Geen Mathijssen en Ehren: wie wordt wél bondscoach van Oranje?

Rick Mathijssen en Raoul Ehren waren de twee topkandidaten om de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal te worden, maar de één verlengde zijn contract bij Bloemendaal en de ander bij de Belgische bond. Welke opties zijn er nu nog over?

Door het wegvallen van de twee grootste kandidaten om interim-coach Jamilon Mülders na het wereldkampioenschap op te volgen, wordt er de komende periode ongetwijfeld weer veel gespeculeerd over wie het dan wel moet worden. Wij gaan daar in dit artikel fijn aan meedoen. Zeker omdat het invullen van de vacature niet gemakkelijk lijkt.

Eén van een van de weinige Nederlandse coaches die de afgelopen jaren in het internationale vrouwenhockey actief was, is oud-international en voormalig SCHC-coach Janneke Schopman. Zij beschikt over voldoende internationale bagage, maar ligt als bondscoach van India vast tot en met de Olympische Spelen van Parijs.

‘Op dit moment is het een non-issue, de KNHB heeft geen contact met mij opgenomen’, laat Schopman weten op de vraag of ze openstaat voor het bondscoachschap van het Nederlands elftal, waarmee ze de deur wel op een kier houdt.

Janneke Schopman, hier als bondscoach van de Verenigde Staten. Foto: WorldSportPics/Rodrigo Jaramillo

Marc Lammers

Wie mogelijk in beeld komt als de hockeybond wil teruggrijpen op een oud-bondscoach: Marc Lammers. Lammers was acht jaar lang bondscoach van de Oranje Dames, die onder zijn leiding in 2006 wereldkampioen werden en in 2008 olympisch goud pakten in Peking. Van 2012 tot 2014 leidde hij de Belgische mannenploeg. De laatste jaren is hij als spreker en coach vooral actief in het bedrijfsleven. Enige tijd geleden maakte hij als assistent-trainer van de mannen van Den Bosch zijn rentree in het hockey.

Bekend zijn Lammers’ ambities om een comeback als hoofdcoach te maken. Bij Ziggo Sport sprak hij een tijd geleden echter zijn voorkeur voor het mannenhockey uit. Bovendien: sinds 2008 heeft hij niets meer in het vrouwenhockey gedaan – wel érg lang. Mocht hij openstaan voor een terugkeer als bondscoach, dan lijkt het verstandig om iemand met recente ervaring in het vrouwenhockey naast hem te zetten. Misschien oud-international Kim Lammers – geen familie -, momenteel assistent bij Amsterdam?

Marc Lammers.

Dijkstra, Boomgaardt, Paumen, Mülders?

Iemand anders die misschien in beeld komt: Marieke Dijkstra. Dijkstra heeft als voordeel dat ze als zaalbondscoach bekend is bij de KNHB, maar staat pas sinds dit seizoen aan het roer van Den Bosch en moet haar eerste hoofdprijs met de Bosschenaren nog zien te winnen.

Andere interessante namen: Ageeth Boomgaardt en Maartje Paumen. Sinds enkele jaren vormen de twee oud-internationals een hecht trainersduo. Met Tilburg liggen ze momenteel op koers voor promotie naar de Hoofdklasse en in het eerste afgebroken coronaseizoen stonden ze met hun vorige club MOP ook bovenaan.

Mocht de KNHB liever binnen de eigen organisatie willen kijken: Erik van Driel misschien? De coach van de mannen van HDM is tot en met het WK aan de staf van het Nederlands vrouwenelftal toegevoegd, als assistent-bondscoach. Tot voor kort was hij bondscoach van Jong Oranje Dames. In het verleden maakte ook Alyson Annan als bondscoach van Jong Oranje de overstap naar het Nederlands elftal, maar zij was op dat moment natuurlijk al wel landskampioen met de vrouwen van Amsterdam geworden. Dat geldt niet voor Van Driel, die helemaal geen ervaring heeft als clubcoach aan de top.

Of wordt het toch gewoon Jamilon Mülders? Het mag dan wel niet zijn ambitie zijn om na het wereldkampioenschap bondscoach te blijven, bij zijn tijdelijke aanstelling in februari vertelde hij dat hij niet tot en met het WK beschikbaar was als bondscoach. Ook daar kwam hij op terug.

Jamilon Mülders. Foto: David Aliaga

Een mogelijke uitkomst voor de hockeybond kan ook zijn om een blik over de grens te werpen en een toevlucht te zoeken in een buitenlandse bondscoach, maar ook daar liggen de kandidaten niet voor het oprapen. Mede door het ongekende succes van het Nederlands elftal onder leiding van Annan zijn er in het internationale vrouwenhockey weinig tot geen bondscoaches met aansprekende titels op hun cv. De keuze voor een nieuwe bondscoach kan voor de hockeybond dus zomaar eindigen in een behoorlijk lastige puzzel.


2 Reacties

  1. DeboraHeilbron

    Ik wil het wel doen hoor Alleen geen ervaring in de top ben per direct beschikbaar.

  2. j.c.dalenoord@gmail.com

    Sjoerd Marijne?


Wat vind jij? Praat mee...