Keepersstrijd tussen Koning en Veenendaal nadert climax

Met nog twee EK-wedstrijden voor de boeg komt de keepersstrijd in het Nederlands team tussen Josine Koning en Anne Veenendaal bijna tot een ontknoping. Kort na het EK maakt bondscoach Alyson Annan de olympische selectie bekend. Voor Koning en Veenendaal zijn er weinig momenten meer waarop ze zich kunnen onderscheiden.

Maandagavond, vier minuten voor tijd in de wedstrijd tegen Spanje, gebeurde het opeens. Koning kreeg een tegendoelpunt. Met een snelle beweging tikte Laura Barrios de bal links langs Koning in het doel. Het was haar eerste tegengoal in Oranje in vijftien interlands.

Cruciaal in de beslissing wie er in Tokio onder de lat staat zal deze goal niet zijn. Desalniettemin was het een opvallend moment, al was het alleen maar omdat beide goalies in Oranje doorgaans niet vaak in actie hoeven te komen. Veenendaal verrichte in de wedstrijd tegen Spanje een belangrijke redding bij een stand van 0-0. Koning deed hetzelfde tegen Ierland. Verder waren er ouderwets weinig momenten waarop ze serieus werden getest. De ballen die kwamen, werden tegengehouden, op die ene goal na dan.

Anne Veenendaal en Josine Koning tijdens het inspelen. Foto: Willem Vernes

De keren dat Koning en Veenendaal in Oranje vol onder druk stonden, zijn op één hand te tellen

De kwaliteiten van Koning en Veenendaal liggen zo dicht bij elkaar dat Annan nog altijd geen keuze heeft gemaakt wie er in Tokio keept. Hoe ze tijdens dit EK presteren, is niet cruciaal, beweerde Annan eerder deze week al, waarmee ze de druk bij de keepsters probeerde weg te nemen. De bondscoach beschikt al over zeeën aan informatie over zowel Koning als Veenendaal, sinds ze beide keepsters na de Olympische Spelen van Rio de Janeiro het vertrouwen gaf en hen om de beurt opstelde. Hun sterke en zwakke plekken zijn bij de technische staf al lang en breed bekend.

Toch wordt het interessant om te zien wat er gebeurt mochten ze dit toernooi nog onder hoogspanning komen te staan. De keren dat Koning en Veenendaal in Oranje vol onder druk stonden, zijn immers op één hand te tellen.

Koning leidde Nederland in 2018 naar de WK-finale door tegen Australië in de shoot-out-serie de hoofdrol op te eisen. Veenendaal speelde een cruciale rol tijdens de shoot-outs in de Pro League-finale in 2019, ook tegen Australië. Het waren twee van de weinige momenten dat de stressbestendigheid van de keepers werd getest.

Josine Koning en Anne Veenendaal luisteren naar bondscoach Alyson Annan. Foto: Willem Vernes

Stel dat een shoot-out-serie dit EK beslissing moet brengen…

Ook op clubniveau zijn er de afgelopen jaren niet bijster veel momenten geweest waarop de keepers over stalen zenuwen moesten beschikken. In de halve finale van de Euro Hockey League tussen Den Bosch en Amsterdam gebeurde dat wel. Toen overtuigde Koning in de shoot-outserie meer dan Veenendaal.

Het valt natuurlijk nog te bezien in hoeverre topfavoriet Nederland dit EK onder druk komt te staan. Maar stel dat het gebeurt. Stel dat een shoot-out-serie beslissing moet brengen, of dat Nederland in de laatste minuut bij een gelijke stand een strafcorner tegen krijgt. Dan kan dat moment nog weleens meewegen in de beslissing wie er in Tokio onder de lat staat.


22 Reacties

 1. RobV

  Jaap Stockmann was in ieder geval wel duidelijk over wie hij zou kiezen, Josine Koning. Ik denk dat Annan er wat minder nuchter naar kijkt en dus zal het waarschijnlijk Anne Veenendaal worden, zoals Caldas zich prettig voelt bij Pirmin Blaak.

 2. jobe

  Koning is de onbetwiste Koningin.

 3. circlestorm69

  Het stukje bij de NOS van gisteravond was duidelijk. Stockman heeft een betere kijk want neutraler. Ellen is te pro Amsterdam en dus pro Veenendaal. Josine staat er statistisch beter voor maar of dat in dit geval genoeg is.... Ik hoop toch echt op Josine!

 4. adrievandeparel

  Het is bij de laatste OS in Rio aangetoond dat de shootouts heel belangrijk zijn . In de Finale shootouts (Groot Brittannië) en in de halve finale (Duitsland). Ook bij de OS in Londen waren in de halve finale (Nieuw Zeeland) de shootouts van levensbelang. Daarom moet de beste shootout keeper in de goal staan in Tokio : Josine Koning. Bij de onderlinge EHL wedstrijd in april in het Wagener stadion, waar we Josine en Anne om en om de shootout serie zagen keepen , was Josine de overduidelijke winnaar. Josine heeft 3 reddingen, de shootout van Maria en daarna de strafbal van Eva gestopt en de shootout van Lauren gestopt. Anne , alle respect, Nederland heeft de beste keepers van de wereld, had geen redding. Josine heeft op de WK'18 in Londen bewezen dat ze op een groot toernooi, onder grote druk, de spanning aan kan en redde (3 reddingen) Nederland zodat de finale gewonnen kon worden. Anne deed dit bij de Pro League '19 in het Wagener stadion , er waren toen 2 reddingen nodig omdat Nederland in de wedstrijd niet verder kwam dan 2-2 , het had zeker 5-0 voor Nederland kunnen zijn. We hebben nu gelukkig Frederique voor de corners. Bij die shootout serie redde Anne twee keer heel goed. De eerste was nodig omdat Nederland een keer niet scoorde en de volgende redding betekende dat Lauren de winnende kon scoren. Gisteravond heeft ook Jaap Stockman verklaard dat Josine de 1e keeper in Tokio moet zijn. Ze gaan allebei natuurlijk (konden er maar 2 keepers geselecteerd worden), ze hebben elkaar ook nodig en Nederland moet blij zijn dat de beste keepers van de wereld uit Nederland komen.

