Het sprookje van drievoudig olympisch kampioenen Welten en De Goede

Plotseling kreeg aanvoerder Eva de Goede na de gewonnen olympische finale tegen Argentinië (3-1 winst) een telefoon in haar handen geduwd. Aan de andere kant van de lijn hing niemand minder dan demissionair minister-president Mark Rutte.

‘Dat was een erg speciaal moment. Kort, maar lief. Het was geweldig om met hem te mogen praten. Ik vind het heel bijzonder dat hij de moeite heeft genomen om ons te feliciteren’, blikte de 32-jarige middenvelder van het Nederlands elftal terug op het telefoontje dat ze kreeg na het veroveren van de olympische titel.

De Goede is nu drievoudig olympisch kampioen. Behalve de Olympische Spelen van Tokio won ze ook die van Beijing (2008) en van Londen (2012). Op haar cv staat tevens de zilveren medaille van Rio de Janeiro. Datzelfde palmares heeft Lidewij Welten, voor wie dit ook haar vierde Spelen waren. Samen evenaarden ze het record van dressuuramazone Anky van Grunsven, die ook op drie verschillende Olympische Zomerspelen een gouden plak veroverde.

Ik had er een wonder voor nodig om hier te staan, maar wonderen bestaan Lidewij Welten

Drie weken geleden, vlak voor het begin van het olympisch toernooi, plaatsten De Goede en Welten allebei op Instagram een bijzondere post. Het was een post met daarin van elke Spelen waaraan ze deelnamen een foto van hen tweeën samen. In Beijing was De Goede negentien jaar en Welten achttien.

De Goede: ‘Van de vier Olympische Spelen die we samen hebben gehockeyd, voelt deze voor Lidewij misschien extra speciaal, vanwege het werk dat ze heeft verricht om op tijd fit te worden. Ik ben zo blij voor haar. Voor ons, dat we samen onze vierde Spelen hebben kunnen hockeyen. Het moet nog een beetje bezinken.’

Welten zat tweeëneenhalve maand geleden nog in zak en as toen ze tijdens de NK-finale een hamstringblessure opliep. ‘Mijn weg hiernaartoe was deze keer hobbeliger dan bij alle vorige Spelen. Dat maakt deze editie voor nu heel speciaal. Al weet ik niet hoe ik er later op terugkijk. Ik ben vooral heel trots dat ik hier gestaan heb. En hoe. Ik had de medische schijn tegen. Ik had er een wonder voor nodig, maar wonderen bestaan’, zei Welten, die doorgaat als international. ‘Of vier keer goud mijn doel wordt? Ha, ik denk het niet. Maar zeg nooit nooit. Ik ga in ieder geval door tot en met het WK.’

Eva de Goede aan de telefoon met Mark Rutte. Foto: Koen Suyk

Op een gegeven moment zat ik er vooral mentaal doorheen. Dat deed me erg veel pijn. Eva de Goede over de weg naar Tokio

Ook voor De Goede was het een bijzondere gouden plak, na haar sabbatical in het seizoen 2016/2017.  ‘Voor mij is deze gouden medaille extra speciaal, zeker als je kijkt naar hoe ik de afgelopen jaren ben gegroeid als mens en als speelster. Op een gegeven moment zat ik er vooral mentaal doorheen. Dat deed me erg veel pijn. Fysiek zat het ook niet goed . Maar dat heb ik allemaal in een jaar opgelost. Ik ben volgens mij weergaloos teruggekomen. Daar ben ik erg trots op’, glunderde de tweevoudig Wereldspeelster van het Jaar.

De speelsters van Oranje gaan op de foto met het shirt van Ireen van den Assem. Foto: Koen Suyk

Eerbetoon aan Ireen van den Assem

De twee kampioenen gingen met de rest van het team na het veroveren van de olympische titel op de foto met een shirt van Ireen van den Assem. Vlak voor het begin van Spelen viel de verdediger van Den Bosch geblesseerd af.

Welten: ‘Dat was een megaklap voor Ireen. Ze heeft ons symbolisch een shirtje meegegeven. Wanneer we het even wat minder ging, moesten we maar naar het shirtje kijken. Het hele toernooi heeft hij bij ons in de ruimte gehangen. Nu was het een mooi moment om hem mee het veld op te nemen.’


5 Reacties

 1. Mark Bouwman

  Vraag dinsdag maar aan Mark om september op een zondag een drankje aan de bar doen, hij woont vlakbij. Dan kan hij je live bewonderen....😉

 2. valley-in-the-alps

  Ik vermoed dat haar 1e drankje zal zijn met Tim 😄 .. en WA komt wel buurten met dochter. Haha

  1. Mark Bouwman

   Eerst Tim dan 😉

 3. lynnBosman

  Wat een verhaal. Wat een speelsters. Ongelooflijk hoe zij van een blessure terug gekomen zijn. Lidewij wat minder dwingend in de finale maar o zo belangrijk in de finale bij het uitlopen van de sc van Gorzelany in het vierde kwart. De Goede, wat een leider. Ik hoop van ieder een interview te mogen zien, met op de eerste plek De Waard. Jammer dat er uitgezoomd werd bij de omhelzing tussen haar en Merino. Wat een mooi puur moment was dat.

 4. rvillarreal

  Congratulations. Really enjoyed watching every single game despite my time difference. 🏑🇱🇺🧡🥇


Wat vind jij? Praat mee...