Geen goud voor Oranje Dames na shoot-outs in finale

De Oranje Dames zijn er vrijdag in Rio de Janeiro niet in geslaagd om geschiedenis te schrijven. Nederland had voor de 3e keer op rij olympisch kampioen kunnen worden, een unicum in het vrouwenhockey. In de finale was Groot-Brittannië echter na shoot-outs (2-0) te sterk, nadat het duel in de reguliere speeltijd in 3-3 was geëindigd.

Nederland was veruit de betere ploeg, speelde misschien wel 1 van de beste wedstrijden sinds tijden en had het duel in 4 kwarten af moeten maken, maar kreeg uiteindelijk de troostprijs. Dat kwam vooral vanwege verdedigende fouten.

Oranje kreeg al in de 5e minuut een strafbal. Laurien Leurink werd in de cirkel onderuit geschoffeld, waardoor Nederland een uitgelezen kans kreeg om op voorsprong te komen. Maartje Paumen miste dit buitenkansje echter; de Britse keepster Maddie Hinch redde.

Groot-Brittannië op 1-0

Niet lang daarna kwam Oranje volkomen onnodig op achterstand. Sophie Bray dolde de Nederlandse verdediging – ze liep er hooghoudend doorheen – waarna Lily Owsley van dichtbij het beslissende tikje gaf: 1-0.

Gelijkmaker Van Male

De gelijkmaker viel aan het begin van het 2e kwart. En hoe! Na een lange rush van Lidewij Welten belandde de bal bij Kitty van Male. Zij liep keepster Hinch voorbij en haalde vanuit een moeilijke hoek met haar backhand uit, waarna de bal op prachtige wijze in het dak van het doel verdween.

Oranje werd vooral bij de hand genomen door Naomi van As, die haar laatste interland speelde. Met 3 schoten voor rust, waarvan 1 op de kruising, was ze meerdere keren dichtbij een treffer. Het was echter niet Van As, maar Maartje Paumen die Oranje op voorsprong zette. Uit een strafcorner pushte ze niet, maar sloeg ze de bal: 2-1. Een verdiende voorsprong.

Fout Sombroek

Toch kwamen de Britten terug tot 2-2. Crista Cullen stond in de cirkel helemaal vrij, haalde uit en scoorde, maar Sombroek had de bal moeten stoppen. De keepster die Nederland in de halve finale door de shoot-out-serie heen sleepte, maakte dit keer een slechte beurt. Desondanks had Cullen nooit zo vrij mogen staan.

Na rust stelde Oranje al snel orde op zaken. Uit de 7e strafcorner van Oranje tipte aangeefster Kitty van Male uit een variant de bal bij de paal binnen, haar 2e goal van de wedstrijd.  Vervolgens bleef Nederland veruit de betere ploeg en hing de 4-2 eerder in de lucht dan de 3-3.

Shoot-outs

Toch gaf Oranje het volledig uit handen. Uit de rebound van een strafcorner tikte Nicola White de gelijkmaker binnen. Met nog 8 minuten op de klok bestormden de Oranje Dames de Britten weer, maar het doelpunt viel niet. Oranje probeerde via de videoscheidsrechter een strafbal te krijgen nadat Lidewij Welten door keepster Hinch onderuit gehaald zou zijn, maar de videoscheidsrechter oordeelde anders.

Daardoor moesten, net als in de finale van het EK in 2015 tegen Engeland, shoot-outs beslissing brengen. Toen won Engeland en ook nu waren de Britten te sterk. Nederland miste via Willemijn Bos, Ellen Hoog, Laurien Leurink en Margot van Geffen alle strafballen. De Britten hadden aan 2 treffers genoeg om het goud binnen te slepen. 

