Een leerzame avond voor de ‘puppy’s’ van Oranje

Het was van tevoren een wedstrijd die helemaal nergens om ging. Maar uiteindelijk, en toch wel onverwacht, werd de halve finale van het Hockey World League-duel tegen Nieuw-Zeeland voor de Oranje Dames een bijzonder leerzame avond. Na een 1-1 eindstand werd die ook nog eens bekroond met een zege via shoot-outs (5-4) en een plek in de finale zondag tegen China.

‘Het was voor de puppy’s in onze ploeg vandaag voor het eerst dat ze een echt spannende wedstrijd hebben gespeeld. Dat is belangrijk in de richting van het EK. Daar speel je voor de prijzen en wil je ook winnen. Wat dat betreft hebben ze veel geleerd’, concludeerde Oranje-aanvalster Kitty van Male in de mixed zone naast het veld.
Zij had met de andere Oranje-speelsters net een feestje gevierd in het vervallen stadion in Brussel. De blijdschap, de ontlading, was voor het eerst dit toernooi echt zichtbaar. Voor het eerst in deze twee weken hadden de Nederlandse dames dan ook een echte wedstrijd gespeeld. Met de eerste tegentreffer, de eerste achterstand en uiteindelijk de altijd spannende shoot-outs.

‘De jonkies mogen fouten maken, wij ouderen moeten fouten zo veel mogelijk beperken’

Van Male genoot na afloop van de overwinning, maar bijna nog meer van de leerzame avond in Brussel. De Oranje Dames hadden in deze zestig minuten plus shoot-outs meer geleerd dan in de vorige vijf duels bij elkaar, erkende Van Male. ‘De jonkies hebben vanavond heel veel ervaring opgedaan. Als het spannend wordt, is het belangrijk dat ze vooral lekker blijven hockeyen en in hun taak blijven spelen. Voor ons als ouderen is het belangrijk dat wij de ploeg neerzetten en ze op sleeptouw nemen. Zij mogen fouten maken, wij moeten fouten zo veel mogelijk beperken.’

Kitty van Male gaf in de eerste minuut al het startsein voor een goed eerste kwart

De 29-jarige Van Male zette, door Nieuw-Zeeland al in de eerste minuut op te jagen, de toon voor een goed eerst kwart van Oranje-kant. Het agressieve begin resulteerde in twee goede kansen. Eerst stuitte Maria Verschoor, na een fraaie actie van Xan de Waard, vrij voor het doel op de Nieuw-Zeelandse-goalie Sally Rutherford. Een paar minuten later leek Van Male Nederland op voorsprong te gaan zetten. Carlien Dirkse van den Heuvel liftte de bal vanaf de zijkant half hoog voor het doel. Van Male stond vrij, maar ramde net naast in plaats van tegen de bal. ‘Ik baalde daar goed van’, zei Van Male.

Kitty van Male - Nederland-Nieuw-Zeeland HWL 3 2017 halve finale

Kitty van Male schreeuwt het uit na het missen van een kans. Foto: Koen Suyk

Het missen van die kansen werd een leerzame les voor de Oranje Dames. Nieuw-Zeeland was in eerste instantie overrompeld door de hoge druk en agressie bij Nederland, maar putte hoop uit de gemiste kansen. In het tweede kwart zochten de Kiwi’s steeds brutaler de aanval. Nederland kreeg vlak voor het verstrijken van de eerste helft een voorwaarschuwing, toen een hard in de cirkel geslagen bal door Olivia Merry over werd getipt.

Het was overigens de eerste keer dat de nummer vijf van de wereld gevaarlijk in de cirkel kwam, voor de rest stond Nederland verdedigend als een huis. De tweede keer, in het derde kwart, was het echter meteen raak. Op aangeven van Samantha Carlton produceerde Kirsten-Leigh Pearce – met enige fortuin via de legguard van doelvrouw Anne Veenendaal – de eerste tegentreffer voor Oranje dit toernooi: 1-0.

Met de mentale weerbaarheid en instelling zit het wel goed bij Oranje

Tevreden moet bondscoach Alyson Annan hebben gezien dat het met de mentale weerbaarheid en het karakter wel goed zit in haar ploeg. De Oranje Dames maakten na de tegenslag nooit een aangeslagen indruk en gingen onverdroten, maar zonder gekke risico’s te nemen, op zoek naar de gelijkmaker. Dat die er uiteindelijk kwam via de stick van Caia van Maasakker moet Annan deugd hebben gedaan. In het begin van het toernooi liep haar strafcorner stroef en ontbrak volgens Annan het ritme. Maar nu het er om gaat, staat Van Maasakker er. In de kwartfinale tegen Spanje maakte ze de openingstreffer uit de penalty corner, nu ging de tweede corner van de avond fraai in de bovenhoek: 1-1.

