Elk toernooi winnen is niet makkelijk’, gaat De Goede verder. ‘Het is het allermoeilijkste om de nummer een te blijven en dat krijgen we gewoon voor elkaar. Dit is echt enorm bijzonder. De druk was hoog. Vanuit onszelf, vanuit iedereen. Wij weten dat teams ons allemaal willen verslaan, maar wij blijven het als team goed doen. Het valt niet uit elkaar. De chemie is goed.’

Strafcorners

De finale werd beslist door strafcorners. Het was een onderdeel dat tijdens het toernooi niet soepel verliep, maar op het moment dat het moest liep de corner gesmeerd. Caia van Maasakker maakte twee van de drie treffers. Daarmee gaf ze zichzelf een prachtig afscheid als tophockeyster.

Caia van Maasakker schreeuwt het uit na haar doelpunt in de olympische finale tegen Argentinië (3-1) in Tokio. Foto: Koen Suyk

‘Eindigen met olympisch goud. Ja, mooier kan je niet bedenken’, gaf Van Maasakker toe. ‘De blijdschap is zo onwijs groot. Ik kan het bijna niet onder woorden brengen. We hebben olympisch goud. We hebben hem!’

Teamgeest

Ook bij bondscoach Alyson Annan bracht de olympische titel emoties teweeg. Ze prees vooral het team. ‘Het afgelopen anderhalf jaar is erg zwaar geweest, in de programmering, in echt alles wat wij hebben moeten ervaren. Gelukkig hebben wij waanzinnige speelsters en een waanzinnig team. Het is gewoon zo’n mooie groep om mee samen te werken. Daar ben ik gewoon enorm trots op. Dat is wat nu overheerst. Wij zijn gewoon echt een team.

Voor Annan was het haar derde olympische titel. Als speelster van Australië pakte ze in 1996 en 2000 het allerhoogste hockeygoud. ‘Allebei is even mooi. Als speelster sta je op het veld en heb je invloed op wat er gebeurt. Als coach kan je alleen maar sturen en begeleiden en het beste uit de speelsters proberen te halen, als speelster en als mens. Ik moet zeggen als coach is het wel heel erg mooi om dit mee te maken met deze groep dames. Bij mij overheerst trots.’

De Oranje Dames met hun gouden medaille na winst in de olympische finale in Tokio op Argentinië (3-1). Foto: Koen Suyk


14 Reacties

 1. Nvanas012

  The greatest 🐐🥇

 2. gijssegers

  Eva de Goede, je mag het misschien niet zeggen, maar voor mij speelster van het toernooi! Zo balvast, steeds de gaten vullend in de verdediging en op het middenveld. Prima passing! .........Zeer, zeer sterk! Eva nog maar 3 jaar tot Parijs 2024.............?

 3. stekel

  Van ongekende klasse als speelster en aanvoerder. Beste vh toernooi

 4. lynnBosman

  Wat een speelster! In april nog de pols gebroken en al zo geweldig terugkomen op het EK. Wat een geluk dat wij nog een WK van haar mogen genieten. Is al speelster/keepster/talent van het toernooi bekend?

 5. rvillarreal

  Congratulations.

 6. barteenkhoorn

  Wat een topper is dit! Ondanks blessureleed toch er maar weer staan elke keer! Misschien wil ze wel door tot in Parijs voor een ultiem kunstje

 7. RobV

  @lynnBosman Ik denk dat Matla een goede keuze zou zijn.

 8. lynnBosman

  @RobV: wat was zij belangrijk voor Oranje, de koelbloedigheid. Ook De Goede en De Waard zouden het van mij mogen zijn. Ook goed om te zien dat Nunnink en Phenninxck weer hun oude niveau haalden. Toch vermoeidheid of misschien wel stress omdat de selectie nog niet bekend was.

 9. RobV

  @lynnBosman Ja, dit was echt een beter Oranje dan op het afgelopen EK. Toch wel belangrijk dat ze dat toernooi nog hebben gehad voor de OS. Ze wisten hoe ze ervoor stonden en waaraan nog gewerkt moest worden. Hadden ze het niveau van het EK gehad, dan was het een moeilijker verhaal geworden. Maar toen misten ze natuurlijk Lidewij en Xan, die hebben echt boven verwachting gepresteerd op de OS.

 10. JM Mulder

  De dames die terug zijn gekozen van een blessure verdienen alle lof.. het vertrouwen dat ze kregen werd uitbetaald.. ze speelden met overtuiging en inzet hockey van hoge kwaliteit! Maar ook de anderen waren sterk, en samen hebben ze (wederom) een sterke teamprestatie geleverd. Van harte gefeliciteerd met een welverdiende gouden medaille!

 11. Linksbuiten

  Leuk ook dat de reserves (en Ireen vd Assem) mee mogen delen in de feestvreugde. Op sommige post-match vreugdefoto's zag ik een shirtje van Ireen opgehouden worden. Kenmerkend voor de groep, lijkt me.

 12. aussiepie

  Of course the ladies deserve all the glamour and congratulations however who has made them to be a team i do not read in any of the messages.I think the greatest coach Holland has had, Alyson Annan done this and Annan deserves a royal medal.

 13. RobV

  @aussiepie It’s not like Alyson Annan would have won gold with the Hockeyroos. The team and the coach are a perfect match. After the Rio Olympics, finishing second yet again would have been painful for the team. After all, they are the best women’s team in the world for more than 10 years now. Alyson has proved to be an amazing coach for the team and she certainly deserves much credit for using the abundance of talent in the way that she did.

 14. rvillarreal

  🥇🧡🇱🇺🏑


Wat vind jij? Praat mee...