Géén vijfde Olympische Spelen voor Lidewij Welten

Lidewij Welten moet deelname aan haar vijfde Olympische Spelen uit het hoofd zetten. De 33-jarige aanvaller van Kampong behoort niet meer tot de selectie van de Oranje Dames. Bondscoach Paul van Ass heeft Welten (247 caps, 95 goals) dan ook niet opgenomen in de selectie die donderdag naar India reist voor acht wedstrijden in de FIH Pro League. 

Die beslissing moet als een mokerslag aanvoelen voor Welten, die namens Oranje eerder al actief was op de Spelen van 2008, 2012, 2016 en 2021 en in totaal op 22 titeltoernooien actief was. Inclusief de Pro League won de ex-speelster van Den Bosch liefst zestien hoofdprijzen met Oranje, waaronder drie olympische gouden plakken.

Welten miste afgelopen zomer vanwege een hamstringblessure het EK in Mönchengladbach en moest vanwege aanhoudend fysiek ongemak ook veel Pro League-wedstrijden laten schieten. In de voorbije dertien maanden kwam ze namens Oranje maar één keer in actie: in de Pro League-wedstrijd tegen China van 7 juni 2023 in Eindhoven (4-0).

Ook geen Spelen voor Fortuin

Behalve Welten maakt ook SCHC-aanvaller Kyra Fortuin geen deel meer uit van de plannen van Van Ass. Ook zij heeft te horen gekregen dat ze niet meer in aanmerking komt voor een plekje in de selectie die de komende maanden toewerkt naar de Spelen. De 26-jarige Fortuin werd de laatste maanden eveneens veel geplaagd door blessureleed. Ze speelde haar 27ste en voorlopig laatste interland op 17 december 2022, in het Pro League-uitduel met Argentinië (0-2 zege).

Kyra Fortuin, goed voor vier doelpunten en één assist in haar 27 interlands voor Oranje. Foto: Willem Vernes

Voetblessure De Waard

Welten en Fortuin zijn niet de enige afwezigen in India. Ook Wereldspeelster van het Jaar en Oranje-aanvoerder Xan de Waard (SCHC), Sabine Plönissen (Amsterdam) en keeper Julia Remmerswaal (HDM) blijven achter in Nederland. De Waard kampt sinds begin januari met een voetblessure en moest vorige week al het trainingskamp in het Spaanse Málaga aan zich voorbij laten gaan.

Remmerswaal sluit na de Pro League-wedstrijden in India als derde keeper weer aan bij de trainingsgroep. Verdediger Plönissen (27 interlands, één doelpunt) moet even pas op de plaats maken bij Oranje, maar blijft nadrukkelijk in beeld bij de technische staf.

Aanvoerder Xan de Waard ontbreekt de komende maand bij Oranje vanwege een voetblessure. Foto: Willem Vernes

Programma Oranje

De Oranje Dames spelen van 3 tot en met 9 februari in het Indiase Bhubaneswar achtereenvolgens tegen de Verenigde Staten, India, China en Australië. Duels met diezelfde tegenstanders staan daarna van 12 tot en met 18 februari in Rourkela op het menu, opnieuw in India.

Pas in juni 2024 is Oranje weer voor eigen publiek te bewonderen, wanneer de ploeg de Pro League afsluit met wedstrijden tegen Duitsland en België op het terrein van Kampong en in het Wagener Stadion. Daarna richt de groep van Van Ass zich op het olympisch hockeytoernooi, dat op 27 juli van start gaat.

De 24-koppige selectie voor de Pro League-trip naar India

Speelster Club Caps Goals
Felice Albers Amsterdam 55 21
Joosje Burg Den Bosch 31 17
Pien Dicke SCHC 36 15
Eva Drummond HGC 261 34
Fay van der Elst Amsterdam 2 1
Rosa Fernig Den Bosch 8 0
Luna Fokke Kampong 23 4
Margot van Geffen HGC 260 17
Yibbi Jansen SCHC 60 46
Marleen Jochems Hurley 9 0
Ilse Kappelle Amsterdam 9 0
Josine Koning (k) Den Bosch 122
Sanne Koolen Den Bosch 98 1
Renée van Laarhoven SCHC 54 3
Frédérique Matla Den Bosch 123 91
Freeke Moes Amsterdam 50 14
Laura Nunnink Den Bosch 177 2
Lisa Post SCHC 34 0
Pien Sanders Den Bosch 110 6
Maria Steensma Pinoké 3 1
Marijn Veen Amsterdam 41 19
Anne Veenendaal (k) Amsterdam 110
Maria Verschoor Amsterdam 193 28
Elzemiek Zandee SCHC 11 2

1 Reactie

  1. robvisser

    Sneu voor Lidewij, maar vanuit Van Ass gezien snap ik het wel. Lidewij is te blessuregevoelig en je kunt gezien de resultaten en het spel niet zeggen dat ze node wordt gemist bij Oranje. De overstap naar Kampong heeft haar denk ik ook geen goed gedaan. Ze is daar te weinig opgevallen voor een speelster van haar statuur. Jammer dat Xan de periode in India mist en zoiets is altijd een verlies, maar De Goede kan ook op het middenveld uit de voeten.


Wat vind jij? Praat mee...