Laura Nunnink wil na Oranje-Rood nu ook in Oranje schitteren

Vanavond speelt Laura Nunnink (22) tegen Zuid-Korea haar vijftigste interland. De bescheiden speelster van Oranje-Rood laat zichzelf de laatste tijd steeds meer gelden. Waar ze de afgelopen jaren bij Oranje vooral in de verdediging stond, blonk ze dit seizoen in de Hoofdklasse uit als aanvallende middenvelder.

‘Ik denk dat ik een middenvelder ben. Daar kom ik het best tot mijn recht. Het maakt me niet uit of ik links, rechts of in de as sta, maar bij Oranje-Rood heb ik in ieder geval wel op het middenveld mijn plekje gevonden. Daar sta ik nu ook in het Nederlands team’, vertelt Nunnink in de lobby van het Brusselse hotel, waar ook de Belgische dames verblijven en dus ook Jill Boon, haar teamgenote van Oranje-Rood.

Nunnink swingde op het middenveld van Oranje-Rood

Vooral in de tweede seizoenshelft van het afgelopen jaar maakte Nunnink een stormachtige ontwikkeling door. Na het zaalseizoen liet coach Toon Siepman haar weten dat hij haar voortaan iets hoger op het veld wilde posteren dan midden-midden. Het bleek een gouden greep. Haar aandeel in het halen van de play-offs was minstens net zo groot als dat van strafcornerspecialiste Yibbi Jansen, die gedurende het hele seizoen maar liefst twintig keer scoorde. Nunnink swingde op het middenveld. Het was mooi om te zien hoe de speelster die de afgelopen jaren bij Oranje als verdediger ietwat onopvallend leek, opeens wekelijks uitblonk.

‘Misschien ben ik ook als persoon gegroeid’

Nu moet ze eigenlijk doorpakken. Misschien wordt er nu ook wel meer van haar verwacht. Nu onder meer Pien Sanders (19 jaar) en Frédérique Matla (20) de overstap van Jong Oranje hebben gemaakt, behoort de 22-jarige Nunnink niet meer tot de jongste speelsters van het team.

‘Ik merk dat ik de laatste tijd mezelf op het veld meer laat gelden. Toen ik er in 2014 als jonkie bij kwam, keek ik vooral naar de anderen. Nu heb ik mijn plekje gevonden en ben ik meer bezig met mijn eigen spel dan met rondkijken wat er allemaal gebeurt. Misschien ben ik ook als persoon gegroeid. Het belangrijkste vind ik dat ik lekker kan hockeyen. Dat ik mooie wedstrijden mag spelen en dan zie ik vanzelf wel wat mijn rol daarin is.

Laura Nunnink in duel met Kate Holmes (Schotland). Daarachter Maria Verschoor. Foto: KNHB/Koen Suyk

 

‘Je hoeft niet per se bij de traditionele top vier te spelen om Oranje te halen’

Van de oorspronkelijk HWL-selectie is Nunnink de enige die niet bij de traditionele top vier speelt. Malou Pheninckx staat bij Kampong onder contract, maar zij vervangt de geblesseerde Lidewij Welten. Voor de rest speelt iedereen bij Den Bosch, Amsterdam, SCHC of Laren, dat dit jaar voor het eerst sinds jaren de play-offs niet heeft gehaald. In een tijdperk waarin jonge speelsters zo snel mogelijk de overstap naar de traditionele top vier willen maken – onlangs werd nog bekend dat Marijn Veen komend seizoen Kampong voor Amsterdam verruilt – is Nunnink het bewijs dat het ook op een andere manier kan.

‘Natuurlijk heeft het wel eens door mijn hoofd gespeeld om de overstap te maken naar bijvoorbeeld Den Bosch. Zeker in het begin’, vertelt Nunnink, die al sinds achtjarige leeftijd voor Oranje-Rood/Oranje Zwart uitkomt.

‘Elke talentvolle speelster denkt dat je snel moet overstappen om het Nederlands team te halen. Zelf heb ik dat gevoel helemaal niet. Misschien komt het omdat we met Oranje-Rood de play-offs hebben gehaald. Eigenlijk horen wij nu dus zelf bij de top vier. Ik vind het fijn dat ik ben gebleven. Ik had naar een play-off-club kunnen gaan, maar het geeft me juist voldoening dat ik het met mijn eigen team doe. Je hoeft niet per se bij de traditionele top vier te spelen om Oranje te halen.’

De Oranje Dames spelen vanavond om 18.00 uur tegen Zuid-Korea.


Wat vind jij? Praat mee...