Jamilon Mülders blijft toch bondscoach tot en met het WK

De 45-jarige Duitser Jamilon Mülders gaat de Oranje Dames deze zomer op het wereldkampioenschap toch leiden als bondscoach. De voormalige assistent begon onlangs na het vertrek van Alyson Annan met enige tegenzin als interim-bondscoach. De afgelopen weken is Mülders ‘positief verrast’ door de spelersgroep, die ook had aangegeven met hem verder te willen. 

De KNHB maakte dinsdag bekend dat Mülders tot en met het WK, dat van 1 tot en met 18 juli in Spanje en Nederland wordt gehouden, de eindverantwoordelijkheid krijgt bij de regerend olympisch- en wereldkampioen. Na dat toernooi stopt Mülders ‘echt helemaal ‘bij de Nederlandse dames.

‘Toen ik september vorig jaar als assistent van Alyson begon, was het al de bedoeling dat ik tot en met het WK zou blijven. Dat is niet veranderd’, vertelt Mülders. ‘Ik heb andere dingen buiten het hockey die voor mij belangrijk zijn: mijn familie, mijn studie en mijn werk. Het is niet mijn ambitie om hoofdcoach te zijn. Alleen voor deze periode wil ik het doen.’

Mülders werd vorig jaar door Annan gevraagd als assistent. Hij startte na de gewonnen Spelen in Tokio bij een groep, waarvan een groot deel van de speelsters in de evaluatie haar onvrede uitte over de prestatiecultuur onder leiding van Annan. De bond greep in door een onafhankelijk onderzoek in te stellen en een extra vertrouwenspersoon aan te stellen. Ook ging een externe begeleider in gesprek met de speelsters en de staf om de problemen op te lossen. Vlak voor de herstart van Oranje in januari werd duidelijk dat Annan en de bond niet op een lijn zaten over de aanpak van de noodzakelijke veranderingen, waarop de bondscoach en bond besloten uit elkaar te gaan.

Groepsproces

Assistent Mülders werd aangesteld als interim-bondscoach om Oranje te begeleiden tijdens de vier Pro League-duels tegen Spanje en India, die op het programma stonden. Dat deed Mülders met frisse tegenzin en alleen om het team en de bond uit de brand te helpen. De afgelopen weken, waarin Oranje alleen tegen Spanje speelde – naar India werd niet afgereisd – en de nadruk vooral op het groepsproces lag, verrasten Mülders in ‘positieve zin’. ‘Ik vind het een fijne groep en staf. Ik denk dat we met een goed proces bezig zijn, waaraan ik wat kan toevoegen.’

Schermafbeelding Jeroen Bijl

Die mening deelt technisch directeur Jeroen Bijl van de KNHB. ‘Jamilon is een goede coach. Daarnaast heeft hij veel ervaring in het proces in de groep dat nu gaande is en, niet onbelangrijk, we hebben van de speelsters gehoord dat zij het prettig zouden vinden als hij tot en met het WK blijft’, zegt Bijl

Nu Mülders is benoemd, start de KNHB de zoektocht naar een nieuwe bondscoach die de Oranje Dames naar de Olympische Spelen in Parijs 2024 moet leiden. Bijl: ‘We hebben, mede doordat we één-op-één met een aantal speelsters hebben gesproken, nu wel een beeld van een profiel. Omdat dat al snel over mensen gaat, doen ik daar verder geen uitspraken over.’


4 Reacties

 1. MelanieBrinkhaltus

  Mooi om te lezen dat hij doorgaat. Duitse degelijkheid is precies wat dit team kan gebruiken. De vorige coach maakte er eigenlijk een zootje van en liet de veteranen over haar heen lopen. Deze man lijkt echt de leiding te hebben en de dames lijken dat te pikken. Wat mij opviel was de wedstrijd voor de Pro League toen Frederique M. Er niet bij was. Iedereen leek vrijer te spelen. Alsof zij een stoorzender was. Nu kan dat natuurlijk toeval zijn maar ik ben toch benieuwd hoe het zou gaan als zij er nog een wedstrijd niet is. Naar mijn idee komen de talenten dan beter uit de verf. Hopelijk weet deze coach de stijgende lijn door te zetten en kunnen de dames met plezier hockeyen. Uiteindelijk gaat het toch daarom!

 2. robvisser

  Een goede en logische keuze, lijkt me. Fijn dat hij dit wil doen. Hij lijkt me ook wel een type met wat meer empathisch vermogen dan Alyson Annan en dat komt goed uit in de huidige situatie. Verder heeft hij veel ervaring. Ik hoop dat hij niet heel veel gaat experimenteren met steeds weer verschillende speelsters in de diverse Pro League wedstrijden. Er moet ook wel vastigheid/automatismen in richting het WK, dat lieten de wedstrijden tegen Spanje wel zien. Ondertussen kan worden gezocht naar een bondscoach voor de langere termijn.

 3. pietersmits

  Het Nederlands vrouwenhockey gaat een nieuwe fase in. Het niveau een flinke stap lager, maar wel gezelliger. Ik ben ook blij dat hij het wil doen, maar Valencia was een drama. @Robvisser jouw favorieten komen zo in ieder geval aan de bak. De vraag is alleen of ze naar gewenste niveau toegroeien of dat het nationaal elftal naar een ongewenst niveau afdaalt?

 4. robvisser

  @pietersmits ‘Mijn favorieten’ speelden ook al tegen België. Het gaat er meer om dat hij niet teveel met verschillende opstellingen komt in de verschillende Pro League wedstrijden. Dat bevordert het samenspel niet. En Valencia was trouwens geen ‘drama’. Een tijdje niet gespeeld, weer andere speelsters erin. Het systeem van Oranje is verfijnd en het vergt nu eenmaal wat meer tijd (dan bij andere teams, die wat meer opportunistisch en voor de vuist weg spelen) om een en ander goed op elkaar afgestemd te krijgen. Ik maak me niet echt ongerust en ik vind dat je onterecht pessimistisch bent. Maar dat staat je vrij natuurlijk, daar niet van.


Wat vind jij? Praat mee...