KNHB: onderzoek naar onvrede over prestatieklimaat Oranje Dames

De KNHB heeft een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar het prestatieklimaat bij de Oranje Dames. Een deel van de Oranje-speelsters heeft geen ‘goed gevoel’ bij het teamklimaat waarin zij de afgelopen periode hebben gepresteerd. De KNHB heeft ook een onafhankelijke externe begeleider én een extra vertrouwenspersoon van de bond aangesteld.

De bond heeft dit naar buiten gebracht tegelijk met een publicatie van de NOS over de onvrede over het prestatieklimaat. Die is naar buiten gekomen tijdens de gebruikelijke evaluatie met speelsters en staf na afloop van de zo succesvol verlopen Spelen in Tokio, waar de Oranje Dames onder leiding van bondscoach Alyson Annan goud wonnen. In die gesprekken is ‘door enkele betrokkenen’ kritiek geuit op het prestatieklimaat bij het Nederlands Elftal Dames. ‘Er is geconstateerd dat de groepscultuur, de onderlinge communicatie en het individuele welzijn van speelsters en staf kunnen worden verbeterd’, erkent de KNHB.

Volgens de bond ‘is dit geen gewenste situatie’. Ze vindt ‘vanzelfsprekend het individueel welzijn van alle betrokkenen belangrijk’. Om een helder totaalbeeld te krijgen van de samenwerking, sfeer, het prestatieklimaat en de onderlinge communicatie heeft de KNHB een onderzoek ingesteld dat door onafhankelijke personen gaat worden uitgevoerd.

Line up tijdens het volkslied tijdens de hockeywedstrijd dames, Nederland-Ierland (4-0) tijdens de Olympische Spelen van Tokio 2020 . Foto: Koen Suyk

Naast dit onderzoek heeft de bond dus ook intern al maatregelen genomen. Zo is een externe begeleider aangesteld om samen met de speelsters, coach en staf om de gewenste verbeteringen bij de Oranje Dames te bewerkstelligen.

Extra vertrouwenspersoon

Ook heeft de KNHB besloten om – naaste de vaste vertrouwenspersoon in dienst van de bond – een extra vertrouwenspersoon aan te stellen specifiek voor de spelers, speelsters en staf van de nationale (jeugd)teams. Deze vertrouwenspersoon maakt geen deel uit van de begeleiding van deze teams en werkt volledig onafhankelijk van de staf. ‘Deze vertrouwenspersoon moet ervoor zorgen dat speelsters en spelers van alle nationale (jeugd)teams in de toekomst het gehele jaar en niet alleen tijdens evaluaties laagdrempelig en op vertrouwelijke basis hun ervaringen en gevoelens kunnen delen.’

De KNHB heeft de afgelopen periode meermaals overleg gevoerd met NOC*NSF. De hockeybond doet inhoudelijk geen mededelingen over het huidige proces met de externe begeleider en de analyse die wordt gedaan. ‘Wij respecteren de privacy van het team en alle betrokkenen en hechten daarnaast veel waarde aan een zorgvuldig verloop.’

Het is nog onduidelijk wanneer de analyse is afgerond.


9 Reacties

 1. lynnBosman

  Dit stuk mist toch wel het een en ander zoals het stuk over verbale intimidatie en pestgedrag. Ik zou voor de volledigheid het bericht van de NOS https://nos.nl/artikel/2406006-onderzoek-hockeybond-naar-misstanden-binnen-vrouwenploeg lezen en de video af te luisteren. Daarin wordt ook duidelijk dat de "ouderen" dit niet zo ervaren. Gerucht gaat ook dat speelsters hekelen soms de onduidelijke communicatie omtrent het wel of niet selecteren van bondscoach Annan.

 2. robvisser

  Die zag ik niet aankomen. Des te knapper dat desondanks wel goud is behaald in Tokyo, maar het is natuurlijk triest om te horen. Als je Philip Kooke bij de NOS hoort, dan lijkt er een conflict te zijn tussen de meer ervaren speelsters en nieuwkomers over wat topsport(mentaliteit) nu inhoudt. Maar komt de verbale intimidatie en het pesten vanuit de speelsters zelf of van bovenaf (Annan en de staf)? Een groep vrouwen langere tijd bij elkaar kan een explosieve mix veroorzaken en in Corona tijd kun je daar door isolatie minder goed aan ontsnappen, maar juist onder Annan kreeg je de indruk dat de groep meer een team is dan voorheen. Daarvoor was er de ‘big five’ waarvan altijd werd gezegd dat ze nogal dominant waren binnen het team. Het is hoe dan ook iets wat Annan zich zeker moet aantrekken. Je kunt er niet omheen dat het onder haar leiding nu uit de hand is gelopen. Het is te vroeg voor het trekken van conclusies. Ben benieuwd naar de verdere bevindingen, al zal het meeste wel binnenskamers blijven.

 3. Runa Honig

  Zoals ik na Tokio al aangaf, een bondscoach moet niet te lang blijven zitten. Het is goed om af en toe de boel te resetten en een frisse wind te laten waaien. Dan komt er ook weer een andere dynamiek en andere verhoudingen.

 4. TonGloppert

  Ik snap dat dit nieuwe perspectief voor enkelen heel aantrekkelijk is om de plaat weer af te draaien met de roep om vertrek Annan. Maar zullen we eerst het onderzoek afwachten?

 5. Sjang Fijen

  Dit stond er al enige tijd aan te komen. Hopelijk wordt het probleem nu bij de oren gepakt en komt er een adequate oplossing. Sterkte en wijsheid dames. Sjang

 6. albert-monpelliergmail-com

  Het zal weer eens niet goed genoeg gaan! En ja hoor…😏sabel Annan maar neer! Waarom een hiërarchie in een goedlopend geheel willen slopen? Achterbaksheid en jaloersheid zal er altijd zijn en blijven (dit wel achter zitten). Wat moet je ook met een luxeprobleem dat Nederlandse dames teams hebben! Niet gezond? Echt wel! Je moet maar willen en het is een keus waar je als speelster voor staat! Geklaag kom altijd van buiten en kom niet met pesten of andere onzin! Sommige ouder blijven tot in den treuren maar bezig! Concurrentie is enorm, maar het kan gewoon niet anders en als men een andere oplossing heeft als de huidige staf, dan moeten ze maar komen met een oplossing en niet zeuren.

 7. rudi-wortmann

  het lijkt erop dat dit niet iets nieuws is. Maar wat wel nieuw is dat de KNHB er nu werk van wilt maken. Opzich juist natuurlijk, want zoals het al jaren lang is gegaan wil niet zeggen dat dat een goed ding is. Ben benieuwd wat eruit komt.

 8. robdux

  Iedereen hockeyt uiteindelijk voor zijn plezier. Het plezier is blijkbaar bij een aantal spelers ver te zoeken. Tuurlijk hoort bij topsport ook directheid en duidelijkheid. Hiërarchie is ook belangrijk. Maar je moet elkaar wel helpen ipv intimideren. Reflectie van (oudere) spelers en / of staf en / of KNHB functionarissen / bestuursleden is hier volledig op zijn plaats. En trek daarna ook conclusies.

 9. paulslings

  Na de volgende selectie/interland weten we om wie het gaat want die gaat niet meer geselecteerd worden.


Wat vind jij? Praat mee...