Heerbaart tegen geboorteland België: ‘Voel me meer Nederlandse’

Alexandra Heerbaart maakt zich op voor haar tweede interland bij de Oranje Dames. Na haar debuut in 2019 tegen China (6-0 winst) verdedigt de keepster van SCHC woensdagavond in het Wagener Stadion het doel tegen onze zuiderburen. Een bijzonder duel voor de in België geboren Heerbaart. 

De wieg van Heerbaart stond in het Antwerpse Turnhout, maar ze heeft desondanks een Nederlands paspoort. Haar ouders zijn overigens ook allebei Nederlands. ‘Ik voel me ook heel Nederlands’, vertelt Heerbaart. ‘Ik ben blond, lang. Kijk op straat en het past precies in het plaatje.’

Pas op haar twaalfde begon Heerbaart met hockeyen. In het doel in de jeugd bij Dragons. Dat ze als keeper talent had, werd vrij snel duidelijk. Op haar 14e debuteerde ze namelijk in het eerste damesteam van Dragons, waarna diverse Belgische nationale jeugdteams niet lang op zich lieten wachten.

De hoofdprijs

Voor Heerbaart was haar ambitie vanaf begin af aan duidelijk: voor het hoogst haalbare gaan. Of zoals ze het zelf zegt: ‘Ik wil gewoon voor de hoofdprijs gaan. Daarvoor moet je in Nederland zijn.’ En dus verhuisde Heerbaart op haar zeventiende naar ons land om het doel te verdedigen bij Kampong. Ook daar viel de keeper op: Heerbaart dwong een plek af in de zaalselectie van Oranje en speelde in 2019 haar eerste interland voor het Nederlands elftal op het veld.

Het heeft door de hevige concurrentiestrijd bij Oranje een tijdje geduurd, maar woensdag speelt de 27-jarige sluitpost eindelijk haar tweede interland bij de ploeg van bondscoach Alyson Annan. Heerbaart wil zich tegen haar geboorteland maar wat graag laten zien: ‘De ambitie is om ook met de veldselectie te gaan keepen op grote toernooien.’


Wat vind jij? Praat mee...