Nederland – Groot-Brittannië 3-3 (2-2)

‘9 Lily Owsley 0-1
’16 Kitty van Male 1-1
’25 Maartje Paumen 2-1 (sc)
’26 Crista Cullen 2-2
’37 Kitty van Male 3-2 (sc)
’51 Nicola White 3-3 (sc)

Shoot-outs
Helen Richardson-Walsh 0-0 (mis)
Willemijn Bos 0-0 (mis)
Alex Danson 0-0 (mis)
Ellen Hoog 0-0 (mis)
Helen Richardson-Walsh 1-0 (raak, strafbal)
Laurien Leurink 1-0 (mis)
Laura Unsworth 1-0 (mis)
Margot van Geffen 1-0 (mis)
Hollie Webb 2-0 (raak)8 Reacties

 1. leonardus

  Prutsers.

 2. robvisser

  Eigenlijk verbaast het me niet eens. Dit team kent onder Alyson Annan weinig pieken en zo nu en dan diepe dalen, zoals tegen Nieuw Zeeland en Duitsland. Het is veel te wisselvallig en te weinig solide. Defensief was het een absolute chaos vanavond, met ook nog een blunderende Sombroek bij de tweede goal. Volstrekt houdbare bal. Paumen was slecht en wist ook niet uit een strafbal te scoren. Het is momenteel een zeer inefficiënt team en het wordt tijd voor een andere bondscoach. Alyson heeft nu drie kansen gehad in toernooien en niks gepakt. Sjoerd Marijne werd voor minder aan de kant gezet.

 3. SvenHaveman1

  Wat een domper 😥! Ondanks dit verlies een ontzettend mooi toernooi gespeeld! 💪

  1. robvisser

   Niet eens. Tegen relatief zwakke teams ging het goed maar ook niet bovenmatig en tegen teams als Nieuw Zeeland en Duitsland was het meteen een heel stuk minder. Er wordt bij lange na niet uit gehaald wat er in zit en ik denk dat er sowieso een andere coach nodig is nu.

 4. esthermieremet

  Deze wedstrijd vond ik goed. Goede druk, veel balwinst en mooie turn-overs. Beetje meer geluk en iets rustiger bij afronden.

 5. ger-1947

  Dit was het scenario waar ik al bang voor was. Dat het hooguit een gelijke stand zou worden. Je zag het het hele toernooi: te weinig beslissende passing en stootkracht in de cirkel en in de verdediging steeds die dekkingsfouten. En dan die Hinch.... Met haar weet je dat je de shootouts gaat verliezen. Die Hinch kan SCHC volgend seizoen de titel bezorgen. Met afstand de beste keepster ter wereld, daar komt geen ander bij in de buurt.

 6. leonardus

  By the way, als je de 3-3 nog eens terugkijkt dan zie je de scheids eerst opnieuw een strafcorner geven en daarna keurt ze het doelpunt goed. Dat dáár niets over wordt gezegd vind ik echt onthutsend!

  1. robvisser

   Het is ook een onthutsende scheidsrechter, die Zuid-Afrikaanse. Al was het deze keer goed vergeleken met de wedstrijd tegen Argentinië. In het algemeen zullen ploegen die tegen Nederland spelen het heerlijk vinden als zij fluit, want ze heeft er een handje van om Nederland te benadelen. Verder heeft Nederland het helemaal aan zichzelf te wijten. De verdediging leek wel te worden verwaarloosd, zo slecht was het achterin. Voorin te weinig scorend vermogen en tel uit je winst. Dit was al maanden bekend, het gebrek aan rendement, maar er is kennelijk geen enkele progressie geboekt in de afgelopen tijd. Op drie achtereenvolgende toernooien ten onder gegaan aan dezelfde kwaal. Dat geeft best wel te denken. Maar het nekt Nederland ook dat de sterspelers minder toegevoegde waarde hebben. Naomi van As speelde heel sterk, maar Ellen Hoog en Eva de Goede zakten door het ijs. Lidewij welten was best goed, maar ook weer te weinig zichtbaar in wedstrijden. En Paumen speelde een matig toernooi. Te weinig rendement ook uit de strafcorners.


Wat vind jij? Praat mee...