Eva de Goede: ‘Dit was een wake-up call’

Na een nachtje slapen vindt Eva de Goede het nog steeds moeilijk om te zeggen wat er nu precies mis ging in de openingswedstrijd tegen België (1-1). ‘Die vraag is me na de wedstrijd ook gesteld. Het antwoord weet ik eerlijk gezegd nog steeds niet’, zegt de aanvoerder van Oranje.

Van de eerste scheurtjes in de superioriteit van het Nederlands elftal wil de 30-jarige middenvelder niets weten. Ook niet wanneer ze geconfronteerd wordt met het niet altijd overtuigende spel dat Oranje in een aantal wedstrijden in de Pro League liet zien. Nederland is de te kloppen ploeg en de tegenstanders werken natuurlijk hard, benadrukt De Goede, maar dat een aantal landen een manier heeft gevonden om het Nederland lastig te maken, gelooft ze niet.

Een bezorgde blik op het gezicht van bondscoach Alyson Annan. Foto: Willem Vernes

Niks ten nadele van België natuurlijk, maar ik vind vooral dat wij een aantal dingen niet goed hebben uitgevoerd. Eva de Goede

‘Ik heb eerder het idee dat we naar onszelf moeten kijken. Dat wij zelf bepaalde dingen niet goed doen, waardoor het lijkt alsof andere landen dichterbij komen’, zegt De Goede. ‘Niks ten nadele van België natuurlijk, maar ik vind vooral dat wij een aantal dingen niet goed hebben uitgevoerd. Ik denk niet dat België had verwacht dat ze tegen ons gelijk zouden speelden. Dat zag je na de wedstrijd ook. Toen vierden ze het gelijkspel een beetje als een overwinning.’

Vooral het goede spel van het eerste kwart is hetgeen dat De Goede benadrukt. Prachtig was het doelpunt van Frédérique Matla, gemaakt na flitsend combinatiespel over zes schijven, zoals alleen Nederland dat kan. In die fase vond Oranje elkaar heel makkelijk, aldus de speelster van Amsterdam. Dat was volgens haar het bewijs dat Nederland in vorm nog steeds ver voor ligt op België.

Eva de Goede aan de bal tegen België. Foto: Willem Vernes

‘Geen man overboord’

Maar dat ze in het tweede kwart de grip al een beetje begonnen te verliezen, om vervolgens na rust een te laag niveau te halen, heeft De Goede ook geconstateerd. ‘Onze tweede helft was het tegenovergestelde van onze eerste helft. We speelden opeens veel trager, onze passing werd slordiger en we gingen te veel met de bal lopen. Het lukte allemaal gewoon niet meer. Normaal gesproken brengen we in het vierde kwart altijd iets extra’s wanneer we nog moeten scoren, maar op de een of andere manier deden we dat nu niet. Dat is gek, maar daar leren we van.’

Het puntverlies dramatiseren is het laatste dat De Goede doet. Maandagavond tegen Spanje staat Oranje er gewoon weer, verwacht ze. ‘Dit was nog maar onze eerste wedstrijd van het toernooi. Er is geen man overboord. We kijken kritisch naar onszelf, maar we blijven positief. Ik zie het vooral als een wake-up call.’


6 Reacties

 1. Runa Honig

  Gek dat De Goede zogenaamd niet weet wat er fout is gegaan. Volgens mij teveel mediatraining gehad. Enfin, we weten waaraan het schort: de dames kunnen alleen maar hun eigen spel spelen en als dat wordt ontregeld of ze komen onder druk, hebben ze geen concept dat past bij de situatie van dat moment. Ze kunnen niet schakelen. Ook is er geen leider die de boel op sleeptouw neemt en een moeilijke pot kan ombuigen. Tegen de zwakke broeders kan dit probleem onder de pet blijven en daarmee worden dit soort slechte wedstrijden later weer goed gepraat, want er komt altijd wel weer een pot met een nulletje of 5. Dat gaat dit toernooi ook gebeuren en vervolgens veranderd er weer niets. Alleen zo ga je volgend jaar weer geen goud winnen, maar ga je er genadeloos af tegen Australië of Argentinië. Of zelfs misschien tegen Japan of Duitsland.

  1. circlestorm69

   Normaal is Eva zelf die leid(st)er die de boel op sleeptouw neemt. Gisteren alleen even niet. Nederland moet gewoon gas (blijven) geven, dan komt het vast wel weer goed. We zijn de laatste twee jaar gewend dat ze ongeveer alles winnen. Iedereen is super negatief en dit was niet eens een verloren wedstrijd. Ik noem gisteren gewoon een off day. Zondag gaan we zien hoe ze er nu voor staan en wat er nog voor Tokyo moet gebeuren.

  2. robboomsma

   Toch best makkelijk om steeds hetzelfde te zeggen... Het feit dat dit al een punt is, zegt meer over wat het team al jaren laat zien. Dan het inzicht van de meesten hier... Er is ook wel een bekende uitspraak: "You dont have to win all, to win a championship..." Alleen maar winnen word je niet beter van heh!

 2. TonGloppert

  1 gelijkspelletje en ze kunnen er niks van. Wat een onzin. Genoeg voorbeelden beschikbaar van uiteindelijke winnaars met een mindere openingswedstrijd.

  1. lexi-b

   Eens, het zijn mensen geen robots. Je leert als mens altijd veel meer van dingen die niet zo goed gaan. België heeft progressie geboekt in hun spel waardoor ze konden profiteren van een zwakkere 2e helft van NED - hun verdienste. Aan de Oranje dames nu de taak om zich sportief te revancheren in de rest van het toernooi. Zoals Annan ook aangaf is NED er op gebrand het EK te winnen, misschien niet op een mooie manier maar dat boeit niet. Alleen het resultaat telt.

 3. marcvanderbilt

  Het gaat allemaal net een klein beetje minder da afgelopen 2 jaar. Onvermijdelijk. Voor dit toernooi wordt het spannend tegen Duitsland.


Wat vind jij? Praat mee...