Geen plaats meer in Oranje voor Drummond en Van Geffen

Eva Drummond-De Goede (35) en Margot van Geffen (34) maken niet langer deel uit van de selectie van de Oranje Dames. Beide internationals van HGC hebben in een persoonlijk gesprek met bondscoach Paul van Ass te horen gekregen dat ze buiten de groep zijn gevallen die zich de komende maanden voorbereidt op de Olympische Spelen van Parijs.

Met de beslissing van Van Ass lijkt er een abrupt einde te komen aan de interlandcarrières van Drummond en Van Geffen, de nummers twee en drie op de ranglijst aller tijden van Oranje met respectievelijk 266 en 265 interlands. De twee routiniers wonnen een karrenvracht aan hoofdprijzen in het Nederlands elftal. Ze veroverden samen onder meer olympisch goud op de Spelen van Londen (2012) en Tokio (2020) en pakten drie wereldtitels met Oranje (in 2014, 2018 en 2022).

Drummond behaalde daarnaast ook nog een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing (2008) en werd twee keer uitgeroepen tot beste speelster van de wereld, in 2018 en 2019.

De Oranje-loopbaan van Drummond stond na het WK 2022 al flink onder druk. De middenvelder nam toen in goed overleg met Van Ass tijdelijk afstand van Oranje, na een pittige periode waarin ze razendsnel herstelde van een zware knieblessure. Drummond kreeg echter pas in oktober vorig jaar weer een uitnodiging van de bondscoach, en miste daardoor onder meer het EK 2023 in Mönchengladbach. Ze kwam zo’n anderhalf jaar niet in actie voor Oranje en maakte pas in december haar rentree, in de Pro League-wedstrijd in en tegen Argentinië (1-4 zege).

Drummond en Van Geffen in gelukkigere tijden, vlak na het winnen van het WK in Terrassa in de zomer van 2022. Foto: Willem Vernes

Lastige en emotionele gesprekken

‘Het valt niet mee om internationals met zo’n enorme staat van dienst te vertellen dat zij geen deel meer uitmaken van Oranje’, laat bondscoach Van Ass weten in het persbericht van de KNHB. ‘Dat zijn uiteraard lastige gesprekken en emotionele momenten. Beide speelsters hebben enorm veel betekend voor het Nederlandse en internationale hockey en zijn een voorbeeld voor velen. Daar zijn we ze enorm dankbaar voor. Maar mijn taak als bondscoach is om samen met mijn staf voor de Olympische Spelen de allerbeste speelsters te selecteren. Helaas vinden wij dat Eva en Margot daar niet meer bij horen.’

In januari van dit jaar besloot Van Ass ook al routinier Lidewij Welten (247 interlands, 95 doelpunten) niet meer uit te nodigen voor Oranje. Voor de 33-jarige aanvaller van Kampong ging daarmee een vijfde deelname aan de Olympische Spelen in rook op. Al met al verliezen de Oranje-vrouwen binnen een paar maanden tijd 778 interlands aan ervaring met het slachtofferen van Welten, Drummond en Van Geffen.

Eva Drummond, Lidewij Welten en Margot van Geffen in de line-up tijdens het WK 2022. Samen is het drietal goed voor 778 interlands aan ervaring (146 doelpunten). Foto: Willem Vernes

Nieuwe gezichten in trainingsgroep

De kersverse trainingsgroep van Van Ass bevat 27 speelsters die vandaag (dinsdag) beginnen met de voorbereiding op de FIH Pro League in Utrecht en Amsterdam (22 juni tot en met 30 juni) en de Olympische Spelen in Parijs (26 juli tot en met 11 augustus). In vergelijking met de meest recente selectie, waarmee in februari in India de FIH Pro League werd gespeeld, is aanvoerder Xan de Waard terug van een voetblessure en is ook keepster Julia Remmerswaal weer van de partij. Vanuit Jong Oranje zijn Eline Jansen (Kampong), Daantje de Kruijff (Hurley) en Mikki Roberts (Tilburg) als stagespeelster uitgenodigd om mee te trainen.

