Lammers: ‘Sanders zou de bal er nog met haar voorhoofd inkoppen’

Was het puur geluk, of schuilde er wel degelijk kwaliteit in? Het opmerkelijke doelpunt van Pien Sanders tegen Duitsland uit de rebound van een strafcorner, enkele weken geleden in de Pro League, is genomineerd voor een prijs van wereldhockeybond FIH: de Magic Skill Award. Analist en oud-spits Kim Lammers is lyrisch over het doelpunt, waarop tot en met vandaag kan worden gestemd.

Of het echt een skill is, daarover valt natuurlijk te twisten. Maar wat er gebeurt nadat keepster Noelle Rother van Duitsland redding brengt op een strafcorner van Yibbi Jansen, is wel degelijk een kunststukje. Uit de lucht, en bij de eerste paal, slaat aangeefster Pien Sanders de 1-0 over de doellijn, nadat de bal min of meer per toeval voor haar stick is beland.

‘Eerlijk gezegd denk ik niet dat Pien de bal heel bewust raakt. Of eigenlijk weet ik wel zeker dat dit niet zo is. Aan haar reactie te zien is ze zelf óók verbaasd dat ze ’m heeft geraakt’, analyseert oud-international Kim Lammers (203 interlands, 123 doelpunten). ‘Maar dat wil niet zeggen dat dit geen knappe goal is. Integendeel. Elk detail in de voorbereiding klopt.’

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door OranjeHockey (@oranjehockey)


‘Dit doelpunt van Pien is geen toeval’

Lammers wijst op de twee taken die Sanders heeft als aangeefster. Niet alleen moet zij de bal goed afleveren op de kop van de cirkel. Ook wordt ervan haar verwacht dat zij vervolgens positie kiest voor de rebound. Iets waarin Sanders uitblinkt, zegt Lammers.

‘De kwaliteit van deze goal zit ‘m in haar voorbereidingswerk. Pien doet er hier alles aan om de kans te vergroten dat zij de bal raakt, mocht hij haar kant opkomen. Ook dát is een skill. Nadat zij de bal heeft aangegeven, sprint ze als een razende naar het doel toe. Het is puur mindset. Ze gaat er vol voor. Bovendien is ze niet bang. Ze duikt niet weg en doet alles om te voorkomen dat de bal langs haar heen schiet. Al moet ze ’m met haar voorhoofd erin koppen’, zegt Lammers.

Het afgelopen seizoen onderging Lammers als assistent-trainer van Amsterdam zelf aan den lijve hoe alert Sanders bij een strafcorner is op de rebound. In de laatste seconde van de halve finale van de play-offs scoorde Sanders uit de rebound, de verlossende gelijkmaker voor Den Bosch. Maar omdat ze bal met de bolle kant had geraakt, werd het doelpunt afgekeurd.

Lammers: ‘Er zijn veel speelsters die staan te slapen nadat ze een corner hebben aangegeven. Pien overkomt dat nooit. Je zult haar er nooit op betrappen dat ze nog bij de aangeefstreep staat terwijl de corner al op doel is gepusht. Dit doelpunt van Pien is dan ook geen toeval. Pien is een winnaar.’

Pien Sanders wordt gefeliciteerd na het maken van haar opmerkelijke doelpunt tegen Duitsland. Foto: Willem Vernes

Stemmen

Stemmen op het doelpunt van Sanders kan tot en met vandaag, via deze link. De speelster van Den Bosch is één van de zes kanshebbers. Sanders gaat de concurrentie aan met de Argentijn Martin Ferreiro (shoot-out), de backhandlob van de Chinees Zhong Jiaqi, de slalom van de Duitse Charlotte Stapenhorst, Zach Wallace (Groot-Brittannië) zijn volley en de no look-poging van Indiër Dilpreet Singh.


Wat vind jij? Praat mee...