Eva de Goede: ‘Het voelt nog alsof het oefenwedstrijden zijn’

De laatste interland die het Nederlands elftal speelde (1-3 winst), was tegen Argentinië in Buenos Aires op 16 februari 2020. Sindsdien lag de Pro League voor Oranje stil. Dinsdag wacht in het lege Wagener Stadion de hervatting met het begin van het tweeluik met Groot-Brittannië. 255 dagen na de interland in Buenos Aires.

Dat de krachtmeting met olympisch kampioen Groot-Brittannië onderdeel is van een competitie waarin Nederland tweede staat, met twee punten minder dan koploper Argentinië, dat drie wedstrijden meer heeft gespeeld, is iets dat aanvoerder Eva de Goede (31) eigenlijk helemaal niet zo voelt.

‘Het voelt eerder alsof het oefenwedstrijden zijn.’

Dat zijn de twee duels met Groot-Brittannië (dinsdag 27 en donderdag 29 oktober) en ook de ontmoeting met België (4 november) niet, weet De Goede wel. Zo benadert Oranje de duels ook zeker niet, verzekert ze. Maar het zegt wel iets over hoelang het geleden is dat Oranje een interland heeft gespeeld en hoe de huidige situatie in de wereld momenteel is.

‘Het is heel gek. Ik heb niet het gevoel dat we volgende week internationale wedstrijden gaan spelen. Helemaal niet zelfs. We zaten vorige week nog middenin de Hoofdklasse, toen we daar abrupt uit werden gezogen. De laatste keer dat we bij Oranje met elkaar hebben samengespeeld, is maanden geleden. Het gevoel komt vast wel bij me terug. Zeker als we zondag met z’n allen de bubbel in gaan. Maar momenteel heb ik het nog niet’, zegt de aanvoerder van Oranje.

Aanvoerder Eva de Goede. Foto: Willem Vernes

Met Oranje hebben we geluk dat wij nog wel kunnen spelen. Wat dat betreft moeten wij misschien ook niet zo geraakt zijn door de hele topsport en amateursport-discussie.

Dat vorige week dinsdag tijdens de persconferentie van Mark Rutte zou blijken dat de Hoofdklasse werd stilgelegd, had de speelster van Amsterdam niet verwacht. Al helemaal niet voor vier weken. ‘Enigszins begrijpen kan ik het nog wel, dat we geen Hoofdklasse spelen. Er moet ergens een streep worden getrokken. Maar ze hadden het anders moeten verwoorden’, vindt De Goede.

‘Zeg gewoon waar het op staat. Dat het betaald voetbal moet doorgaan omdat er een commerciële en financiële druk achter zit. Dat kan ik nog begrijpen. Maar maak geen onderscheid tussen topsport en amateursport. Dat ligt gevoelig, dat hebben we gezien. Met Oranje hebben we geluk dat wij nog wel kunnen spelen. Dat wij wel onder topsport vallen. Wat dat betreft moeten wij misschien ook niet zo geraakt zijn door de hele topsport en amateursport-discussie. Maar voor de rest van de Hoofdklasse is het natuurlijk wel heel vervelend.’

‘We zijn blij dat we nog mogen spelen’

Aan de nieuwe situatie passen de internationals van Oranje zich gelukkig snel aan, zegt De Goede. Spelen zonder publiek zijn ze gewend van de twee laatste competitierondes. De bubbel ingaan vindt ze vergelijkbaar met ‘intern zijn’ in een land als China, waarin Nederland de afgelopen twee jaar Pro League speelde.

Excuses zijn er volgens haar niet voor de wedstrijden tegen Groot-Brittannië. Zelf zegt ze geen last meer te hebben van haar kuitblessure, waarmee ze maandenlang kampte. ‘Ik heb het idee dat we er goed voor staan. Veel speelsters zijn fit. Het niveau op de training is hoog. We zijn blij dat we nog mogen spelen. Nu moeten we laten zien.’


2 Reacties

  1. haags-hopje

    Zijn natuurlijk ook gewoon oefenwedstrijden. Niemand zat op de Pro League te wachten en in deze tijden al helemaal niet. Fingers crossed dat de Dames in Tokio voor goud kunnen gaan!

  2. RobV

    @haags-hopje Ik zit er wel op te wachten, eerlijk gezegd, en ik heb de Pro League altijd al een prima initiatief gevonden. Ik ben blij dat het (vooralsnog) door kan gaan. Elke internationale wedstrijd is meegenomen richting Tokio.


Wat vind jij? Praat mee...