Trainingsgroep Oranje Dames

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 62 24
Joosje Burg Den Bosch 37 18
Pien Dicke SCHC 43 19
Fay van der Elst Amsterdam 8 5
Rosa Fernig Den Bosch 14 0
Luna Fokke Kampong 30 5
Eline Jansen Kampong 0 0
Yibbi Jansen SCHC 68 56
Marleen Jochems Hurley 16 0
Ilse Kappelle Amsterdam 14 0
Josine Koning (k) Den Bosch 126
Sanne Koolen Den Bosch 106 1
Daantje de Kruijff Hurley 0 0
Renée van Laarhoven SCHC 57 3
Frédérique Matla Den Bosch 126 92
Freeke Moes Amsterdam 57 17
Laura Nunnink Den Bosch 184 2
Lisa Post SCHC 39 0
Julia Remmerswaal (k) HDM 18
Mikki Roberts Tilburg 0 0
Pien Sanders Den Bosch 118 6
Maria Steensma Pinoké 7 1
Xan de Waard SCHC 204 19
Marijn Veen Amsterdam 43 23
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 114
Maria Verschoor Amsterdam 200 28
Elzemiek Zandee SCHC 16 2

14 Reacties

 1. robvisser

  Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat Lidewij, Margot en Eva allemaal een stapje terug deden in de Hoofdklasse en dat ze dus niet meer wekelijks konden uitblinken bij een topclub. Sterker nog, ze blonken ook niet voldoende uit bij hun nieuwe club. Mijn lijstje voor de OS zou zijn: Felice Albers, Joosje Burg, Fay van der Elst, Rosa Fernig, Luna Fokke, Yibbi Jansen, Josine Koning, Sanne Koolen, Renee van Laarhoven, Frederique Matla, Freeke Moes, Laura Nunnink, Lisa Post, Pien Sanders, Xan de Waard en Maria Verschoor. Reserves: Anne Veenendaal en Pien Dicke.

 2. AlbertJ

  Naar mijn mening zijn Kampong, Hurley, Pinoke en HGC ook topclubs, dus je moet dit niet zien als een stap achteruit. Bij deze clubs krijg je zelfs meer verantwoordelijkheden, en goed presteren bij een top 3 club is zelfs makkelijker dan bij andere teams. Ik ben vooral benieuwd wie de leider van dit team gaat worden. Misschien Albers? Zei laat tot nu toe als enige zien wat ze kan op de beslissende momenten. Zoals we eergisteren hebben gezien komen de spelers van SCHC hier nog in tekort. Al met al, onwijs jammer om van deze legendes afscheid te nemen. Ze hebben een mooie geschiedenis achtergelaten die niemand zal vergeten.

 3. LiesedeVos

  Begrijpelijke keuze van Van Ass. Toch vind ik het ook behoorlijke pijnlijk voor Eva/ Margot. Ik zie Plonissen niet op de lijst staan. Rob Visser: Helemaal mee eens met ‘jouw’ selectie. Kleine kanttekening: ik twijfel nog tussen Plonissen/ Fernig. Vind Fernig (nog) niet ijzersterk tijdens optredens NLs elftal.

  1. Esthermug@icloud.com

   Wat raar zeg dit hier zo te delen! Zijn jullie de nieuwe coaches?

 4. bartherklots

  Er is een tijd van komen en gaan. Maar de tijd van gaan, is nu gekomen!

 5. peter-de-ruiter

  Het is jammer dat dit soort toppers niet zelf hun afscheid kunnen bepalen, al begrijp ik de keuze van Van Ass wel. Voor wat betreft Plonissen/Fernig: ik ben zeer gecharmeerd van het spel van Fernig maar heb nog nooit een dameshockeyer gezien met een flats zoals Plonissen.

  1. LiesedeVos

   Zelf hun afscheid bepalen? Misschien hebben ze daar te lang mee gewacht.

