Jansen leidt Oranje met twee goals naar moeizame zege op China

Het Nederlands elftal heeft zaterdagmiddag in Eindhoven een 4-2 winst geboekt op het China van coach Alyson Annan. Vooraf was de verwachting dat Oranje zorgeloos naar een overwinning zou hockeyen, maar uiteindelijk kwam de winst in de Pro League moeizaam tot stand. Yibbi Jansen hielp Nederland aan twee doelpunten, door twee strafcorners te verzilveren.

Een strafcornervariant van China die niet werd doorzien (0-1), een slechte pass van Sabine Plönissen die leidde tot de 2-2. Oranje had deze keer een stuk meer moeite met China dan afgelopen woensdag. Toen eindigde de wedstrijd in een zorgeloze 4-0 winst. Nu kwam Nederland op achterstand en moest het enkele keren flink de mouwen opstropen, om niet tegen puntenverlies aan te lopen. Over de hele wedstrijd gezien was Oranje wel een klasse beter dan het China van Annan.

In vergelijking met de masterclass tegen Australië van afgelopen donderdag (7-2 winst) had bondscoach Paul van Ass twee wijzigingen doorgevoerd. Aanvaller Freeke Moes en verdediger Sabine Plönissen kwamen terug in de wedstrijdselectie. Zij vervingen Marijn Veen en Marleen Jochems. Lidewij Welten en Kyra Fortuin bleven opnieuw aan de kant.

Jochems hield donderdag een pijnlijk souvenir over aan haar debuut in het Nederlands elftal. Ze kreeg een bal op haar slaap en liep een breukje op. Ze laat de komende dagen een masker op maat maken. Zodra die klaar is, mag ze weer spelen. Zondag tegen Australië, de laatste interland van Oranje van dit blok in Eindhoven, komt ze nog niet in actie.

China is onverwacht op 0-1 voorsprong gekomen. Foto: Willem Vernes

Oranje op achterstand

Nederland begon zaterdag niet sterk aan de wedstrijd. Vanaf de eerste seconde was duidelijk dat China een stuk feller was dan woensdag. Het eerste kwart liep Oranje zichzelf vaak vast. Freeke Moes schoot tegen de Chinese keepster Ping Liu aan en Yibbi Jansen pushte een strafcorner op haar handschoen. Dat waren zo’n beetje de enige kansen die Nederland in die fase creëerde.

China toonde wel aan dat het niet aan de wedstrijd was begonnen om alleen maar te verdedigen. In het eerste kwart versierde het een strafcorner, die werd uitgelopen door Lisa Post. Vroeg in het tweede kwart deelde China voorzichtig een tik uit, door opnieuw een strafcorner te versierden en de 0-1 te scoren. Er werd gekozen voor een afschuif, waarna de bal richting de strafbalstip werd gespeeld. Jiangxin He tipte de 0-1 binnen.

Het ‘Holland, Holland’ rolde vervolgens van de tribunes af, als steunbetuiging. Oranje moest een hogere versnelling vinden. Dat lukte. Het was Felice Albers die het op haar heupen kreeg en over de rechterflank slalomde. De beste speelster van de wereld gaf de bal voor en vond de stick van aanvaller Pien Dicke. Zij kwam op het juiste moment voor haar tegenstander en tipte knap de 1-1 binnen. Een echte spitsengoal.

Pien Dicke heeft namens Oranje de 1-1 gescoord. Foto: Willem Vernes

China komt terug tot 2-2

Oranje ging vervolgens op jacht naar de voorsprong. Albers had de 2-1 op haar stick, maar raakte de paal. Nog voor het einde van het tweede kwart versierde Nederland voor de tweede keer een strafcorner. Yibbi Jansen sleepte de bal over de grond langs de Chinese keepster Xinhuan Li: 2-1.

Dat leek het startsein voor een probleemloze tweede helft. Maar in plaats van zorgeloos naar een grotere voorsprong te hockeyen, gaf Oranje kort na rust de 2-2 weg. Volstrekt onnodig. Achterin speelde verdediger Sabine Plönissen de bal zomaar in de stick van Meirong Zou. Zij draaide naar haar backhand en schoot meteen de 2-2 tegen de touwen, achter keepster Anne Veenendaal.

Frédérique Matla krijgt een highfive van Luna Fokke na het benutten van haar strafbal. Foto: Willem Vernes

Matla verzilvert een strafbal

Puntenverlies hing echter nooit serieus in de lucht. Oranje maakte een ontspannen indruk en ging op zoek naar de 3-2. Frédérique Matla pushte de vierde corner van Nederland naast. In de 42ste minuut haalde Freeke Moes een strafbal. Matla ging achter de bal staan en pushte raak: 3-2.

China was uitgeblust en had geen kracht meer om er een slotoffensief uit te persen. Langzaam bloedde de wedstrijd dood. Een strafcorner van Jansen bepaalde de eindstand op 4-2. Zondag sluiten de Oranje Dames hun Pro League-blok in Eindhoven af met hun tweede confrontatie met Australië.