Geblesseerde Welten mist EK en hoopt op olympisch wonder

De vrees van international Lidewij Welten (30) voor een ernstige blessure is waarheid geworden. Onderzoeken hebben deze week uitgewezen dat de aanvaller van Den Bosch zaterdag in de finale om het landskampioenschap een pees van haar linkerhamstring heeft gescheurd. Er kan daardoor sowieso een streep door het EK, van 4 t/m 13 juni in Amsterdam. Voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio hoop Welten op een wonder. 

Een verbeten glimlach, strijdend tegen de tranen. Zo staat Welten op de kampioensfoto’s van Den Bosch. De spits verliet zaterdag direct na de uitreiking van de beker het complex en vertrok naar het ziekenhuis. Terwijl haar teamgenoten feestvierden in het clubhuis, liet ze zelf direct een MRI maken. Ter bevestiging van haar gevoel: het was foute boel. 

Welten is kapotgeslagen. Ze miste in haar gigantische carrière – waarin onder meer vier Europese titels en twee olympische titels en wereldtitels – nog nooit een groot toernooi. ‘Ik ben een vechter. Dat houdt me op de been. Ik leef in een rollercoaster. Ik ga continu op en neer in emotie. Ik focus me op de Spelen. Ik moet het redden en ik ga het redden ook’, klinkt ze volhardend, vechtend tegen de tranen.

Het EK is bijzaak geworden. Dat ik dat toernooi mis, doet me geen pijn. Lidewij Welten

‘Het EK is bijzaak’

Drie minuten voor het einde van de tweede playoff-finale tegen Amsterdam ging het zaterdag helemaal mis voor Welten. Ze kreeg op snelheid een tik van achteren, waardoor ze weggleed. De spits heeft de beelden van haar blessure met een schuin oog terug durven kijken. ‘De vreugde van het kampioenschap was snel weg, het kon me even gestolen worden. Toen het gebeurde, wist ik het meteen. Het is klaar. Dat dacht ik’, blikt een geëmotioneerde Welten terug.

Ze had het bij het rechte eind. Maandag bleek dat een van haar pezen bovenin haar linkerhamstring, is afgescheurd. Een vergelijkbare blessure als in 2018, toen de 217-voudig international kampte met haar rechterbeen. Toen stond er voor haar herstel vier tot zes maanden. 

Lidewij Welten strompelde direct na haar blessure de dug-out in. Foto: Willem Vernes

 

Over het aantal weken of maanden wil Welten het nu niet hebben. Wat wel zeker is, is dat er een streep kan door het EK, dat over twee weken gaat beginnen. ‘Het EK is bijzaak geworden. Dat ik dat toernooi mis, doet me geen pijn. Er is voor mij maar een ding dat ertoe doet, en dat zijn de Spelen.’ 

Die staan gepland vanaf 23 juli, terwijl het hockeytoernooi een dag later begint. Ruim negen weken dus nog voor Welten om te revalideren. ‘Ik heb er vertrouwen in. Ik zorgde in 2018 voor een medisch wonder door veel sneller dan verwacht volledig hersteld te zijn. Ik ben vastberaden de medische wereld nog een keer op z’n kop te zetten.’ 

Ik heb er vertrouwen in. Ik heb alleen een klein wondertje nodig. Lidewij Welten

Enige stukje hoop

Daar put Welten ook haar (enige) hoop uit. Het lukte haar toen immers sneller dan verwacht, dus moet dat nu ook gebeuren. ‘Ik heb de afgelopen twee jaar geen training gemist. Ik was topfit. Dit is pure pech. Het verleden biedt geen garanties voor de toekomst, maar dat is wel mijn enige stukje hoop. Ik volg de blauwprint van de vorige keer. Mijn eerste twee weken zijn cruciaal. Die zullen me uitsluitsel geven of ik het wel of niet ga halen.’

Zo is Welten nu tweemaal daags bezig met het optrainen van haar blessure. Traint ze onder begeleiding bij een bekende fysiopraktijk in Almere en laat ze ook wekelijks een MRI maken in het AMC. Ze wordt van dichtbij gemonitord, waardoor ze per dag een specifiek schema krijgt. ‘Ik heb er vertrouwen in. Ik heb eerder laten zien dat ik het kan. Dat betekent dat ik het kan en dat weet ik. Ik heb alleen een klein wonder nodig.’ 

