Wéér hoofdrol voor Albers: ‘Wat gebeurt er allemaal met me?’

Met twee goals in de olympische halve finale tegen regerend kampioen Groot-Brittannië (5-1) vestigde Felice Albers (21) opnieuw de schijnwerpers op zich. Scoren gaat haar de laatste weken steeds beter af. Als aanvaller lijkt ze haar roeping te hebben gevonden.

Naar buiten toe zegt Albers deze Olympische Spelen vaak dat ze zichzelf zo min mogelijk druk oplegt. Maar na haar vier doelpunten in de poulefase begon het bij de 21-jarige speelster ergens toch te knagen dat ze al drie wedstrijden droog stond. Aan bondscoach Alyson Annan liet ze weten dat ze daarvan baalde.

Dinsdagavond, de avond voor de halve finale tegen Groot-Brittannië, bekeken Albers en Annan gezamenlijk enkele videobeelden van deze Olympische Spelen terug. Minutieus analyseerden de twee hoe Albers zichzelf makkelijker in scoringspositie kon brengen. Annan adviseerde haar om, wanneer ze gedekt wordt, vaker de ene kant op te bewegen en vervolgens aan de andere kant vrij te komen. ‘Een in-uitje’, noemt Albers het.

Felice Albers juicht nadat ze op aangeven van Laurien Leurink de 1-0 heeft gemaakt. Foto: Koen Suyk

De 1-0 en de 4-0 kwamen van de stick van Albers

Tegen Groot-Brittannië gaf Lidewij Welten na 38 minuten hockeyen vanaf de linkerflank een voorzet, toen Albers precies deed wat Annan bedoelde. Ze liep aan de ene kant weg bij de Britse verdediger en kwam aan de andere kant vrij. Met een heerlijke tip-in maakte ze vervolgens de 4-0, haar tweede doelpunt van de wedstrijd. In de 19de minuut had ze Nederland al op 1-0 gezet met een schot door de benen van keepster Maddie Hinch.

‘Ruimte maken voor mezelf is iets waarin ik mezelf wil verbeteren. Daarom is het goed dat Alyson en ik vaak de beelden bestuderen. Dit is internationaal hockey. Er wordt sterk verdedigd’, zegt Albers.

Bij haar club Amsterdam hockeyt ze niet in de spits, maar op het middenveld. Sinds haar debuut in Oranje op 9 juni 2019 (Pro League-wedstrijd Nederland-België 2-0) ziet Annan al een aanvaller in haar. Vooral op het EK was te zien hoe doelgericht Albers is. Dat toernooi maakte ze drie doelpunten.

Bij het uitstappen van de bus zwaait Albers naar de Japanse vrijwilligers. Foto: Koen Suyk

Toen ik twee jaar geleden bij Oranje kwam en Alyson tegen me zei ik dat ik goed in de spits zou passen, dacht ik: dat moet ik nog zien, haha!

Zes goals maakte Albers deze Olympische Spelen al. Op de topscorerslijst staat ze tweede, drie goals achter fenomeen Frédérique Matla. De 4-0 tegen Groot-Brittannië was het dertiende doelpunt van Albers in zeventien interlands.

‘Toen ik twee jaar geleden bij Oranje kwam en Alyson tegen me zei ik dat ik goed in de spits zou passen, dacht ik: dat moet ik nog zien, haha! Maar het gaat fantastisch. Af en toe kijk ik mezelf in de spiegel aan en zeg ik: wat gebeurt er allemaal met me? Ik heb tegen mezelf gezegd dat ik vooral moet genieten. Niet elk meisje maakt dit mee. Die houding betaalt zich nu uit.’

Dan luidt de vraag of ze misschien niet aan haar clubcoach Robert Tigges moet vragen of hij haar volgend seizoen bij Amsterdam ook in de aanval opstelt. Albers moet erom lachen. Met een knipoog zegt ze: ‘Ik bel hem na het toernooi wel of hij mijn statistieken heeft gezien.’


2 Reacties

  1. ronald

    Geweldige toevoeging aan het team. Hopelijk blijft het in het koppie goed de komende jaren zodra de druk wat hoger wordt, maar het ziet ernaar uit dat dat wel goed moet komen bij deze nuchtere dame. Go Felice!

  2. nr11

    Just love it ‘when a plan comes together’!


Wat vind jij? Praat mee...