 5. RobV

  @circlestorm Ja, ik ben bang dat bluf en branie weer de doorslag gaan geven, net als bij Blaak, terwijl het eigenlijk over de kwaliteiten zou moeten gaan.

 6. g-hockeyfan

  Munt opgooien.

 7. adrievandeparel

  Ze moet gewoon voor de beste shootout keeper kiezen : Josine Koning. En Alyson kan zich niet nog een grote fout permitteren. In Rio blunderde ze al in de halve finale tegen Duitsland. Er moesten shootouts genomen worden en ze ging in de dugout zitten omdat ze dacht dat het 4e kwart moest beginnen. De meiden moesten toen zelf bepalen wie de shootouts ging nemen en ze bleef in de dugout zitten. Het is toen goed gekomen, Nederland naar de finale maar Duitsland had in die lange serie 2x de kans te winnen en dan was Nederland niet eens in de finale gekomen. In het bedrijfsleven zou je direkt een andere funktie krijgen of op staande voet ontslagen worden. Nu een verkeerde keeperkeuze zou de druppel zijn. Ook haar keuze in Rio om de op dat moment allerbeste speelster, Maartje Paumen van het middenveld naar de linksback positie te verplaatsen was desastreus. Ze moet nu kiezen voor de beste shootout keeper, Josine Koning. Gelukkig bevestigde Jaap Stockmann (Nederlands beste keeper in de voorgaande 10 jaar en beste keeper van de wereld in 2014) dit ook gisteravond.

 8. ronald

  Adrie het wordt vermoeiend om elke keer een uur door de reacties te scrollen door al die essays van jou. Maar goed Josine duidelijk de meeste kwaliteiten en meest constant. Hopelijk voor haar krijgt ze het vertrouwen van Annan nu een keer.

 9. hockeyliefhebber12

  Artikel van Telegraaf, woensdag bekendmaking OS selectie. Er aan 20 speelsters naar Tokio. Naast de 2 officiële reserves neemt Annan ook 2 extra reserves mee. Welten zit sowieso in de OS selectie en mogen tot 24 uur van eerste wedstrijd nog wijzigen, mocht ze het niet redden.

 10. pjklaassen

  Deze strijd is niet eerlijk. Veenendaal bleef als 16 jarige keeper van Amsterdam al slapen bij Annan thuis om het reizen te beperken. Ik verwacht omdat het verschil klein is dat ze daarom toch voor Veenendaal kiest. Niet fair net als bij de heren dat vd Ven afviel.

  1. lexi-b

   Dat is een saillant detail. Ik vrees idd dat Koning dan weinig kans maakt. Zelf zou ik ook kiezen voor Koning m.n. vanwege haar betere shoot-out. Het spel van NL is niet consistent genoeg om er op te gokken dat NL een shoot-out serie zal ontlopen. Enfin, tijd zal het leren. Gelukkig is Veenendaal een prima keep, het is niet alsof Annan dan iemand uit Dames 12 meeneemt ofzo :-)

 11. RobV

  @pjklaassen Dat wist ik nog niet eens, dan is het al helemaal een gelopen koers vrees ik. Zoals ik elders ook zei, sentimenten spelen bij Annan een stevige rol in haar selectiebeleid.

 12. Avdd

  Koning is een record keepster, heeft een lijst aan palmares die Veenendaal nooit meer in kan halen… Ik denk dat Josine de beste keuze is maar Annan staat er om bekend favorietjes te hebben.

 13. blauwevelden

  Adrie, vol verbazing lees ik dat Matla niet gewoon het doel in moet van je. Wens Alyson veel wijsheid. Beide keepers zijn toppers.

  1. maarten_13

   @blauwevelden, ik was ook al verbaasd... Maar, "als je op goal staat kan je niet scoren", sprak ooit een Amsterdams filosoof, dus ik denk dat dat de enige reden is wat hem tegenhoudt 🤣

 14. popov0702

  Gezien de tegenstand maakt het niet uit wie er mee gaat. Verder gun ik ze het allebei

 15. haags-hopje

  Ik vind de verschillen tussen beide keepers niet zo groot, eerlijk gezegd, dus zal Annan vooral op gevoel moeten kiezen. Dat lijkt me haar wel toevertrouwd, kijkend naar wat de dames op dit moment uitstralen.

 16. Julavos

  ik ben voor veenendaal!!!

 17. Freekie

  Veenendaal moet eerst leren dat je je corner verdediging kan variëren. Koning duidelijk beter

 18. circlestorm69

  Ze zouden hier een poll onder de lezers moeten houden. Maar tot nu toe turf ik hier meer Josine Koning.

 19. lezer

  Gelukkig is er maar een die beslist en dat is Annan en niet Ellen Hoog die opvallend vanuit vereniging Amsterdam redeneert. Jaap Stockman als ex wereld keeper heeft meer expertise in huis en weet dat Koning at the end meer shout-out kwaliteit heeft naast betere coaching. In ieder geval gaan zij samen naar de OS en kunnnen elkaar helpen om het doel te behalen. Mijn voorkeur zou zijn kiezen voor de shoot-out kwaliteit.

 20. Hockey4life

  Annan in luxepositie met deze twee. Op cijfers en in het veld lijkt Josine beter. Mag toch hopen dat een bondscoach niet op logeerpartijtjes selecteert...


Wat vind jij? Praat mee...