 6. lynnBosman

  Grotendeels eens met jouw selectie. Ik zou voor Plönissen gaan (mocht zij weer in beeld komen) of voor een andere speelster. Ik denk niet dat er van de 16 er 5 verdedigsters mee gaan. Ik denk 4 waarvan Sanders ook op het middenveld zou kunnen. Ik had wel v Geffen of Drummond meegenomen, maar goed die optie is er nu niet meer. Misschien Jochems of Dicke. Fernig reserve.

 7. misha-van-oostveen

  Ze hadden wel hun afscheid zelf kunnen bepalen maar kozen er voor, en dat was hun goed recht, om die niet te maken omdat ze waarschijnlijk dachten nog mee te kunnen. En dan is topsport, zoals het hoort, hard. Ik vind het van persoonlijkheid getuigen dat de bondscoach deze keuzes maakt.

 8. jeroenhoyng@hotmail.com

  Is dit geen leeftijdsdiscriminatie? Zowel. Margot als Eva behoren tot de beste 16 speelsters

  1. robdux

   Die horen niet meer bij de beste spelers. Daarnaast zou de coach ook wel eens gekeken kunnen hebben naar de teamdynamiek met en zonder hun. Wat betreft gedrag etc. zijn er wel meer dames die gewoon “normaal” moeten doen. Sommigen voelen zich zo verheven boven de rest en het hockeypubliek. Bijna lachwekkend.

 9. llinders

  Waarom deze keuze ook niet gemaakt tussen Josine en Anne? Het is toch al duidelijk voor de coach wie de beste is. Welke keuze er ook gemaakt wordt.

 10. lynnBosman

  @jeroenhoying: Ik had zelf 1 van de 2 meegenomen, maar om met volle overtuiging te beweren dat ze bij de beste 16 horen dat kan ik niet. Wellicht Drummond in topvorm. Ze brengen wel bakken vol ervaring mee en mentaliteit. Wat je status ook is, als de bondscoach vindt dat anderen beter zijn, is dat ook een keuze die hij moet maken en te accepteren. Laten we ook niet vergeten dat in 2012 ook niet veel speelsters met ervaring stonden. Alleen v As, Polkamp, De Goede, Welten, Hoog en Paumen hadden een OS achter de rug. @AlbertJ: dat is ook waar, maar of het nu echt goed uitgepakt heeft is een tweede. Jochems, Steensma en Fokke zitten namelijk wel gewoon bij de selectie. Ik denk dat speelsters van SCHC hebben laten zien in Oranje wel met die mentaliteit mee te gaan. De Waard kan ook een prima leidster zijn met de speelsters die zij om zich heen heeft bij Oranje. Verschoor ook. Sanders ook. Toch is het jammer dat ze alle drie niet een mooi afscheid hebben gekregen, maar die kans zit erin wanneer je er nog een jaar aanplakt (dit geldt natuurlijk voor iedere speelster). Ze hebben onwijs veel voor Oranje betekend en zijn iconen in het hockey.

 11. wernercats

  Jammer dat er nu drie iconen langs de zijdeur afgaan. Aan de andere kant niet onbegrijpelijk. Lidewij Welten is vaak geblesseerd, Margot van Geffen speelde af en toe slordig in India en Eva de Goede viel daar niet erg op, niet meer de dominante kracht die ze ooit was. M.i. kunnen ze nog meer voor het team betekenen dan bijvoorbeeld Kapelle, Zandee en Steensma. Maar nu ze niet meer uitblinken en niet meer bij het beste elftal zitten, is het wel begrijpelijk dat Van Ass verder wil met een jongere selectie, waarbij spelers als De Waard, Verschoor, Albers, Sanders en Koolen ervaren Olympische goudenmedaillewinnaars zijn die het team prima kunnen leiden. Bedankt voor de mooie jaren Eva, Margot en Lidewij.


Wat vind jij? Praat mee...