Frédérique Matla kent droomstart in Oranje

Drie keer scoorde de twintigjarige Frédérique Matla in haar eerste vier interlands. Een droomstart voor de speelster die door bondscoach Alyson Annan in de spits wordt opgesteld. In het relatief makkelijk gewonnen duel tegen Schotland (4-0) brak Matla het ijs door na vijf minuten de openingstreffer tegen de touwen te schieten.

De eerste de beste kans van de Oranje Dames was er eigenlijk één voor een echte spits. Ietwat links van het doel en met haar rug naar de Schotse keepster, kreeg Matla – een van origine hangende spits of aanvallende middenvelder – de bal in de cirkel aangespeeld. Ze had de bal kunnen afleggen, maar koos voor de actie.

Handig draaide ze naar buiten, weg van haar tegenstander die in haar nek hijgde. Dáár lag de ruimte, richting de achterlijn. ‘Vervolgens hield ik me even in, omdat ik dacht: wat dóé ik hier eigenlijk? Eerst twijfelde ik of ik wel moest schieten, maar ik deed het gewoon.’ En dat deed ze niet onverdienstelijk. Haar backhandschot ging door de benen van de Schotse keepster. Een prima goal.

Frédérique Matla neemt na haar doelpunt de felicitaties van Charlotte Vega in ontvangst. Foto: KNHB/Koen Suyk

 

‘Dit had ik niet verwacht. Ik ben er zelf ook een beetje verbaasd over.’

Het was Matla’s derde doelpunt in haar vierde interland, nadat ze eerder in beide Rabo Super Serie-duels tegen Australië één keer had gescoord. Inmiddels kan de conclusie wel worden getrokken dat ze haar uitstekende vorm bij Den Bosch van afgelopen seizoen heeft meegenomen naar Oranje.

Na afloop van het duel moest Matla er in de mixed zone zelf om lachen. ‘Dit had ik niet verwacht. Ik ben er zelf ook een beetje verbaasd over. Ik ben helemaal niet gewend om veel goals te maken’, aldus de bescheiden Matla. Tijdens het WK onder 21 in Chili afgelopen winter scoorde ze maar liefst twaalf keer, maar daar zaten wel een hoop strafcornergoals bij. Nu Annan haar vaak in de spits opstelt, weet Matla ook in lopende aanvallen de weg naar het doel opeens blindelings te vinden. In haar eerste vier wedstrijden met het grote Oranje heeft ze nu net zo vaak gescoord als het afgelopen seizoen in de Hoofdklasse, waarin haar drie treffers bij Den Bosch ook allemaal velddoelpunten waren, net als nu bij het Nederlands elftal.

‘Ze is verschrikkelijk handig en technisch’

Aanvoerder Marloes Keetels, teamgenoot van Matla bij Den Bosch, is lyrisch over de kwaliteiten van de speelster die door de speaker werd omgeroepen als Frédérique ‘Malta’. ‘Ze is verschrikkelijk handig en technisch en bovendien heeft ze een goed schot. Als je haar als verdediger in een één-op-één-duel iets te veel ruimte geeft, zou ik niet graag in je schoenen willen staan. De laatste weken van het seizoen kwam ‘Mattie’ bij Den Bosch ook al voorin te spelen. Dat deed ze erg goed. Ik gunde het haar dat ze in Oranje lekker van start zou gaan. Van een jonkie verwacht ik niet dat ze meteen drie keer scoort. Maar mooi is het wel.’

De Oranje Dames speelden woensdagavond zeker niet groots tegen Schotland – de nummer zeventien van de wereldranglijst – maar kwamen ook nauwelijks in de problemen. Ze hadden zichzelf ten doel gesteld om ieder kwart te scoren. Alleen in het tweede kwart lukte dat niet, maar toen stond het al 2-0. Prachtig was het passje van Carlien Dirkse van den Heuvel, die na een onderschepping samen met Laurien Leurink op het Schotse doel afstormde. Bijna achteloos schoof de vice-aanvoerder de bal naar rechts, waarna de vrij staande Leurink de bal met een doffe knal binnenschoot.

Eén goal uit acht strafcorners

Het grootste punt van verbetering was de strafcorner. Tot drie keer toe kon er niet worden gepusht, omdat de bal slecht werd gestopt. Uit acht strafcorners scoorde Nederlands slechts één keer, een soort variant, die niet eens zo was bedoeld. Op aangeven van Kitty van Male stopte Xan de Waard de bal, maar wel te ver naar buiten gedreven, waardoor het haar niet meer lukte om de bal op Caia van Maasakker af te leggen, die klaarstond om te pushen. Na een individuele actie speelde De Waard alsnog Van Maasakker aan, die de bal in één keer doorspeelde naar de op links vrijstaande Lauren Stam. Zij schoot raak.

In het laatste kwart, na een goede individuele actie van Carlien Dirkse van den Heuvel op links over de achterlijn, bepaalde Kitty van Male met een tip-in de eindstand op 4-0.

Het zat Caia van Maasakker niet mee. Tot drie keer toe werd de bal bij een strafcorner niet goed gestopt, waardoor ze niet kon pushen. Foto: KNHB/Koen Suyk

 

Matla: ‘Deze overwinning is voor ons een mooie start. We hadden vaker moeten scoren, maar we hebben wel het veldspel gespeeld dat we willen spelen. Aanvallend hockey. Iemand zien en hem gelijk aanspelen. Dat soort principes. Daar zijn we erg tevreden over.’

Nederland – Schotland 4-0 (2-0)
‘5 Frédérique Matla 1-0
’14 Laurien Leurink 2-0
’33 Lauren Stam 3-0 (sc)
’50 Kitty van Male 4-0


Wat vind jij? Praat mee...