Foto: Willem Vernes


16 Reacties

 1. eugeappel

  Toi, toi, toi Lidewij🙏 We duimen met z’n allen voor je🤞🤞 Je kunt het💪💪🧡🖤💛

 2. Badwaiter

  Begrijpelijk dat ze er zo in zit. OS deelname is ook niet niks. Succes Lidewij 💪

 3. adrievandeparel

  Nog 9 weken tot de eerste wedstrijd tegen India in Tokio. Laten we inderdaad hopen op een wonder. Van mij mag Lidewij met 1 been nog mee, als ze in topvorm is , dan is ze de allerbeste. Belangrijk voor de goals, de assists en overige akties (Frederique scoorde de 0-1 in Amsterdam door een hele goede loopaktie van Lidewij). In de vorige Ek finale in Antwerpen scoorde ze nog en het EK daarvoor EK'17 in Amstelveen was ze nog de beste van het toernooi met 2 supermooie akties , 1 iedereen passeren over links en goal, en 1 iedereen passeren over rechts en goal, 2 goals tegen Spanje. Er is in ieder geval een volgende Olympische Finale haalbaar in Parijs '24 (dan 34 jaar) en mocht Lidewij dan nog doorgaan met hockeyen (van mij mag het , maar al te graag) dan kan Los Angeles '28 ook gehaald worden. Eerst hopen dat Tokio gehaald wordt. SUCCES !

  1. jarly-brown

   En dan Wortel per bij de mannen ook, toch? Die heeft al laten zien weer fit en in vorm te zijn.

 4. hockeyliefhebber12

  Heel erg balen voor Welten, hopelijk is er nog een wonder dat ze de OS haalt. En topsport, blessures en overtredingen zijn inherent aan elkaar verbonden, dat is het “risico van het vak”, deze overtreding had geen enkele intentie om iemand zwaar te blesseren, maar maakt het niet minder triest voor Welten.

  1. Nvanas012

   Precies.

 5. RobV

  Hopelijk haalt ze het nog. Dan nog zijn het best wel veel wedstrijden achter elkaar in korte tijd, al hoeft ze misschien niet alles te spelen. Maar voor een coach zijn dit lastige dilemma’s.

 6. lynnBosman

  Ik denk dan altijd maar aan Arjen Robben vlak voor het WK 2010. Ik hoop met je mee Lidewij. Heel veel sterkte met je herstel.

  1. hansasscheman

   Van basten 1988

 7. RoelVictoria

  Jammer genoeg is Dick van Toorn niet meer onder ons. Sterkte.

 8. popov0702

  Ze hoeft er pas bij te zijn vanaf de kwartfinale dus nog iets meer als 9 weken

 9. adrievandeparel

  Het is voor Nederland te hopen dat Lidewij het gaat redden. Op haar 17e gedebuteerd in het Nederlands team en op haar 18e in Peking'8 haar 1e Olympische Gouden medaille gewonnen. In Londen'12 haar volgende Olympisch Goud. Wereldkampioen'14 Den Haag , ook toen vlak ervoor blessure , toen aan haar hand en is het ook gelukt vanaf de 1e wedstrijd mee te doen en te winnen. Ook in Londen'18 Wereldkampioen en 4x Europees Kampioen. Het mooist voor Lidewij is gekozen worden als beste speelster van de wereld in 2015. Ze is ook de maakster van de mooiste hockeygoal ooit (tot nu toe) toen ze in Argentinië (december'13, Finale World Hockey League) de bal onderschepte van een Australische en vanaf eigen helft daarna op de keeper afging , de bal terug van de keepster onderschepte, en met de veroverde bal na goede akties scoorde ze : supergoed de 5-1, NEDERLAND won 5-1 van Australië de Finale. Engelse commentator : Wauw, GREAT, what a shot, goal of the tournament, hell good, hell good is she (LIDEWIJ), (Maartje Paumen SUPERGOED de 1-1 en 4-1 , 2x sc precies in die vrije 10 cm. WERELDKLASSE, Roos Drost de 2-1, Kitty van Male de 3-1 na superpass Lidewij). Lidewij won ook nog 2x Hockey World League, 1x Champions Trophy en 1x Pro League. Totaal 11x Nederlands Kampioen, 3x Europees clubkampioen met HCDENBOSCH. Als het lukt om in Tokio Olympisch Kampioen te worden is ze de 1e hockeyvrouw met 3x Olympisch Goud en heeft ze de meeste internationale prijzen gewonnen van Nederland/wereld. Daarom is het voor Nederland te hopen dat Lidewij over 9 weken topfit is en haar waarde weer kan bewijzen. Als ze vanaf de 5e poulewedstrijd tegen Duitsland volledig inzetbaar is (topfit en topvorm) dan kan ze in de kwartfinale tegen B4 Spanje/Nieuw Zeeland/Australië en de halve finale tegen B2 Australië/Nieuw Zeeland/Spanje en de Finale tegen B1 Argentinië van grote waarde zijn : scoren, assists, akties : WINNEN.

 10. rustaaagh

  Adrie, Je bent HILARISCH!!!


Wat vind jij? Praat mee...