Nederland komt vaak genoeg bij en in de cirkel, maar scoort te weinig

Nieuw-Zeeland leek klaar voor de sloop, maar als het om aanvallen gaat, heeft Nederland nog wel wat te leren. Tegen Spanje in de kwartfinale was Nederland al niet zo scherp als Annan graag zou zien. Tegen Nieuw-Zeeland was het niet veel beter; Nederland komt vaak genoeg bij en in de cirkel, maar scoort te weinig. Een oplossing voor dat probleem is mogelijk in de fitnessruimte in de maak: daar werken de geblesseerden Lidewij Welten en Kelly Jonker keihard aan hun herstel om er op het EK bij te zijn.
Van Male: ‘Ik heb niet extreem over hun afwezigheid nagedacht, maar Lidewij is natuurlijk een fantastische speelster met een goede actie en Kelly kan goals maken. Ik vind echter dat de jonge meiden vandaag alle respect verdienen. Ze hebben het goed gedaan. Daarbij heb ik zelf ook de nodige kansen gemist.’

Van Male had in de resterende tijd van het duel inderdaad eigenhandig de shoot-outs kunnen voorkomen. In het laatste kwart kreeg ze drie forse kansen, waarbij ze echter de pech had dat Rutherford in blakende vorm verkeerde. Vooral bij een ‘achterlangs tip-in’ van Van Male redde ze fenomenaal. Van Male: ‘Ik draaide me om en dacht: zo dat is goed gekeept. Het is een geweldige keepster. Ze verdient alle credits.’

Het shootout-trauma lijkt met de gestopte spelers afscheid te hebben genomen

Zo bleef het na zestig minuten 1-1 en moesten shoot-outs de beslissing brengen. Na het missen van goud in Rio door shoot-outs tegen Engeland, is de beslissende slotserie toch beladen. Maar ook hier leerden de speelsters een leerzame les: het trauma lijkt met de gestopte spelers afscheid te hebben genomen. In een oefenduel werd Engeland twee weken vanaf de 23 meter lijn al verslagen, nu zegevierde Oranje op Nieuw-Zeeland. Al was het moeizaam met 5-4 na liefst achttien shoot-outs.

Pien Sanders benut haar shoot-out. De jonge verdedigers was tweemaal trefzeker vanaf de 23 meter lijn. Foto: Koen Suyk

 

Zondag wacht China in de finale van deze HWL 3. In de poule trokken de Chinezen zich in het duel met Oranje volledig terug in de eigen cirkel. Een tactiek die Nederland veel hoofdbrekens opleverde. Pas in de slotfase werd de 1-0 zege veiliggesteld. China zal zondag opnieuw ultra verdedigend ten strijde trekken. Volgens Van Male heeft Nederland uit de analyse van de videobeelden al lessen getrokken: ‘Maar dat zullen jullie morgen wel zien.’

Nieuw-Zeeland-Nederland 1-1 (0-0)
Nederland wint na shoot-outs met 5-4

’34 0-1 Kirsten-Leigh Pearce
’49 1-1 Caia van Maasakker (sc)


3 Reacties

  1. Topkeepertje

    Nederland loopt zichzelf voorbij . Krijgen ze eindelijk een beetje tegenstand van een tegenstander uit de top 5 gaat het al bijna mis . Er moet tactisch veel veranderen wil je tegen echte tegenstanders niet weggespeeld wilt worden .

  2. w-j-arriens

    - uitstekende konditie, geweldigte tackle-back, uitstekende groep, technisch zeer hoog nivo, top mentaliteit - nog teveel lopen/duwen met de bal, alles in slechts 1 hoog (nerveus) tempo, vooral tussen 23m lijnen i.p.v. overspelen; passen splijt de tegenstander; bij lopen met de bal hoeft de tegenstander alleen maar af te wachten; dat lopen/duwen met de bal gebeurt al jarenlang en levert tot nu toe geen titels (meer) op - taktisch dus aanpassing nodig wat positiebepaling en passing betreft; in de finale EHCC Den Bosch tegen Hamburg zag je hoe de Duitse vrouwen met minder talent toch bijna succes hadden dankzij uitgekiend taktisch spel

  3. Topkeepertje

    Helemaal goed W. maar conditie is ook de basis van sporten . Het lijkt meer op ren-je-rot hockey wat nergens toe lijdt zonder tactische inhoud of dat ren-je-rot hockey is de tactiek . Het is dat bij Caia van Maasakker voor het eerst de strafcorner liep anders hadden ze de halve finale niet eens gehaald . Maar ze mistte Lidewij Welten wel erg .


Wat vind jij? Praat mee...