Laurien Leurink stopt na lang wikken en wegen als international

International Laurien Leurink (28) heeft besloten om na 133 interlands en 29 doelpunten afscheid te nemen van het Nederlands elftal. Ze won met Oranje een gouden olympische medaille in Tokio en een zilveren in Rio de Janeiro. Daarnaast werd ze twee keer wereldkampioen en drie keer Europees kampioen. ‘Ik heb een fantastische tijd in Oranje gehad, maar nu is het tijd voor een nieuw leven.’

Niemand in de huidige selectie van het Nederlands elftal gaf meer assists dan assistkoningin Leurink. Maar haar mooiste pass bewaarde ze tot de interland die achteraf gezien haar laatste bleek: de gewonnen WK-finale tegen aartsrivaal Argentinië (3-1) in het Spaanse Terrassa in juni. De bal bleef maar rollen over de Spaanse hockeymat, een juweel van een steekpass tussen twee Argentijnse verdedigers in, waarmee Leurink teamgenoot Frédérique Matla alleen voor de keepster zette, die met haar backhand het tweede Nederlandse doelpunt tegen de touwen schoot.

Het was een pass waar de liefde voor het spel van afdroop. Maar het vuur in haar hockeyhart brandt niet meer genoeg om zich honderd procent voor het Nederlands elftal te kunnen geven. Onlangs besloot de speelster van SCHC in alle stilte en na maandenlang wikken en wegen dat ze haar interlandcarrière beëindigt.

‘Na jaren van opofferingen voel ik dat de tijd is aangebroken voor de volgende stap in mijn leven. Vanaf het begin van mijn interlandloopbaan heb ik altijd honderd procent gegeven, maar ik ben inmiddels 28 jaar en ik merk dat mijn prioriteiten aan het verschuiven zijn. Zowel op maatschappelijk als op sociaal vlak. Ik heb er lang over getwijfeld, want zoiets moois als een carrière in Oranje komt natuurlijk nooit meer terug. Maar ik voel dat dit de juiste keuze is.’

(Bekijk op 6.50 de assist van Leurink in de WK-finale)

Ik heb thuis vanaf de bank naar de wedstrijden in Argentinië gekeken. In plaats van dat ik ervan baalde dat ik er niet bij was, voelde ik me nu juist eerder een soort toeschouwer.

 

Leurink zegt dat haar eerste twijfel ontstond na het wereldkampioenschap in Terrassa. In haar eerste gesprek met bondscoach Paul van Ass, die Jamilon Mülders opvolgde na het WK, heeft ze die gevoelens direct geuit. ‘Het vuurtje brandde ergens nog wel, dus ik wilde het wel een kans geven. Ik was ook benieuwd naar de periode onder Paul. Vandaar dat ik voor de winterstop gewoon ben aangesloten bij Oranje.’

Het was ook de bedoeling dat de speelster van SCHC in december met het Nederlands elftal gewoon het vliegtuig in zou stappen naar Argentinië, voor de trainingsstage van twintig dagen, waarin vier Pro League-wedstrijden op het programma stonden. Maar het privéleven van Leurink nam een drastische wending. Haar zus Marije werd gediagnosticeerd met kanker. Ze is ongeneeslijk ziek. Om die reden liet Leurink de reis naar Argentinië schieten, net als de stage in januari naar Zuid-Afrika.

‘Als je met zulke persoonlijke omstandigheden wordt geconfronteerd, dan maakt dat de keuze haast vanzelf iets makkelijker. De ziekte van mijn zus heeft mijn kijk op het leven veranderd. Ik ben meer gaan relativeren. Het heeft ervoor gezorgd dat de twijfel die er al was of ik wel bij Oranje door wilde gaan, alleen maar is toegenomen’, geeft Leurink een kijkje in het diepste van haar ziel. ‘Ik heb thuis vanaf de bank naar de wedstrijden in Argentinië gekeken. In plaats van dat ik ervan baalde dat ik er niet bij was, voelde ik me nu juist eerder een soort toeschouwer. Ik voelde veel minder de drang om zelf op dat veld te staan. Het is goed zo.’

Laurien Leurink na het winnen van het WK afgelopen zomer met Yibbi Jansen, Renée van Laarhoven en Xan de Waard, haar teamgenoten van SCHC.

Leurink doorliep alle nationale jeugdselecties en won als zaalinternational het EK van 2014 in Praag en het WK van 2015 in Leipzig. Vervolgens werd ze door toenmalig bondscoach Alyson Annan voor het eerst bij de trainingsgroep van Oranje gehaald. Ze debuteerde eind 2015 op de Hockey World League in Argentinië, waar Nederland vijfde werd. In haar eerste interland (5-1 winst op Duitsland) gaf Leurink meteen een assist, op Maartje Krekelaar.

Leurink was er vervolgens bij toen Nederland zilver won op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Onder bondscoach Annan groeide ze uit tot een vaste waarde in de selectie. Met Oranje veroverde ze twee wereldtitels (in Londen, 2018 en Terrassa/Amsterdam, 2022). Sportief gezien was haar hoogtepunt in Oranje het veroveren van het olympisch goud in Tokio, in 2021. Uiteindelijk gaf ze als assistkoningin 43 assists in het tenue van het Nederlands elftal.

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Solliciteren en trouwen

Ondertussen is het volgende hoofdstuk in haar privéleven aangebroken. Leurink heeft de twee masters Arbeids- en organisatiepyschologie en Business administration afgerond. Momenteel is ze voorzichtig aan het solliciteren en komend jaar stapt Leurink in het huwelijksbootje met haar vriend Robbert van de Peppel, coach van Hurley. Of ze na komend seizoen doorgaat bij haar club Stichtsche, is afhankelijk van de baan die ze vindt, maar ze heeft de intentie van wel.

‘Ik kijk ontzettend positief terug op mijn interlandloopbaan. Ik heb schitterende momenten meegemaakt, mooie prijzen gewonnen, in prachtige teams gespeeld en vriendschappen voor het leven gesloten. Het is een voorrecht om voor je land uit te mogen komen. Ik ben ook dankbaar naar mijn familie, mijn vrienden en mijn vriend toe, die er altijd voor me zijn geweest.’


1 Reactie

  1. lynnBosman

    Wat verschrikkelijk van en voor jouw zus. Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan hockey. Een prachtige carrière heb je gehad, vaak belangrijk voor Oranje met je assists, goals en slimme passes. Ik wens je nog een mooie tijd toe met je zus, hopelijk is het jullie gegund samen nog veel herinneringen te maken.


Wat vind jij? Praat mee...