Het verhaal achter de oranje cap waarmee Laurien Leurink speelde

Vanaf het derde kwart vestigde international Laurien Leurink tegen Zuid-Afrika (5-0 winst) de aandacht op zich door opeens met een oranje cap op haar hoofd te spelen. Ze was de enige speelster op het veld die dat deed, in een wedstrijd waarin de temperatuur op het veld de 35 graden Celsius bereikte.

‘Staat hij me goed?’ vraagt Leurink met een lach op haar gezicht, wanneer ze wordt geconfronteerd met het oranje klepje dat het derde en het vierde kwart fraai boven haar ogen hing.

De FIH gaf de Oranje Dames officieel groen licht voor het spelen met een cap. Navraag leert dat de wereldhockeybond het ding in dezelfde categorie plaatst als een haarband, waardoor het dragen ervan reglementair is toegestaan. ‘Dat hebben we van tevoren goed gecheckt. Anders had ik er natuurlijk niet mee gespeeld’, verduidelijkt de 26-jarige speelster van Stichtsche.

Laurien Leurink speelde vanaf het derde kwart met een cap. Foto: Koen Suyk

Het vergt best veel energie wanneer je de hele tijd in de zon kijkt

Twee jaar geleden was het Nederlands elftal ter voorbereiding op de Olympische Spelen op verkenningstocht in Tokio. Het team ondervond aan den lijven hoe brandend heet de Japanse zon kan zijn. Verschillende koelelementen werden getest. Eén daarvan was de cap. Altijd hebben de Oranje Dames hem bij zich wanneer ze op reis zijn in een warm land, maar nog nooit speelde één van hen er een wedstrijd mee.

‘Het vergt best veel energie wanneer je de hele tijd in de zon kijkt. Dan knijp je voortdurend met je ogen. Door het dragen van dit petje deed ik dat nu een stuk minder’, vertelt Leurink, die eraan toevoegt dat de cap tijdens de wedstrijd werd gekoeld in een bak met ijs.

Het zou zomaar kunnen dat ik hem vaker opzet

Voorafgaand aan de wedstrijd koos Leurink ervoor om hem niet op zetten, nadat ze er even over had getwijfeld. In de rust besloot ze hem alsnog te gebruiken. ‘Het was een probeersel. Ik betwijfelde of hij tijdens het hockeyen comfortabel zou zitten. Maar hij zat prima. Toen ik op een moment even tegen de wind in liep, dacht ik wel: oh jee. Maar dat was de enige keer. Hij belemmerde ook mijn zicht niet. Het zou zomaar kunnen dat ik hem vaker opzet. Wat mij betreft is het voor herhaling vatbaar. Zeker wanneer we op dit soort tijden spelen [in de ochtend, op één van de heetste punten van de dag]. Het zijn zware omstandigheden.’

Leurink vertelt dat ze het liefst niet te veel wil benadrukken hoe warm het in Tokio is. ‘Ik wil de organisatie een groot compliment geven. Alles is top geregeld voor ons. Boeien dat het wat warmer is. Daar moeten we niet over piepen. Dit zijn de Olympische Spelen. Het is heel bijzonder dat we hier mogen staan.’

De Oranje Dames juichen na een doelpunt in de met 5-0 gewonnen wedstrijd. Foto: Koen Suyk

Kansen benutten

Vooral in het derde en het vierde kwart liet het Nederlands elftal zien redelijk goed met de hitte om te kunnen gaan. Toch was het begin van de wedstrijd stroef, concludeerde ook Leurink. ‘We begonnen een beetje sloom, maar we bewaarden de rust. We hielden het vertrouwen dat het goed zou komen. En dat kwam het ook.’

Nadat de Oranje Dames de eerste helft veel kansen misten, liepen ze na rust alsnog uit van 1-0 naar 5-0. ‘We hebben het de afgelopen tijd veel over onze cirkelposities gehad. In de vorige wedstrijd tegen Ierland stonden we met veel mensen in de cirkel en maakten we de ruimtes klein voor onszelf. Nu deden we dat een stuk beter. In het begin gingen onze kansen er niet in, maar op het einde wel. Daar zijn we blij mee.’